Oostenrijk: Leclerc wint, Verstappen tweede

Podium GP Oostenrijk 2022
Charles Leclerc (Ferrari) heeft de Grote Prijs van Oostenrijk gewonnen. De Monegask haalde Max Verstappen (Red Bull) meerdere keren op de baan in en kreeg op het einde van de race af te rekenen met wat mechanische problemen, maar kon toch nog overtuigend winnen. Verstappen werd tweede terwijl Mercedes aansloot met Lewis Hamilton op P3 en George Russell op P4. Zowel Sergio Perez (Red Bull) als Carlos Sainz (Ferrari) moesten tijdens de race opgeven.
Leclerc vs Verstappen
Verstappen kon bij de start zijn eerste positie behouden, terwijl ook de twee Ferrari-rijders op twee en drie bleven. George Russell sloot aan op P4 terwijl Sergio Perez vanop de vijfde plek hem trachtte in te halen in bocht vier. Beide rijders maakten contact en Perez kwam in de grindbak terecht. Hij kon met schade zijn weg verderzetten naar de pits en switchte naar harde banden vanop P20. Russell kreeg vijf seconden straftijd voor het incident, terwijl Perez later in de race opgaf.

Lewis Hamilton - Mercedes
Zo kwam Esteban Ocon (Alpine) terecht op P5, gevolgd door beide Haas-rijders aangezien Mick Schumacher voorbij Lewis Hamilton geraakt was. De twee McLarens sloten de top tien af op het einde van ronde één. Charles Leclerc bleef druk uitoefenen op Verstappen en bleef constant binnen de seconde van de Nederlander rijden. In ronde tien ondernam Leclerc voor het eerst een inhaalpoging, maar hij slaagde daar niet in. In de twaalfde ronde gaat de Monegask in bocht vier toch aan hem voorbij.

Russell kwam als eerste van de top vijf de pits binnen op het einde van ronde twaalf. Met zijn straftijd én het vervangen van zijn voorvleugel viel de Brit terug naar de voorlaatste plaats. Verstappen kwam verrassend genoeg één ronde later ook al binnen. Hij zette zijn weg verder in achtste stelling. Ondertussen haalde Hamilton in twee ronden tijd beide Haas-rijders in en schoof zo op naar P4.

Charles Leclerc - Ferrari
Ferrari was niet onder de indruk van de strategie van Red Bull en bleef rijden. Dertien ronden later kwam Leclerc binnen, hij kwam zo'n zeven seconden achter Verstappen terug de baan op in P3. Sainz kwam nog eens een ronde later de pits binnen, waardoor Verstappen terug de leider werd. Vanaf ronde 32 had Leclerc DRS op Verstappen en amper één ronde later slaagde hij erin om Verstappen in te halen en dus de leiding terug over te nemen. De Red Bull-rijder had geen antwoord op de snelheid van Ferrari, hij reed anderhalve seconde per ronde trager. Het duurde maar enkele ronden alvorens ook Sainz tot aan de achtervleugel van Verstappen genaderd was. Tot een inhaalpoging kwam het niet want Red Bull haalde Verstappen opnieuw naar de pits voor een tweede bandenwissel. Hij viel terug naar P3, twintig seconden achter Sainz en zes seconden voor Hamilton.

22 ronden voor het einde kwam ook Leclerc een tweede keer binnen. Hij kwam amper 3,6 seconden achter Verstappen de baan op. Ook Sainz volgde een ronde later z'n voorbeeld en zo zag de top drie er terug hetzelfde uit als op de grid. Leclerc reed echter 1,2 seconden per ronde sneller dan Verstappen en kon in ronde 53 hem terug inhalen.

Carlos Sainz - Ferrari
Net als Sainz tot bij Verstappen geraakt was, gaf z'n motor de geest. Omdat de vlammen uit de motorkap kwamen, werd de VSC geactiveerd. Zowel Leclerc als Verstappen doken de pits in om terug over te schakelen naar medium rubber waarmee ze gestart waren. De laatste tien ronden kreeg ook Leclercs wagen af te rekenen met de problemen. Als Leclerc van het gas afkwam, bleef het gaspedaal een klein beetje ingedrukt. Daardoor kon hij moeilijker afremmen en schakelen. Toch slaagde hij erin het gat met Verstappen min of meer te behouden en knap de overwinning behalen. Mercedes sloot knap aan op P3 en P4. Ook Ocon op P5 en Schumacher in zesde stelling zetten een goed resultaat neer.