van der Horst

Nürburgring: Frijns, Leonard kampioen na spannende titelstrijd

Leonard - Frijns
Leonard - Frijns
Niet Dries Vanthoor en Marcel Fässler, noch Maxi Buhk en Franck Perera hebben de Blancpain GT Series Sprint Cup 2017 op hun naam geschreven, maar wel Robin Frijns en Stuart Leonard in Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 LMS #17. De HTP Mercedes-AMG GT3 #84 en WRT Audi #5 hadden elk even virtueel de titel in handen, maar werden vervolgens teruggeslagen met respectievelijk een gebroken ophanging en een drive-through. Daardoor verschoof de strijd voor de titel naar WRT Audi's #17 en #2, die als bij toeval ook voor de leiding aan het strijden waren.
  • VR Racing
Start Main Race Nürburgring
Start Main Race Nürburgring
Frijns en Leonard begonnen aan de finale race op de derde plek in de puntenstand, elf punten achter de Buhk/Perera en vier eenheden achter teamgenoten Vanthoor/Fässler. De HTP Mercedes controleerde vanop pole de eerste wedstrijdhelft, maar na een snelle pitstop van de WRT crew kwam Dries Vanthoor vervolgens aan de leiding te liggen. Buhk kon het tempo van de Limburger niet volgen en tot overmaat van ramp moest de Duitser niet veel later plots zijn wagen aan de kant zetten met een gebroken ophanging. De weg lag zo open voor Vanthoor en Fässler, maar ook zij zagen de titel uit hun handen glippen na een drive-through voor een fout tijdens de pitstops, waarbij een mechanieker op de grond viel nadat de luchtslang bleef hangen achter de vleugel.

WRT Audi's #2 vs. #17
WRT Audi's #2 vs. #17
​Alle aandacht verschoof vervolgens naar de WRT Audi's #2 en #17, die niet alleen aan het strijden waren voor de leiding maar meteen ook titel. Frijns had na de pitstops al de Grasser Racing Lamborghini #19 van Andrea Calderelli gepasseerd en kwam vervolgens sterk opzetten achter teamgenoot Markus Winkelhock, die op dat moment virtueel de titel in had. Frijns was duidelijk de snellere van de twee en passeerde Winkelhock net nadat Vanthoor zijn drive-through uitvoerde. Met een voorsprong van vier seconden stelde hij de titel veilig, acht punten voor de WRT Audi #2 van Winkelhock en Will Stevens. 

Maxi Buhk - Dries Vanthoor
Maxi Buhk - Dries Vanthoor
De pechvogels Buhk en Perera werden nog derde in het kampioenschap met één punt voorsprong op het duo Mirko Bortolotti en Christian Engelhart die vijfde werden vandaag. Vanthoor en Fässler konden nog net een puntje sprokkelen met P10 maar werden teleurstellend vijfde in het kampioenschap met 62 punten, liefst 20 eenheden achter de kampioenen. WRT pakte met beide teams ruim de titel, Belgian Audi Club Team WRT eindigde op 106 punten, negen stuks meer dan Team WRT. GRT Lamborghini en HTP Mercedes zijn derde en vierde.

In de algemene Blancpain GT Series tussenstand staan Bortolotti en Engelhart nog steeds op kop met 138 punten, 22 stuks meer dan Vincent Abril. Beste Belg daarin is nog steeds Maxime Soulet, hij is achtste met 83 punten. Soulet kon zich in de openingsfase positioneren tussen leider Perera en Fässler, maar viel vervolgens ver terug na een drive-through voor onsportief gedrag bij de start.  De laatste wedstrijd (een manche voor de Endurance Cup) vindt over twee weken plaats op de omloop van Barcelona.

--- UITSLAG BLANCPAIN GT SERIES SPRINT CUP MAIN RACE NÜRBURGRING (PDF) ---

Foto: Racing International Photography, Arne SimonsSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Blancpain GT Sprint op zondag 17 september 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Nürburgring.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons