van der Horst

Nürburgring: Titels voor Moortgat, Van Elderen, François & Ceyssens (Update)

Luc Moortgat - Porsche 964 Cup
Luc Moortgat - Porsche 964 Cup
Afgelopen weekend kwamen de Historics en de Youngtimer in het kader van de ADAC Westfalen Trophy op de Nürburgring voor de laatste maal dit seizoen in actie. Inzake de titelontknoping waren de prijzen reeds zo goed als verdeeld en alleen een defect of een ongeval kon de leiders nog van de titel houden.
  • Powercars
Belgian Youngtimer Cup: Derde titel op rij voor Luc Moortgat – Eerste voor Bas Van Elderen

De Youngtimers kenden een schitterend deelnemersveld met maar liefst 36 wagens op de inschrijvingslijst. 22 exemplaren kwamen uit het Nederlands kampioenschap, ingeschreven in Klasse 5 (guests) en konden zich dus niet moeien in de ontknoping binnen de strijd voor het Belgische titels. Ook Philip Van Beurden was opnieuw van de partij met een Porsche 964 Cup en meteen liet de Porsche-specialist uit Retie zich opmerken met een pole en twee zeges. Ook Van Beurden liet zich inschrijven in de gastklasse om zodoende de klassementsrijders niets in de weg te leggen.

Philip Van Beurden - Porsche 964 Cup
Philip Van Beurden - Porsche 964 Cup
Hij won de eerste manche voor merkgenoten Stox, Van Es en Tjarco terwijl de knappe Ford Capri 2600 van Dance de top 5 afsloot. Inzake de titel in Klasse 3 of de hoogste Klasse bij de Youngtimers was Luc Moortgat reeds zeker van de hoogste podiumtrede. De Real rijder pakt hierdoor zijn derde titel op rij met zijn Porsche 964 Cup. Voor de overige ereplaatsen was nog niets beslist tussen de Porsches van Patrick Michiels, Pierre-Yves Paque en Eric Nulens. Michiels stond er het beste voor en via een zevende plaats algemeen en de zege binnen de Belgische Youngtimer Cup tijdens de eerste race kon hij zijn tweede plaats veilig stellen. Jan van Elderen werd met de Ford Sierra Cosworth tweede en eerste
Vas Van Elderen - BMW 325i
Vas Van Elderen - BMW 325i
Toerisme voor Luc Moortgat die na de start in de eerste rechtse bocht te vroeg op het gas ging, een pirouette maakte op de vochtige piste, en achteraan moest aansluiten. Pierre-Yves Paque werd met de Real Porsche 911 derde in Klasse 3 net voor Eric Nulens en deze uitslag was interessant voor het gevecht inzake de resterende podiumplaats in het kampioenschap. Bas Van Elderen werd in zijn BMW 325i 2de in Klasse 4 of Toerisme en kon hierdoor nog wat extra punten sprokkelen tegenover titelconcurrent Verbeelen die derde werd. De laatste wedstrijd zou uitwijzen wie de titel pakte.Luc Moortgat - Porsche 964 Cup
Luc Moortgat - Porsche 964 Cup
Tijdens de tweede race was het opnieuw Van Beurden die won, maar ditmaal miste Moortgat zijn start niet en werd knap tweede op 3 seconden, terwijl de overige plaatsen binnen de top 5 werden verdeeld tussen de Porsches van Stox, Jilesen en Patrick Michiels die na de Real rijder de tweede plaats pakt in de Belgische Youngtimer Cup. Voor de derde plaats in de eindstand van het kampioenschap kwam het tot een zeer spannende strijd tussen de Porsches van Paque en Nulens die constant haasje over speelden. Tot twee ronden van het einde beide wagens contact maakten en Paque hierdoor moest opgeven. Hij werd nog geklasseerd en kon hierdoor het kampioenschap afsluiten op de derde plaats met nog een saldo van vier luttele punten. Jan Van Elderen won met de Sierra Cosworth opnieuw in Toerisme voor de BMW M3 van Geert Dierick en Bas Van Elderen die hierdoor zeker was van de titel.

Erik Nulens - Porsche 964 Cup
Erik Nulens - Porsche 964 Cup
Update: Door een foutje in de puntenberekening na de wedstrijd in het voorprogramma van de 24H Zolder was er verwarring inzake de derde plaats in de Belgian Youngtimer Cup. Bij het schrappen van de twee verplichte schrapresultaten werd per ongeluk een resultaat van 28 punten geschrapt ipv een resultaat van 20 punten bij Eric Nulens. Hierdoor kwam Pierre-Yves Paque onrechtmatig op de derde plaats te staan met vier punten voorsprong op Eric Nulens. In de praktijk telde Nulens een voorspring van vier punten. Tijdens de eerste race op de Nürburgring behaalde Paque vier punten meer dan Nulens, waardoor die voor de start van de seizoensafsluiter met gelijke punten stonden. Zoals hierboven te lezen kwam het tot een tweestrijd op de piste tussen beide Porsches met de laagste podiumtrede als inzet. Beide wagens kwamen met elkaar in aanraking waarbij de Porsche van Paque moest opgeven. Nulens kon de wedstrijd wel uitrijden en werd in tegenstelling tot hierboven vermeld derde in de eindstand.

                                                                                  
Belgian Historic Cup: François en Ceyssens pakken de grootste bekers

François-Hamilton-Van Haelst - Belgian Historic Cup
François-Hamilton-Van Haelst - Belgian Historic Cup
Diederick Ceyssens was met zijn imposante Porsche reeds voor de start van de laatste meeting op de Nürburgring zeker van de titel in Klasse 2 van de Belgian Historic Cup en kwam zodoende met een Porsche 964 aan de start bij de Youngtimers. Het gevecht om de tweede en derde eindplaats in het kampioenschap spitste zich toe op de Opel Kadett GT/E van Patrick Van Damme en de Mazda RX3 van Gust Van Haelst.
Van Damme-Ceyssens - Belgian Historic Cup
Van Damme-Ceyssens - Belgian Historic Cup
In Klasse 1 was ook Guy François en zijn Lotus Elan reeds zeker van de titel gezien de Porsche 911 van Luc Geebelen afwezig was. Deze laatste maakte nog een waterkans inzake de titelstrijd.
De pole voor de eerste manche was voor de Ford Mustang van Hamilton voor Van Haelst, Van Damme, Poulet en Knight. Van Damme maakte enkele schoonheidsfoutjes op de natte piste en tikte als vijfde aan na winnaar Hamilton, Van Haelst, François en Poulet. Hierdoor kon Van Haelst vier punten inlopen op Van Damme, maar het verschil bleef nog steeds 20 punten. Uitrijden was de boodschap in de tweede race van het weekend voor Van Damme.

Knight-Wellhausen - Morgen versus Lister Jaguar
Knight-Wellhausen - Morgen versus Lister Jaguar
Voor race twee waren het de Morgan en de Lister Jaguar van Knight en Wellhausen die de eerste startrij bevolkten, maar beiden in de gastklasse waardoor Hamilton en Van Damme over de beste papieren beschikten. Knight won de race voor Wellhausen terwijl Van Damme met een derde plaats als eerste Historic Cup over de meet bolde voor Hamilton, François, Poulet en Van Haelst. Hierdoor werd Gust Van Haelst definitief naar de derde plaats verwezen in de eindafrekening binnen de Klasse 2 ten voordele van Van Damme.
BRAVO PressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Historic Cup op zaterdag 25 oktober 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Westfalen Trophy.
  • LTF

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons