van der Horst

Nooit eerder zoveel deelnemers voor het Franco Fun Festival!

#480 Milo Tourneur - Guillaume Mondron/Simon Tourneur/Gilles Verleyen
#480 Milo Tourneur - Guillaume Mondron/Simon Tourneur/Gilles Verleyen
Het succes van de Fun Cup powered by Hankook liegt niet! Het bewijs wordt geleverd door een nieuw record van bijna 120 deelnemers aan het Franco Fun Festival, een samenwerking tussen Kronos Events en de Franse organisator M3. Op het Circuit de Spa-Francorchamps worden komend weekend, tijdens een confrontatie van acht uur, de laatste voorbereidingen getroffen op de 25ste editie van de Hankook 25 Hours Fun Cup.
Het blijft telkens weer een van de meest memorabele beelden die in het geheugen van autosportliefhebbers gegrift staan: het indrukwekkende peloton van de Fun Cup powered by Hankook dat afstormt op de chicane van Les Combes, vaak met twee, drie of zelfs vier naast elkaar! Die altijd spectaculaire start van de derde manche van het seizoen 2023, zondag vanaf 9.45u, zal uiteraard niet beslissen over winst en verlies. Wie op het mooiste circuit ter wereld aan het langste eind wil trekken, moet snelheid in huis hebben, maar ook fouten vermijden en een meester zijn in het organiseren van de tankbeurten aan de pomp in de paddock. Net zoals tijdens de Hankook 25 Hours kost die bevoorrading veel tijd. Een serieuze uitdaging dus… die vaak een onverwachte winnaar oplevert!
 
Het Franco Fun Festival zal dit weekend een nieuw record vestigen met iets minder dan 120 auto's aan de start van een evenement dat zowel telt voor de Belgische wedstrijd, georganiseerd door Kronos Events, als voor de Franse versie, opgezet door M3. Aan het einde van de acht uur durende race worden twee afzonderlijke klassementen opgesteld voor wat de onbetwiste generale repetitie voor de Hankook 25 Hours is geworden!
 
Voor de overwinning in het Belgische klassement kijken we dus niet alleen naar de favorieten, al beginnen die op papier uiteraard wel met een voordeel. We denken dan vooral aan de twee teams die in Zandvoort duelleerden voor de hoogste podiumtrede: enerzijds de #280 Milo Socardenne van Lorenzo Donniacuo, Kevin Caprasse en Timo Van Impe, winnaars van de eerste twee races van de campagne en dus aan de leiding in de tussenstand, en de #424 M3M Racing van Matteo Raspatelli, Michaël Leenders, Cédric Bollen en Philippe Lemoine, het team dat vorig jaar zegevierde in de 25 Hours.
 
De #480 Milo Tourneur van Guillaume Mondron, Simon Tourneur en Gilles Verleyen heeft een eitje te pellen met het Franco Fun Festival. De regerende kampioenen sloegen vorig jaar de bal mis door met benzinepech te stranden en zullen na een vijfde plaats in Zandvoort opnieuw de weg naar het podium willen vinden. De jacht op dat podium is geopend, want verschillende andere teams hopen op een top 3-notering. Zo heeft Milo Racing nog een derde ijzer in het vuur. Op de #446 Milo Racing vervangt de onverslijtbare Frédéric Bouvy, voormalig winnaar van de Hankook 25 Hours Fun Cup, Pieter Ooms om zo een team te vormen met Sébastien Kluyskens en Kevin Balthazar.
 
De #498 Compact Machinery by Leader van Benoit Dupont, Tristan Földesi, Edouard Chevalier en Enzo Ferrari wil een teleurstellend begin van het seizoen vergeten, terwijl de #517 DDK Mega van Aurélien Comte, Pierre-Yves Corthals en Claude Pirson in Francorchamps aan zijn seizoen begint. Ook de #219 van CG Racing kan het leven van de favorieten zuur maken, zeker door de versterking van belofte Lorens Lecertua voor William Godefroid en Behhan Danhier.
Fun: wie kan Michaël Mazuin Sport verslaan?
Na een thuisoverwinning op het Circuit Jules Tacheny in Mettet heeft de #486 Michaël Mazuin Sport ook de Fun-categorie (teams zonder Top Gun-rijders) op het circuit van Zandvoort gewonnen. Met de wind duidelijk in de zeilen willen de piepjonge Louis Mazuin, Lucas Taelman en Nathan Brauns hun succes voortzetten en het is duidelijk dat ze ook in het algemene klassement kunnen schitteren.
 
Om tegenwerking te bieden in de Fun-klasse, moeten we vooral kijken naar de teams die al van de vreugde van het podium hebben geproefd: de #415 Clubsport Racing (Matisse Lismont-Antoine Morlet), de #489 Milo HHH (de familie Hommerson met Niek, Marnix en Alexander kan rekenen op de versterking van de snelle Max van Splunteren) en de #514 Michaël Mazuin Sport met Michaël, Camille en Gabriel Mazuin.
 
We vermelden in deze categorie ook de aanwezigheid van de kampioen van 2022 in Fun en Pure, Florian Van Dooren, teamgenoot van Xavier en Maxime Delpire-Crets op de #292 Brasserie Xavier by Comtoyou voor de tweede keer dit seizoen.
Pure: de debatten zijn geopend 
In tegenstelling tot de Fun-klasse domineerde geen enkele auto in Pure (rijders met voornamelijk Fun Cup-ervaring). In de eerste twee races van het seizoen bereikten niet minder dan vijf teams het podium! De #487 AC Motorsport van Ralph Pierard, Benoit Arnaudet en Raphaël Bolle Debal leidt dankzij twee tweede plaatsen het kampioenschap, maar jaagt nog altijd op een eerste overwinning. Vooral de #283 Milo Allure, winnaar in Mettet en in Spa-Francorchamps bestuurd door Henk Rogiers, Christophe Boniver en een nog te bepalen derde rijder, zal op de voet worden gevolgd. 
 
Sinds het begin van dit seizoen hebben ook andere auto's laten zien dat ze de hoofdrol kunnen opeisen in Pure: de #485 Why not? Racing (Steve Claeys-Vincent Van Melderen-Martin Businaro) en de #278 Eastkart by Acome (Frédéric Delhez-Nicolas Fedorenko-Dusty en Mitchel Kukenheim) zijn daar enkele van!
 
Er nemen trouwens ook twee Evo1’s deel in de Vintage-categorie en één Evo2 (met TDI-motor) in Retro.
Biplace: magische momenten delen 
Het circuit van Spa-Francorchamps wordt door velen nog altijd beschouwd als het mooiste ter wereld. Om het van binnenuit te kunnen ontdekken, aan boord van een Fun Cup, is dus een ongekende ervaring! Een tiental bemanningen in de Biplace-categorie zullen hun passagiers die sensaties laten beleven, niet zonder een race in de race uit te vechten.
 
Er zijn geen verrassingen bij de favorieten, met enkele zeer vertrouwde formaties, te beginnen met de meervoudige kampioenen van de #365 Car-Pass Credeco by Comtoyou (Philippe Denis-Stéphane Lémeret-Philippe Reynens-Quentin Denis-Gautier Engisch), die zowel in Mettet als in Zandvoort naar de zege reden. Met hun gebruikelijke rivalen in de #315 Fun 4 Racers by Comtoyou (Norbert Camara-Frédéric Taquet-Geoffrey Bara-Alexandre Coffe) aan de ene kant en het trio Francis Plunus-Michael Lottefier-Pierre-Yves Rosoux (in de #342 Milo Monster Trendy) aan de andere kant, weten ze nu al dat een nieuwe zege geen evidentie wordt.
 
De Fun Cup powered by Hankook bevestigt ook zijn familiale sfeer dankzij de #340 Pères & fils by Acome, waar vaders Stéphane Charlier en Gilles Gernaey, twee vaste waarden in de discipline, een team vormen met hun zonen Alexandre Charlier en Louis Gernaey.
 
Na twee uur kwalificatietraining op zaterdag vanaf 15.50 uur wordt de definitieve startopstelling bepaald door het kwalificatiespel. Op zondag gaat om 9.45 uur de race van acht uur van start, die ongetwijfeld de moeite waard zal zijn!

Fun Cup press  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons