van der Horst

Nieuwssprokkels uit de enduranceracerij, week 4

2024 Rolex 24 at Daytona
2024 Rolex 24 at Daytona
Nu de Rolex 24 at Daytona en de Hankook 24H Dubai zijn afgerond wachten ons nog tien maanden aan endurancewedstrijden. Na een pittig duel tussen Porsche en Cadillac in Daytona, en andermaal een Belgisch succes in het Midden-Oosten, wordt het uitkijken naar de volgende grote evenementen die de komende weken op de planning staan. Uiteraard viel er ook veel interessant nieuws te sprokkelen, een overzicht!
Nick Looijmans, Preston Brown en Denis Dupont
Nick Looijmans, Preston Brown en Denis Dupont
*** Beginnen doen we met het debuut van Denis Dupont in de Bryan Herta Autosport Hyundai, en wat voor één. De Belg, die tegenwoordig in Canada woont, mocht de vier uur durende race afsluiten en behaalde daarbij een tweede plaats met Preston Brown en Nick Looijmans. De Waals-Brabander zette de winnende JDC-Miller MotorSports Audi TCR onder druk, maar omdat hij in de slotfase zelf bijna zonder benzine viel, hield hij slechts zes tienden over op de zusterwagen van Mark Wilkins en Mason Filippi.

Ford Multimatic Motorsports - Ford Mustang GT3
Ford Multimatic Motorsports - Ford Mustang GT3
*** Frédéric Vervisch was de enige Belg afgelopen weekend die de finish niet haalde. De West-Vlaming zat aan het stuur, toen hij zijn Ford Mustang GT3 in de garages moest parkeren met een mechanisch probleem. Van drie Mustangs die ingezet werden door Ford Multimatic Motorsports en Proton Competition haalde enkel #64 de finish, met een zesde plaats in GTD Pro. Al vond Mark Rushbrook, directeur van de globale motorsportafdeling bij Ford Performance, de race een zeer leerrijke ervaring. 

Ferrari AF Corse - Ferrari 499P
Ferrari AF Corse - Ferrari 499P
*** Giuseppe Risi, eigenaar van Risi Competizione, vertelde tijdens de Rolex 24 at Daytona aan IMSA Radio dat we in 2025 misschien wel eens een Ferrari 499P in IMSA  te zien zouden kunnen krijgen, mits men het financiële plaatje rondkrijgt. De Italiaan zei dat Ferrari twee jaar zou nodig hebben om de wagen in private handen te geven, dus vanaf volgend jaar. Met de vraag of er al gesprekken waren tussen hen en de Italiaanse constructeur, was Risi vrij cryptisch: "Niet echt. Ik ben al een heel lange tijd bij Ferrari. Er worden veel dingen onder elkaar gezegd, maar ook niet." Uitkijken naar 2025 is de boodschap.

Cadillac Racing - Cadillac V-Series.R
Cadillac Racing - Cadillac V-Series.R
*** Cadillac gaat in 2025 een eerste update geven aan de V-Series.R. Dat verklaarde Stephen Mitas, de teammanager van Cadillac Racing in het FIA WEC, aan Dailysportscar. Mitas vertelde dat men dit jaar wil bevestigen om dan volgend jaar met de eerste updates uit te pakken. De vraag welke soort updates en waar men zich specifiek wil op gaan focussen, bleef onbeantwoord. 

Aston Martin Valkyrie AMR Pro
Aston Martin Valkyrie AMR Pro
*** Aston Martin heeft de tests met de Valkyrie Hypercar hernomen. Eerder deze maand deed het merk een korte rit - een soort van shakedown - op het tracé van Silverstone, met het oog op intensievere tests dit jaar. De wagen zou vanaf 2025 zowel in het FIA WEC als IMSA aantreden. Qua krachtbron houdt men het bij de oorspronkelijke plannen. De Valkyrie zal geen hybridesysteem hebben, alleen maar een V12 atmosferische motor, gebouwd door Cosworth.

*** Isotta Fraschini is klaar voor het komende seizoen, althans de bolide. De Tipo 6 Competizione moest nog het proces van de FIA homologatie doorstaan, wat met brio is gelukt. Hiermee kan de nieuwe Hypercar eind februari richting de FIA WEC-testdagen in Qatar, samen met het Duqueine Team.

*** De Asian Le Mans Series heeft zijn deelnemerslijst voor de drie wedstrijden in de Verenigde Arabische Emiraten bekendgemaakt. Daarop prijken 42 wagens, verdeeld over de drie klassen. In LMP2 komen er 2 Oreca's bij van respectievelijk COOL Racing en Nielsen Racing. LMP3 krijgt een Ligier extra erbij, met dank aan het debuterende team GG Classic Cars uit Australië. Tot slot vervoegt thuisteam Dragon Racing het veld met een Ferrari 296 GT3. Craf-bamboo Racing daarentegen trekt niet richting het Midden-Oosten.

Zege voor Gilles Magnus in GT van 4H Sepang
Zege voor Gilles Magnus in GT van 4H Sepang
*** Aan pilotenzijde komt Will Stevens eenmalig Ferdinand Habsburg vervangen en debuteren Laurin Heinrich en Jordan Love respectievelijk Herberth Motorsport en Triple Eight Race Engineering. Gilles Magnus is nog steeds de enige Belg op de deelnemerslijst. De Saintéloc Racing-piloot trekt als GT-leider richting Dubai. 

*** Enkele weken geleden kon u al lezen dat de Lotus Emira GT4 aan de start verschijnt in de GT4 European Series met dank aan Mahiki Racing. Datzelfde team zal het daar niet bij houden, want het kondigde nu ook aan te zullen starten in British GT. Daar zal het twee bolides inzetten voor Ian Duggan, Gordie Mutch, Steven Lake en Nathan Harrison.

*** Naast de GT3 kent Century Motorsport nu ook het duo dat de GT4 zal bemannen: Ian Gough en Tom Wrigley. Zij waren vorig jaar ook al van de partij met de RACE LAB McLaren Artura GT4.

Foto's: Racing International Photography/Günter Kortmann - Bryan Herta Autosport - Georges de Coster - Geert Franquet - Aston Martin Press Office - Saintéloc RacingDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op dinsdag 30 januari 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rolex 24 at Daytona.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons