van der Horst

Nürburgring: Schitterende zege voor de ProSpeed Porsche van Goossens/Hennerici/Maassen

ProSpeed Competition - Porsche 997 GT3 R
ProSpeed Competition - Porsche 997 GT3 R
De Belgen speelden weer een voorname rol bij de vijfde manche voor de Blancpain Endurance Series. Nadat de Marc VDS Racing BMW de pole had gereden, was het met ProSpeed Competition een ander Belgisch team dat met de zege ging lopen. Een gemakkelijke zege was het evenwel niet, de Porsche stond continu onder druk van een al heel het weekend competitief voor de dag komende Black Falcon Mercedes van Bleekemolen/Cheng/Parisy. Met Greg Franchi stond er nog een tweede Belg op het podium, de Vita4One rijder pakte samen met Lauda en Kechele de derde plaats. De leiders in het kampioenschap, Leinders/Martin/Palttala, zagen de finish niet nadat de Fin na een aanrijding met een Audi in de vangrails terecht kwam.
  • De Swert Opticiens
Markus Palttala
Markus Palttala
Bas Leinders zag al snel na de start de ProSpeed Porsche van Hennerici en later ook de Black Falcon Mercedes aan hem voorbijgaan. De strijd was in het begin van de wedstrijd op alle niveau's hevig met verschillende slippers als gevolg. Het duurde dan ook niet lang voor de safety car moest uitrukken voor een serieuze crash van Marc Hayek die zijn Lamborghini afschreef in de bandenmuur. Terwijl de strijd aan de kop tussen de Porsche en de Mercedes aanhield, speelde het Marc VDS Racing team op veilig en mengde zich niet in de strijd om de leiding in de wedstrijd. Het mocht echter niet baten, nadat Palttala het stuur van Leinders had overgenomen, kwam de Fin bij het inhalen van de Audi van Lunardi in contact met deze laatste en knalde in de vangrails.

Black Falcon - Mercedes-Benz SLS AMG GT3
Black Falcon - Mercedes-Benz SLS AMG GT3
Ook na de tweede rijderswissel bleef het duel tussen de Belgische Porsche en de Duitse Mercedes voortduren. Goossens aan het stuur van de Porsche had na een snelle pitstop enige afstand kunnen nemen op zijn rivaal, maar zag Bleekemolen al snel op hem naderen. De Nederlander geraakte tot in het zog van de Porsche, maar geraakte er niet voorbij en strandde op een kleine seconde van de overwinning. Black Falcon kon zich echter troosten met de overwinning in de Pro-Am klasse van  Morley/Jans/Edwards die hun Mercedes als zesde onder de finishvlag stuurden. De vijf eerste plaatsen gingen dus naar equipes die uitkwamen in de Pro klasse, derde algemeen werd de Vita4One BMW Z4 van Kechele, Lauda en onze landgenoot Greg Franchi. Vierde werd de Belgian Audi club Team WRT Audi R8 LMS ultra van Oretlli/Mies/Haase die alzo een zeer goede zaak doen in het kampioenschap zeker na de opgave van de Marc VDS BMW. Op de vijfde plaats vinden we nog een Audi met het Saintéloc exemplaar van Lunardi/Hirschi/Guilvert, die geen hinder ondervond van de aanrijding met de VDS BMW en een mooie race reed.

Marc VDS Racing - BMW Z4
Marc VDS Racing - BMW Z4
Zevende na de Pro-Am Black Falcon Mercedes #19 werd de tweede WRT Audi van Vanthoor/Sandström/Bonanomi, die veel tijd had verloren nadat de Zweed zijn pits miste bij zijn stop. Longin/Moser/Hezemans haalden eindelijk eens het einde van een wedstrijd en bovendien op een plaats in de top tien, zij werden achtste. Na de Porsche van Hassid/Beltoise, tweede in Pro-Am, kwam de Boutsen Ginion Racing McLaren van Verdonck/Ara/Franchitti als tiende over de lijn en dit ondanks een slipper in het begin van de race. Daarmee was de Belgische MP4-12C de beste vertegenwoordiger van het Britse merk net voor het ART exemplaar van Demoustier/Tappy. De SOFREV-ASP Ferrari van Goueslard/Beaubelique/Badey eindigde als twaalfde algemeen en was daarmee de beste vertegenwoordiger van het Italiaanse merk. De Phoenix Audi van Rast/Primat/Ludwig eindigde dertiende, terwijl we op de volgende twee plaatsen weer twee Belgische equipes weervinden met de ProSpeed Porsche van Soulet/Derdaele/van Splunteren (vijfde in Pro-Am) en de GPR Aston Martin van Latinne/Verbergt/Dupont.

Exagon Engineering - Porsche 997 GT3 R
Exagon Engineering - Porsche 997 GT3 R
Christian Kelders won met Desbrueres de Gentlemen klasse en eindigde vierendertigste algemeen op de Exagon Porsche. Jérôme Thiry en Edouard Mondron werden als zevenentwintigste geklasseerd met hun Boutsen Ginion McLaren, terwijl we de Ferrari van Enzo Ide als achtendertigste terug vinden in de uitslag. Louis Machiels zag zijn AF Corse Ferrari al vroeg in de wedstrijd opgeven.
 
Foto's: Marnik MouchaersDit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Blancpain GT Endurance op zondag 23 september 2012.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons