van der Horst

24H Le Mans: Nieuwe Nissan ZEOD RC heeft veel weg van een elektrisch aangedreven Deltawing (+ Video & Foto's)

Nissan ZEOD RC
Nissan ZEOD RC
Nissan kreeg van de ACO voor 2014 de zesenvijftigste stand toebedeeld voorbehouden voor experimentele wagens. De Japanse constructeur beloofde volgend jaar naar Le Mans te komen met een volledig elektrisch aangedreven wagen en vrijdag werd op het circuit van Le Sarthe dan de maquette van de bolide onthuld. Wat onmiddellijk opvalt, is de grote gelijkenis van de wagen, ZEOD RC genoemd, met de Deltawing die verleden jaar aan de etmaal race deelnam en ook al werd aangedreven door een Nissan krachtbron.
  • Qvick Motors
Nissan ZEOD RC
Nissan ZEOD RC
De gelijkenis van de ZEOD RC (Zero Emission On Demand Racing Car) met de Deltawing moet echter niet verbazen daar het laatste geesteskind van de Japanse constructeur ontworpen werd door Ben Bowlby die ook al de instond voor de creatie van de Deltawing. Gezien de huidige batterijen niet sterk genoeg zijn, wordt de wagen niet 100% elektrisch aangedreven en zal hij voorzien worden van andere alternatieve energiebronnen, waarbij een kleine verbrandingsmotor de meest waarschijnlijke startoptie is. De revolutionaire wagen wordt gezien als een testbed voor nieuwe technologieën die later gebruikt kunnen worden in een LMP1 wagen en zou later deze zomer voor het eerst het asfalt moeten betreden.

Nissan Deltawing
Nissan Deltawing
De wagen zal uitgerust worden met door Michelin speciaal ervoor ontworpen banden. De Franse bandenproducent weigerde eerder dit jaar om nog langer banden te leveren voor het Deltawing project, maar voorziet hier nu een bijna gelijkaardige wagen van rubbers. Nissan zal de wagen zelf inzetten in Le Mans en voorlopig zijn er geen andere races gepland voor de ZEOD RC. Laat ons hopen dat de bolide in de etmaalrace een iets beter lot beschoren is dan de Deltawing.
Foto's: Georges De Coster & NissanDit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in 24 Heures du Mans op zaterdag 22 juni 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons