van der Horst

Oostenrijk: Strijd Vettel-Hamilton woedt verder

Start Grote Prijs van Oostenrijk 2016
Start Grote Prijs van Oostenrijk 2016
Dit weekend vindt de negende manche van het wereldkampioenschap Formule 1 plaats: de Grote Prijs van Oostenrijk. De race wordt verreden op de Red Bull Ring in het pittoreske Spielberg. Na de dramatische wedstrijd in Baku kijkt iedereen reikhalzend uit naar het volgende hoofdstuk in de felbevochten titelstrijd tussen Scuderia Ferrari en Mercedes AMG, en in het bijzonder tussen WK-leider Sebastian Vettel en diens aartsrivaal Lewis Hamilton. De Brit is tevens de enige rijder van gans het veld die hier ooit won. Ook zijn de ogen andermaal gericht op McLaren-Honda. Is de nieuwe 'spec 3' krachtbron een sprong voorwaarts voor Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne? We weten gauw meer.
Lewis Hamilton & Sebastian Vettel
Lewis Hamilton & Sebastian Vettel
Er is de laatste tijd veel gezegd en geschreven over het Vettel-Hamilton incident van vorige race in Azerbeidzjan. Wat de uitkomst ook zal zijn van het FIA-onderzoek vandaag, het is nooit een goede zaak wanneer er resultaten worden aangepast nadat de wedstrijd ruime tijd verreden is. Indien Vettel een extra straf zou bekomen én de uitslag van de wedstrijd zou wijzigen, zou dit dan ook bijkomende gevolgen kunnen hebben in de toekomst? Heeft de FIA dan nog wel vertrouwen in de wedstrijdleiding en de race stewards? Het is tevens de taak van deze stewards om op het moment zelf een beslissing te nemen en indien de sportbond zich zou laten beïnvloeden door de publieke opinie en hierdoor een nieuw onderzoek inlast, kan dit een precedent scheppen.

Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo
Naast alle politiek die er nu gaande is, is er uiteraard de strijd tussen de titanen zelf. De Zilverpijlen zijn terug in vorm na het debacle van Monaco en dat bewezen ze zowel in Canada als  in Baku. Ware er niet  een defecte hoofdbescherming aan Hamilton's wagen geweest, dan was de zege zeker naar de Brit gegaan. Maar zoals in het leven, is ook in de autosport niet alles voorspelbaar. Wie had er kunnen denken dat Valtteri Bottas - na zijn aanrijding met Kimi Räikkönen in de eerste ronde – nog nipt tweede zou eindigen? Uiteraard hebben de rode vlag en safety car periodes wel geholpen. Kijk maar naar Daniel Ricciardo die ook vroeg de pit in moest omdat één van zijn remmen aan zijn RB13 moest proper gemaakt worden. En uiteindelijk won de Australiër de wedstrijd!

Lance Stroll - Williams Martini Racing
Lance Stroll - Williams Martini Racing
En wie had er durven denken dat Williams-rijder Lance Stroll (ooit) op het podium zou belanden? Oud-wereldkampioen Jacques Villeneuve sprak zich meermaals negatief uit over zijn compatriot. Na Stroll's P3 in Baku leek hij wat positiever te zijn maar eigenlijk was hij dat ook weer niet.“Ik heb altijd gezegd dat zijn prestaties tot en met Montreal lachwekkend waren en dat was gewoon zo”, aldus JV aan Motorsport.com. “Ik heb ook altijd gezegd dat hij in verschillende klassen gewonnen heeft en dat het nog wel beter zou gaan, zo lang je maar realistisch blijft. Je moet ook gewoon toe durven geven dat je niet goed genoeg bent. Canada hielp hem en in Baku was het pas zijn eerste goede race. Ik neem mijn woorden van eerder dit seizoen niet terug.”

Stoffel Vandoorne - McLaren Honda Formula 1 Team
Stoffel Vandoorne - McLaren Honda Formula 1 Team
Bij McLaren-Honda gebruiken ze dit weekend een nieuwe specificatie van de Japanse krachtbron. Verwacht wordt dat Fernando Alonso de 'spec 3'-motor aanstaande weekend zal gebruiken. Volgens Motorsport.com doet Honda ook zijn best om de nieuwe krachtbron tevens in Stoffel Vandoorne's MCL32 te installeren. En voor dit weekend gaat de Brits-Japanse alliantie voor een agressieve bandenallocatie, met maar liefst tien sets van de paars gemarkeerde ultrasofts voor elk van zijn rijders. De exacte allocatie van de rijders publiceerden we eerder.

De kwalificatie voor de Grote Prijs van Oostenrijk op zaterdag is rechtstreeks te volgen op Play Sports 3 van Telenet om 13u55. En voor de race op zondag kan u afstemmen op Play Sports 1 van Telenet en dit vanaf 13u30. Ook bij de Franstalige zender La Deux kan u terecht voor de rechtstreekse uitzending op zowel zaterdag en zondag.

Foto's: Racing International Photography & Georges De Coster




  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons