British F4
Afgelopen weekend begonnen verschillende eenzitterkampioenschappen aan het 2023 seizoen. Op het circuit van Imola kwamen de Italiaanse Formule 4 en het Formula Regional by Alpine in actie. De Britse Formule 4, dat dit seizoen opnieuw een Belg in de rangen kent, opende het seizoen dan weer op het circuit van Donington.
  • De Swert Opticiens
Martinius Stenshorne
Het Formula Regional European Championship by Alpine, kortweg FRECA, kon in Imola ook dit jaar weer op een prachtig deelnemersveld rekenen. Ruim dertig wagens tekenden present voor de openingsmanche van het kampioenschap, dat dit jaar uit tien wedstrijdweekends bestaat. De eerste race op zaterdag werd gewonnen door Martinius Stenshorne, uitkomend voor R-Ace GP. Andra Kimi Antonelli en Rafael Camara, beiden uitkomend voor Prema Racing mochten mee naar het podium. In de tumultueze tweede wedstrijd op zondag, zegevierde Kas Haverkort. De Nederlander pakte bij het doven van de lichten de leiding en weerstond enkele safetycar fases om richting de zege te rijden. Martinius Stenshorne en Nikhil Bohra vergezelden de Van Amersfoort Racing Nederlander op het podium. Stenshorne is de eerste leider in de tussenstand voor Haverkort en Antonelli die op zondag wegens technische problemen niet kon starten. Maya Weug werd twintigste in race één en veertiende in race twee

Samen met het FRECA kampioenschap trapte ook het Italiaanse F4 kampioenschap het seizoen op gang. Er stonden vier races op het programma, drie voor elke deelnemer. Met twee tweede plaatsen en een zege in de laatste wedstrijd is Arvid Lindblad de eerste leider. De RedBull Junior gaat Nicola Locorte en Ugo Ugochukwu vooraf. Laatst genoemde won race twee maar was in race drie betrokken bij een zware crash. De McLaren Junior vertrok vanaf de pole maar kwam niet weg van de lijn vanwege een koppelingsprobleem. Andrea Frassinetti kon Ugochukwu niet meer ontwijken en klapte vol op de Amerikaan. Beide rijders bleven gelukkig ongedeerd.

Noah Lisle & Louis Sharp
Ook het Britse Formule 4 kampioenschap kende dit weekend zijn seizoensouverture. Op Donington Park waren het de piloten van Rodin Carlin die het voortouw namen. Louis Sharp en Noah Lisle verdeelden er de zeges. Onder toeziend oog van Lewis Hamilton, maakte onze landgenoot Douwe Dedecker er zijn eenzitter debuut. De jonge Limburger komt dit seizoen in actie in de F4 voor Virtuosi Racing en moest in de kwalifcatie een kleine negen tienden toegeven op de poletijd. Het resulteerde in een negentiende tijd. In de eerste race won Dedecker meteen enkele plaatsen, goed voor P15 aan de finish. In de overige races werd hij zeventiende en achttiende. De volgende halte van het kampioenschap is Brands Hatch, binnen twee weken.

Foto's: FRECA & British F4

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Circuit Internationaal op dinsdag 25 april 2023.