van der Horst

Nürburgring-Nordschleife: Thed Björk wint dramatische openingsrace

Thed Björk - Volvo S60 Polestar
Thed Björk - Volvo S60 Polestar
Niet polesitter Nestor Girolami, slachtoffer van een lekke band, maar Volvo-stalgenoot Thed Björk ging op de bloedhete Nordschleife met de zege aan de haal in de openingsrace. Mehdi Bennani werkte een foutloze rit af en werd hiervoor met een tweede stek beloond. Rob Huff slipstreamde zich bij de laatste doortocht op de Döttinger Höhe voorbij landgenoot Chilton en veroverde zo het laatste podiumplaatsje. Ook kampioenschapsleider Tiago Monteiro werd net als vorig jaar het slachtoffer van een klapband maar kon zijn beschadigde Honda alsnog naar de pits terugbrengen.
  • LTF
 
Rob Huff - Citroën C-Elysée
Rob Huff - Citroën C-Elysée
Bennani maakte het poleman Girolami bij de start behoorlijk lastig maar finaal was het de Argentijn die de leiding behield voor de Marokkaan en Björk die in één klap drie plaatsen had goedgemaakt. Actie viel er nagenoeg alleen op het lange rechte eind te noteren waar Björk voorbij Bennani slipstreamde en Chilton zich op een zelfde wijze voorbij Esteban Guerrieri hees. Ook Rob Huff won er een plaatsje ten nadele van Tiago Monteiro.

Een ronde later en  andermaal op het Döttinger Höhe-eind werkte Björk zich ook voorbij Girolami naar de leiding en zou die niet meer uit handen geven. Girolami daarentegen kreeg in de laatste ronde met een lekke band af te rekenen en maakte daarbij onzacht  kennis met de vangrail.

Norbert Michelisz - Tiago Monteiro
Norbert Michelisz - Tiago Monteiro
Die laatste ronde was er ook voor Tiago Monteiro teveel aan; de Portugees, e op dat ogenblik in zesde stelling, kreeg net als vorig jaar een klapband, raakte licht de rail maar kon zijn behoorlijk beschadigde auto op de velg terug naar de pits brengen.

Nick Catsburg tekende voor een beresterke derde ronde waarin hij drie plaatsen goed maakte. Dit leverde hem uiteindelijk een zesde stek op achter Tom Chilton en Esteban Guerrieri. Norbert Michelisz, getuige van het onheil rondom hem, drong niet meer aan en stelde zich met het oog op de hoofdrace tevreden met een zevende stek voor Tom Coronel. Ook onze Noorderbuur besloot in de derde ronde veiligheidshalve het voetje te lichten.

Tiago Monteiro
Tiago Monteiro
Bezorgde gezichten in de pitlane tussen beide races in als gevolg van de klapbanden, een oud zeer bij warm weer op de Nordschleife.  "Ik weet niet hoe het verder moet, Tiago (Monteiro) had helemaal geen agressieve set up en hij deed er in de wedstrijd alles aan om zo voorzichtig mogelijk met zijn rubbers om te gaan." aldus onze landgenoot William De Braekeleer die geruime tijd met de mensen van bandenleverancier Yokohama overleg pleegde.

In de kampioenschapsstand springt Thed Björk over teamgenoot Nick Catsburg naar de tweede plaats. Een behoorlijk ontstemde Monteiro van zijn kant ziet zijn riante voorsprong teruggebracht tot 22 punten. Gezien de schade aan diens wagen blijft het de vraag of hij überhaupt aan de start komt van de hoofdrace.

Nürburgring - Uitslag Opening Race

 1  Thed Bjork WTCC  3 ronden
 2  Mehdi Bennani WTCC +2.538 
 3  Rob Huff WTCC + 3.096 
 4  Tom Chilton WTCC  +3.732
 5  Esteban Guerrieri WTCC +8.487
 6  Nicky Catsburg WTCC  +8.910
 7  Norbert Michelisz WTCC +16.496 
 8  Tom Coronel WTCC +16.796 
 9  Yann Ehrlacher WTCC  +19.481
 10  John Filippi WTCC  +22.889 
 11  Ryo Michigami WTCC +23.380
 12  Kevin Gleason WTCC +24.118
 13  Aurélien Panis WTCC  +34.158
 14  Daniel Nagy WTCC +35.457 
 15.Tiago Monteiro +5:14.304
 16.Nestor Girolami 1 ronde       

Foto's: Hans van Onsem
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zaterdag 27 mei 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24H Nürburgring.
  • Powerkit.shop

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons