van der Horst

Nürburgring: José Maria Lopez wint dramatische openingsrace (update)

Podium Openingsrace
Podium Openingsrace
José Maria Lopez heeft met enig geluk de openingswedstrijd op de Nordschleife gewonnen. De Argentijn wist in tegenstelling tot teamgenoot Yvan Muller leider Tiago Monteiro te ontwijken toen de Portugees als gevolg van een lekke band voor hem in de rail knalde. Ook Tom Chilton en Norbert Michelisz profiteerden van de dubbele crash om als tweede en derde te eindigen. Tom Coronel werd eveneens het slachtoffer van een klapband en zal net zo min als Monteiro en Muller aanzetten in de hoofdrace.
  • Hamofa Performance
 
Polesitter Tiago Monteiro greep naast verdiende zege
Polesitter Tiago Monteiro greep naast verdiende zege
Terwijl polesitter Tiago Monteiro de leiding bij de start behield maakten Yvan Muller en José Maria Lopez meteen verschillende plaatsen goed om achter Monteiro, Bennani en Björk in te voegen. Door het gebruikelijke geharrewar in de eerste bochten kon Monteiro voldoende afstand nemen om twee lange ronden buiten bereik van het Citroën-rijders te blijven. Bennani was inmiddels reeds lang weggezakt in het klassement, Thed Björk van zijn kant moest na één ronde naar de pits na een alarm op diens dashboard.

Tom Chilton
Tom Chilton
Op het einde van de tweede van drie ronden had Monteiro nog steeds een kleine voorsprong op Muller, Lopez ging in de eerste bocht op het GP Circuit even in de fout en kwam hierdoor kortstondig achter Tom Chilton te zitten. Eens de Argentijn opnieuw voorbij de Brit was geraakt, kon hij opnieuw op zoek naar het leidersduo voor hem.Tom Coronel
Tom Coronel
De derde ronde bleek er voor meer dan één band teveel aan. Eerst begaf een band vooraan op de Chevrolet van Tom Coronel het, de Nederlander gleed langsheen de rail en beschadigde diens wagen dermate dat deelnemen aan de tweede, kort daarop te rijden hoofdrace uitgesloten was. Tegelijktijd ontsnapte ook Tom Chilton die voor Coronel uit reed nipt aan een crash toen hij ei zo na de controle over diens C-Elysée verloor.

Norbert Michelisz
Norbert Michelisz
Meer onheil volgde enkele tellen later toen ook leider Tiago Monteiro aan hoge snelheid slachtoffer werd van een lekke band, hard in de rail knalde en voor de aanstormende Citroën's van Muller en Lopez deels op de baan tot stilstand kwam. Lopez wist zonder kleerscheuren langs de gestrande Honda Civic te duiken, Muller had minder geluk en reed op de Honda in.


Tiago Monteiro bleef vrij lang in de wagen zitten en leek ietwat groggy toen ie over de rail was geklauterd. Eens terug op het GP-circuit werd de Portugees naar het plaatselijke zoekenhuis afgevoerd voor de gebruikelijke check up. Naar we vernamen zou Tiago klagen van pijn aan het hoofd, nek en heup.

Lopez kreeg zodoende de leiding en de zege in de schoot geworpen, ook achtervolgers Chilton en Michelisz profiteerden van het incident om zich van een plaatsje op het podium te verzekeren. Rob Huff en Mehdi Bennani vervolledigden de top vijf van deze dramatische wedstrijd.

José Maria Lopez
José Maria Lopez
"Zo er al een plaats is om te winnen dan is het wel hier op de Nordschleife" aldus winnaar Lopez. Ik profiteerde van een incident, anders zou het moeilijk zijn geweest om als eerste te eindigen. Omdat Yvan Muller van de slipstream van Monteiro kon profiteren, slaagde ik er zelf niet in om aan Yvan voorbij te gaan. Wat het ongeval zelf betreft:  het leek wel een Playstation-scène toen ik Tiago door de lucht zag zweven en  op het zelfde ogenblik dacht ik aan de crash met Ma hier vorig jaar. Ik had geluk er langs te kunnen. In een raceweekend waarin beide races kort na elkaar worden verreden is het ook belangrijk de wagen heel te houden en dat is me gelukt" aldus José Maria Lopez na afloop. 

UPDATE: Tiago Monteiro mocht het ziekenhuis verlaten. De Portugees is geschokt en heeft kneuzingen maar hield gelukkig geen breuken over aan diens spectaculaire crash

Uitslag openingsrace:

1 José-María López Citroën C-Elysée WTCC  3 ronden
2 Tom Chilton T Citroën C-Elysée WTCC +0.526
3 Norbert Michelisz Honda Civic WTCC +6.653
4 Rob Huff Honda Civic WTCC +7.971
5 Mehdi Bennani T Citroën C-Elysée WTCC +10.126
6 Hugo Valente LADA Vesta WTCC +12.568
7 Gabriele Tarquini LADA Vesta WTCC +12.890
8 Fredrik Ekblom Volvo S60 Polestar +12.983
9 Nicky Catsburg LADA Vesta WTCC +20.389
10 Sabine Schmitz T Chevrolet RML Cruze TC1 +29.462
11 Grégoire Demoustier T Citroën C-Elysée WTCC +36.301
12 Ferenc Ficza T Honda Civic WTCC +38.331
13 Tiago Monteiro Honda Civic WTCC -- 2 r
 14 Yvan Muller Citroën C-Elysée WTCC +0.773
15 Tom Coronel T Chevrolet RML Cruze TC1 +2.648

Foto's: Hans van Onsem
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zaterdag 28 mei 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Nürburgring.
  • St. Paul

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons