van der Horst

New York: Sam Bird gooit het tussenklassement overhoop met zege

Sam Bird - Jaguar Racing
Sam Bird - Jaguar Racing
In de tweede New York E-Prix zagen we een herrijzenis van Sam Bird. Nadat de Brit gisteren zijn wagen in de barrières parkeerde tijdens de eerste vrije training en daarop een compleet nieuw chassis kreeg, moest de Jaguar-piloot harken om punten te verzamelen. Vandaag scoorde Bird een pole en zette deze om in een overwinning, voor Nick Cassidy (Envision Virgin) en António Félix da Costa (DS Techeetah). Hiermee springt Bird over naar de leiding in de puntenstand, al had het verhaal nog mooier kunnen zijn voor Jaguar.
Start 2021 Formula E New York E-Prix 2
Start 2021 Formula E New York E-Prix 2
Praktisch heel de race werd gecontroleerd door Jaguar piloten Bird als Mitch Evans. Terwijl de Brit zonder problemen vooraan reed, was het de Nieuw-Zeelander die zijn landgenoot Cassidy afhield voor de tweede plaats. Ondertussen kon da Costa ook aansluiten en volgden de Porsche's van Pascal Wehrlein en André Lotterer op een afstand. Bird zat vrij veilig op de koppositie en alles leek er op dat Jaguar een 1-2 zouden scoren, maar dat plan viel in het water op twee ronden van het einde. De ophanging links achteraan begaf bij Evans en hij zag Cassidy en da Costa voorbij snellen, terwijl ook Wehrlein en Lotterer nog de plaatsen vier en vijf overnamen. Evans ging wel door, maar in de laatste bocht begaf de ophanging het helemaal waarop hij naar de finish strompelde om uiteindelijk als dertiende over de meet kwam.

Stoffel Vandoorne (Mercedes) reed een vrij onzichtbare race vandaag. De Rumbekenaar startte vanaf een twintigste plek en had helaas veel tijd nodig om zich een weg naar voren te banen. Dankzij het uitvallen van onder meer René Rast (Audi) en de problemen van Evans kwam hij uiteindelijk als twaalfde over de meet.

Met deze uitslag gooit Bird het hele klassement van het kampioenschap overhoop. Met deze overwinning schiet hij ineens naar de kop van de stand met vijf punten voorsprong op da Costa en Robin Frijns (Envision Virgin) - die van plaats 21 naar acht reed. Vierde in de stand is nu Edoardo Mortara (Venturi), die na een aanrijding pas als zeventiende over de meet kwam. Cassidy vervolledigt de top vijf dankzij zijn twee podiumplaatsen dit weekend. Grootste verliezer van de dag was Jean-Éric Vergne (DS Techeetah), die niet eens van de startlijn kon vertrekken en nu teruggevallen is naar een zesde plaats.

Ook voor Vandoorne gaat het helaas de omgekeerde richting uit, hij ligt nu op een dertiende plaats met een achterstand van 27 punten. Hoewel nog niets beslist is, zal de Rumbekenaar nog een serieuze inhaalmanoeuvre moeten inzetten, te beginnen in Londen binnen twee weken.

Foto's: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 11 juli 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New York 2.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons