van der Horst

Nieuwssprokkels uit de endurance racerij, week 14

BMW M4 GT3 Evo
BMW M4 GT3 Evo
Met de seizoensopener van de Fanatec GT World Challenge Europe afgelopen weekend en natuurlijk met de NLS, die zijn eerste races van dit jaar zag afgehaspeld worden, zijn we nu klaar voor een seizoen met sprint of endurance-races. Deze week is het terug de beurt aan ACO om de nieuwskoppen te halen met de European Le Mans Series in Barcelona, daarnaast zijn er de kwalificatieraces voor de 24 uren van de Nürburgring en de seizoensopener van Super GT in Okayama. Natuurlijk kregen we deze week nog wat nieuwtjes binnen die we u zeker niet willen onthouden.
Wright Motorsports - Porsche 911 GT3-R (992)
Wright Motorsports - Porsche 911 GT3-R (992)
*** Dit weekend werd ook het seizoen van de Fanatec GT World Challenge America afgetrapt in Sonoma. Het seizoen begon wel met een valse start, want men moest noodherstellingen uitvoeren op het circuit, nadat er verschillende stukken tarmac loskwamen. Uiteindelijk kon er zonder problemen geracet worden. Geen Jan Heylen dit jaar, maar zijn team - Wright Motorsports - pakte wel de dubbel met Elliot Skeer en Adam Adelson.

Toyota Gazoo Racing - Toyota Supra Evo GT4
Toyota Gazoo Racing - Toyota Supra Evo GT4
*** Zoals u kon lezen, was Laurens Vanthoor zeer goed op dreef op de Nordschleife afgelopen weekend. Maar in de lagere klassen waren er een aantal rijders die deelnamen om hun Nürburgring-licentie te verkrijgen. Jack Aitken eindigde zaterdag als elfde in VT2-FWD klasse en derde bij de BMW M240i's op zondag. Kamui Kobayashi, die aan de start verscheen met een Toyota Supra Evo GT4, eindigde op een negende en achtste plaats in SP10. Timo Glock vijfde en vierde in BMW M240i, die op zijn beurt beter deed dan David Schumacher. De zoon van Ralf Schumacher eindigde in dezelfde klasse als zesde en zevende.

Glickenhaus Racing - SGC 004C
Glickenhaus Racing - SGC 004C
*** Côme Ledogar zal dit jaar deelnemen aan de 24 uren van de Nürburgring met Glickenhaus Racing. De Franse teameigenaar van CLRT zal daar de SCG 004C delen met Thomas Mutsch, Franck Mailleux en Lance David Arnold. Voor Ledogar zal het zijn derde deelname zijn aan de race waarin hij de vorige keren nooit de finish haalde. Voor Glickenhaus is het dan weer een terugkeer na een jaar afwezigheid. Dat deed het team afgelopen weekend al en slecht deed het team van Jim Glickenhaus niet. Op zaterdag eindigden zij als achtste, terwijl zondag een top vijf te noteren viel.

BMW M4 GT3 Evo
BMW M4 GT3 Evo
*** Wie enkele dagen ervoor aan het oefenen was op de Nordschleife, was BMW. Het Beierse merk was namelijk de nieuwe BMW M4 GT3 Evo aan het testen, die volgend jaar zijn racedebuut zal maken. Ook heeft men foto's vrijgegeven van de nieuwe wagen. Daarop is het duidelijk dat de voor- en achterkant van de wagen en de spiegels vooral gewijzigd werden op deze wagen. Volgens Bruno Spengler, testrijder van de nieuwe Evo, zijn de verbeteringen voelbaar voor de piloten. Een goed vooruitzicht dus voor de BMW-fans.

CDR Valkyrie - Porsche 911 GT3-R
CDR Valkyrie - Porsche 911 GT3-R
*** Een nieuw team gaat het lijstje van deelnemers in GTD vervoegen in IMSA. CDR Valkyrie heeft bekend gemaakt dat het bij een select aantal wedstrijden met een Porsche 911 GT3-R aan de start verschijnt. Het team uit Californië kwam de afgelopen jaren uit in GT America - een kampioenschap voor amateurs van GT2 tot GT4-machinerie -, en maakte dit jaar de opstap naar de Michelin Pilot Challenge met een Toyota

MV2S Racing - Ligier JS P320-Nissan
MV2S Racing - Ligier JS P320-Nissan
*** De Michelin Le Mans Cup heeft zijn deelnemerslijst bekend gemaakt voor de eerste wedstrijd in Barcelona. Daar prijken 38 bolides op, verdeeld over twee klassen. Opvallend genoeg krijgen we toch een Belg aan de start. Bernard Delhez zal debuteren bij MV2S Racing. De grote man achter Contipharma maakt zijn wederoptreden in een prototype, nadat hij nog in 2013 uitkwam voor DKR Engineering. Wie zijn teamgenoot wordt, is nog niet gekend.

Nelson Piquet Jr.
Nelson Piquet Jr.
*** Nog dit weekend zien we Nelson Piquet Jr. weer aan het werk in de European Le Mans Series. De Braziliaan kwam vorig seizoen nog uit voor United Autosports, maar maakt nu de overstap naar Team Virage. Daar krijgt hij Matt Bell en Tony Wells naast zich. Nochtans waren Rob Hodes en Ian Rodriguez aangekondigd op de wagen eind vorig jaar, maar beiden werden vervangen voor geheel nieuwe line-up voor het Poolse team.

*** Afsluiten doen we met nieuws uit de mediawereld. Wie de 24 uren van Le Mans of Nürburgring of Daytona, of zelfs Creventic al gevolgd heeft, zal ongetwijfeld Radio Le Mans kennen. Radio Show Limited, het bedrijf dat Radio Le Mans onder zich heeft, is al een onderdeel van Le Mans sinds 2005, waar zij als enigen commentaar leveren van elke sessie via radio. Afgelopen week raakte bekend dat zij een contract getekend hebben met ACO om dit voor meerdere jaren verder te zetten. U kan dus zeker rekenen op John Hindhaugh en co voor de nodige commentaar vanaf het Circuit de la Sarthe.

Foto's: BMW M Motorsport - Fanatec GT World Challenge America - NLS - CDR Valkyrie - Kurt Vanhoenacker - Thomas Smets



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in European Le Mans Series op maandag 8 april 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meetings NLS 1 en NLS 2.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons