van der Horst

Nieuwssprokkels uit de enduranceracerij, week 1

Sean Creech Motorsport - Ligier JS P217 Gibson
Sean Creech Motorsport - Ligier JS P217 Gibson
De eerste week van het jaar zit er op en is het nu uitkijken naar de eerste grote afspraken van het seizoen. De meeste schijnwerpers staan nu natuurlijk gericht op de voorjaarsklassieker op Amerikaanse bodem: de Rolex 24 at Daytona. Eind volgende week begint het circus in Florida met de Roar before the Rolex 24. Een overzicht van de belangrijkste nieuwtjes.
  • Dreamdrive
*** Voor het eerst sinds 2021 krijgt de Oreca 07 concurrentie in LMP2. Destijds ging het om een Ligier JS P217 van RWR-Eurasia. Dit jaar wordt hetzelfde chassis ingezet, maar ditmaal door Sean Creech Motorsport. Met één enkel chassis in LMP2 was er natuurlijk geen nood aan een Balance of Performance, maar niettegenstaande de toevoeging van een tweede chassis zal dat niet veranderen. IMSA heeft namelijk geen BoP-tabel en zal het gewoon houden op de reguliere richtlijnen voor de klasse. Sean Creech Motorsport zelf nam vrede met die beslissing.

Christian Bogle, Nolan Siegel en Charles Crews
Christian Bogle, Nolan Siegel en Charles Crews
*** Datzelfde team is rond met zijn bezetting voor de Rolex 24 en het trekt duidelijk de kaart van de jeugd. Lance Willsey en Joao Barbosa krijgen namelijk Jonny Edgar en Nolan Siegel naast zich. Die laatste heeft vorig jaar de nodige adelbrieven verzameld door te winnen in Dubai tijdens de Asian Le Mans Series met een LMP2. Edgar daarentegen maakt zijn debuut in de klasse.


Tom Dillmann
Tom Dillmann
*** Nog in LMP2 is Inter Europol Competition by PR1/Mathiasen Motorsports klaar met zijn huiswerk. Jakub Smiechowski en Clement Novalak krijgen het gezelschap van Nick Boulle en Tom Dillmann. De Canadees keert terug nadat hij met PR1 driemaal de titel in LMP2 heeft gepakt. Vorig jaar kwam hij uit in LMP3. De grootste naam is Tom Dillmann. De Fransman reed vorig jaar nog voor Vanwall, tot hij halfweg het seizoen de deur achter zich dicht trok. Hij liet ook al verstaan dat hij ook in Europa aan de bak zal komen met een LMP2-bolide.

Thomas Preining en Manthey EMA zijn de DTM kampioenen 2024
Thomas Preining en Manthey EMA zijn de DTM kampioenen 2024
*** Regerend DTM-kampioen Thomas Preining trekt eveneens naar Florida. De Oostenrijker zal het team van Andretti Motorsports vervoegen in de GTD-klasse. Een debuut voor Preining in de klassieker, al zal het voorlopig bij deze ene outing blijven op Amerikaanse bodem. De overige rijders op de wagen zijn Jarett Andretti, Gabby Chaves en Scott Hargrove. De derde van die drie rijders is enkel actief tijdens de Michelin Endurance Cup.

*** AO Racing zal zijn debuut maken in GTD Pro met de immer befaamde 'Rexy'. Vorig seizoen maakte het publiek wereldwijd kennis met de dinosauruslivery, die vanaf dit jaar op het hoogste niveau bij de GT's zijn strepen zal moeten verdienen. Sebastian Priaulx en Laurin Heinrich waren al bevestigd en zij krijgen voor de Rolex 24 Hypercar-rijder Michael Christensen naast zich op de Porsche 911 GT3-R.

*** Magnus Racing is klaar om beter te doen dan de tweede plaats van vorig jaar. Daarvoor kan het team rekenen op exact dezelfde vier rijders die vorig jaar op het podium stonden: John Potter, Spencer Pumpelly, Andy Lally en Nicki Thiim. Al zullen ze vermoedelijk een zware wedstrijd voor de boeg krijgen, want net als Heart of Racing brengen ze de nieuwe Aston Martin Vantage GT3 aan de start. De hamvraag is of die nieuwe auto een gunstige BoP zal krijgen, maar het verleden wijst het tegendeel uit...

Doriane Pin wint de derde wedstrijd van de Formula 4 South East Asia in Sepang
Doriane Pin wint de derde wedstrijd van de Formula 4 South East Asia in Sepang
*** Toch nog een nieuwtje dat niet gerelateerd is aan de Rolex 24. Na de goede resultaten van Doriane Pin in de Formule 4 South East Asia, zal ze ook in 2024 in de jeugdcategorieën rijden. De Française neemt namelijk deel aan Formula 4 UAE, waar ze instapt bij Prema Racing. De eerste wedstrijd is komend weekend in Abu Dhabi. Van daaruit volgen er nog vier weekends, nadat de eerste al verreden was eind vorig jaar, tijdens de F1 Grote Prijs van Abu Dhabi.

*** Tot slot ook nog nieuws uit de European Le Mans Series. Robert Kubica was al bevestigd voor het kampioenschap, maar nu zullen ook Louis Delétraz en Jonny Edgar de ORLEN Team AO by TF bemannen in LMP2. Hiermee krijgen we voor het eerst een samenwerking tussen Tom Ferrier en PJ Hyett en Gunnar Jeannette van AO Racing.

Foto's: Sean Creech Motorsport - Asian Le Mans Series - Jaguar Racing Formula E Team - Porsche Press - F4 SEA



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op maandag 8 januari 2024.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons