van der Horst

Norisring: Maxi Götz (Mercedes) kampioen na zinderende finale!

Maxi Götz
Maxi Götz
Maxi Götz pakte vanmiddag totaal onverwacht zijn eerste DTM-titel met wat hulp van zijn Mercedes-collega's en een Kelvin van der Linde (Audi) die duidelijk niet met de druk omkon en wiens licht vandaag meer dan eens uitging. Liam Lawson (Ferrari) begon nochtans aan de wedstrijd met een vrij comfortabele voorsprong in het kampioenschap op zowel van der Linde als Götz. Het relaas van een zinderende seizoensfinale.
Liam Lawson - Ferrari
Liam Lawson - Ferrari
De eerste startrij was dezelfde als gisteren, Lawson voor van der Linde. En ook dit keer probeerde de Zuid-Afrikaan zijn Audi aan de binnenkant van de Ferrari te zetten, dit keer was het echter duidelijk dat van der Linde die eerste haarspeldbocht nooit zou halen. Wel geraakte bij het incident Lawson's stuurinrichting beschadigd waardoor de Ferrari de rest van de wedstrijd ver achterop hinkte. Lucas Auer en Philip Ellis (beide Mercedes) profiteerden en namen de kop, elke andere winnaar dan Götz of van der Linde zou sowieso Lawson de titel opleveren.

Kelvin van der Linde
Kelvin van der Linde
Met nog een goeie tien minuten op de klok zette de pitstop van van der Linde een reeks gebeurtenissen in gang die de titelstrijd nog zou doen keren. Bij het buitenrijden wou hij koste wat het kost zijn derde plaats op koude banden vasthouden tegen een Götz die niets te verliezen had. Van der Linde gaf bij het uitkomen van de laatste bocht een ruk aan het stuur en raakte zo de Duitser die al half naast hem zat. Karma sloeg echter toe en de Zuid-Afrikaan liep door dat manoeuver een lekke band op.

Maxi Götz - Mercedes
Maxi Götz - Mercedes
Hierdoor reed Götz dus in de eindfase achter twee Mercedes-merkgenoten, doch geen teamgenoten. Zowel Ellis als Auer, die tot dan een mooie voorsprong had, namen tot verbazing van velen gas terug waardoor Götz in zijn thuisstad compleet onverwacht zijn eerste DTM-titel kon vieren. Gisteren won hij nog om überhaupt in de titelstrijd te blijven, vandaag steekt hij deze in een heuse thriller op zak ten nadele van Lawson, die een sterk eerste seizoen afwerkte.

Esteban Muth en Liam Lawson
Esteban Muth en Liam Lawson
Vermelden we tot slot nog dat niet Ellis maar Maxi Buhk (Mercedes) nog aan de haal ging met de laatste podiumtrede, achter kampioen Götz en Auer. Esteban Muth (Lamborghini) crashte al in de eerste ronde nadat hij een duw meekreeg van de BMW van... Sheldon van der Linde (jawel, broer van).

Foto's: Arne Simons



Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Deutsche Tourenwagen Masters op zondag 10 oktober 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Norisring DTM.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons