van der Horst

New York: Tweede plaats voor Stoffel Vandoorne - terug leider in het kampioenschap

Antonio Félix da Costa
Antonio Félix da Costa
De tweede wedstrijd van de New York E-Prix is afgerond met António Félix da Costa als winnaar. De Portugees vertrok vanaf de pole en reed van start tot finish zonder problemen richting eerste winst van het seizoen voor DS Techeetah. Tweede werd Stoffel Vandoorne (Mercedes), die vanaf een vijfde plaats kon opschuiven naar de zilveren stek, terwijl Mitch Evans (Jaguar) de derde plaats claimde. Hiermee doet Vandoorne de beste zaak, gezien Mortara (ROKiT Venturi) amper punten scoorde en Jean-Éric Vergne (DS Techeetah) moest opgeven.
Terwijl da Costa al vrij snel met Alexander Sims wegliep, kon Vandoorne al vroeg de derde plaats innemen gezien André Lotterer (Porsche) niet weg geraakte omwille van een valse start. De top drie bleef goed bij elkaar en kreeg op termijn nog het gezelschap van Nyck de Vries (Mercedes) en ook Mitch Evans (Jaguar). Vooral bij deze laatsten ging het er hard aan toe en liep het bijna fout af, nadat Evans de Vries probeerde in te halen voor bocht zes. De Kiwi week uit naar de linkerkant en reed over een bult die hem met de vier banden van de grond katapulteerde. Evans kon toch standhouden en bleef op de vijfde plaats, maar moest  terug aan een inhaalbeweging werken.

Vooraan lukte het voor Vandoorne om  Sims voorbij te snellen, om dan voluit de jacht op da Costa in te zetten. De Rumbekenaar probeerde nog dichter bij de Portugees te sluipen maar die bleef buiten bereik van de Belg. Al was Vandoorne achteraf zijn mecaniciens enorm dankbaar, nadat hij zijn wagen gisteren nog afschreef. Ondertussen viel de Vries compleet weg van de kopgroep nadat de Nederlander, tot tweemaal toe, kennis maakte met eerder vermelde bult. Hierdoor ging het om de derde plaats tussen Sims en Evans, waarbij deze laatste toch een gaatje vond en de derde stek veroverde. Sam Bird  vervolledigde de top vijf, nadat de Brit vanaf plaats zestien gestart was.

In de tussenstand doet Vandoorne een uitermate goede zaak. Zeker gezien Mortara in de race pas als tiende eindigde, terwijl Vergne op het einde moest opgeven. Omdat de Zwitser nog de snelste ronde achter zijn naam zette, telt Vandoorne nu elf punten voorsprong. Evans blijft eveneens nog in de running met zestien tellen achterstand, terwijl Vergne het moeilijker krijgt met  27 punten achterstand op Vandoorne. Ook bij de teams neemt Mercedes de leiding terug over, de constructeur telt nu zeven punten voorsprong op DS Techeetah en tien op ROKiT Venturi. Met nog vier races te gaan is nog niets beslist en is het uitkijken naar eind juli, wanneer de Formule E naar Londen trekt.

Foto: Formula EDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 17 juli 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New York 2.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons