van der Horst

Officieel: Felipe Massa stopt met F1

Felipe Massa Williams Martini Racing
Felipe Massa Williams Martini Racing
Felipe Massa en teambazin Claire Williams hebben officieel het afscheid van de Braziliaan aan de F1 aangekondigd. Te Monza, aan de vooravond van de Grote Prijs van Italië, nam Massa het woord tijdens een persconferentie en begon met de woorden: "Dank aan allen om hier te zijn, dank aan allen voor jullie jarenlange steun. Ik zet een punt achter mijn carrière in de Formule 1. Ik kondig mijn afscheid aan hier in Italië want, tien jaar geleden, kondigde ook Michael Schumacher hier zijn afscheid aan om mijn zitje bij Ferrari te verzekeren." Mogelijk is het afscheid van Massa het begin van een stoelendans (Jenson Button naar Williams?) waar onze Stoffel Vandoorne van kan profiteren.
Felipe Massa - Williams
Felipe Massa - Williams
Na 27 jaar autosport, waarvan 15 in de F1, acht de Braziliaan het tijd om iets anders te doen. Massa boekte in 242 GP's 11 overwinningen, 15 snelste rondjes en 41 podia. Zijn laatste wedstrijd, de Grote Prijs van Abu Dhabi, zal dan ook zijn 250ste zijn. Of hij nog toekomst heeft in de autosport weet Massa nog niet. Hij deelde mee alle opties open te laten maar wil na de laatste acht races in de eerste plaats even rusten en tijd met zijn familie doorbrengen. Massa begon zijn loopbaan in F1 bij Sauber in 2002. Na een sterk begin werd hij testpiloot bij Ferrari om in 2004 voor twee jaar terug te keren naar Sauber. In 2006 kreeg hij een zitje bij Ferrari naast Michael Schumacher nadat Rubens Barrichello daar aan de kant werd gezet. In zijn eerste jaar bij een topteam werd hij derde met twee overwinningen, achter de titelkandidaten Fernando Alonso en Michael Schumacher.

Podium Grote Prijs van Frankrijk 2008 - Kimi Räikkönen - Felipe Massa - Jarno Trulli
Podium Grote Prijs van Frankrijk 2008 - Kimi Räikkönen - Felipe Massa - Jarno Trulli
2007 was een tegenvaller als Kimi Raikkonen, nieuw in het team, meteen met de titel ging lopen terwijl Massa, met drie overwinningen de minste van de toppers, pas vierde werd. In 2008 kreeg hij een herkansing maar de Braziliaan, niet direct bekend als een geluksvogel, verloor de titel in de allerlaatste bocht van het seizoen. 2009 was een jaar om snel te vergeten. Ferrari begon uitermate zwak aan het seizoen en zodra de wagen min of meer op punt stond kende de kleine Braziliaan een zwaar ongeval en miste de rest van het seizoen. 2010 was het begin van een vier jaar durende verbintenis bij Ferrari naast Fernando Alonso. Ferrari boerde verder achteruit tegenover de Red Bull en Massa kon geen vuist maken tegen Alonso die wél meer uit zijn wagen kon halen dan er eigenlijk in zat. In 2014 bloeide Massa weer open bij Williams met drie podia. Ook vorig seizoen stond hij tweemaal op het ereschavot maar dit jaar nog geen enkele keer. Een podium voor eigen publiek op 13 november zou een mooi afscheid zijn al is die kans klein nu Williams nog maar het vijfde beste team is.

Foto's: Georges De Coster & Racing International PhotographySchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Jonathan Haesaerts in Formule 1 op donderdag 1 september 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Grote Prijs van Italië.
  • Circuit Zolder DTM

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons