van der Horst

Oschersleben: Mat' o Homola en Pepe Oriola trekken TCR-laken naar zich toe

Mat'o Homola - B3 Racing
Mat'o Homola - B3 Racing
Niet polesitter Dušan Borković die niet foutloos wist te blijven maar diens B3 Racing-teamgenoot Mat' o Homola eigende zich na een incidentrijke eerste race in Oschersleben de zege toe, voor de Serviër en James Nash. Borkovic en Nash finishten ook in het tweede treffen als tweede en derde, deze keer achter Pepe Oriola die na drie maand eindelijk nog eens wist te winnen. Een zege die de Spanjaard spijts een tiende stek in race 2 opnieuw de leiding in het klassement oplevert, zij het gedeeld met James Nash. Mat’o Homola rukt na diens eerste TCR-zege en een vijfde stek in race 2 op naar de derde plaats, voor Stefano Comini. Die kende een moeilijk weekend met opgave in de openingsrace en een zesde stek na een sterke inhaalrace in de tweede.
James Nash - Craft-Bamboo Lukoil Racing
James Nash - Craft-Bamboo Lukoil Racing
Nadat het gisteren met Dusan Borkovic een eerste pole mocht vieren, wachtte het Slovaakse B3 Racing daags nadien met Mat'o Homola een eerste TCR-zege. In een incidentrijke wedstrijd waarin regen halfweg zijn opwachting maakte kwam Homola na drie ronden aan de leiding na een fout van teamgenoot en polesitter Borkovic. De Serviër viel hierdoor terug achter nieuwkomer Buri, heroverde evenwel zijn tweede stek om naderhand na een nieuwe fout twee plaatsen te verliezen, deze keer aan James Nash en die zelfde Buri. In de slotronden kon Borkovic opnieuw aan het duo voorbij om uiteindelijk toch nog als tweede achter Homola te finishen.
Na een eerste uitje om Tassi's gestrande wagen te ontzetten, rukte de safety car in de slotfase een tweede keer uit nadat Comini's stilstaande VW Golf door de spinnende Honda van Mikhail Grachev was geraakt.

Bij de start van race 2 verzilvert Davit Kajaia zijn pole met de leiding, maar moet die na twee ronden afstaan aan Pepe Oriola. De Spanjaard bouwt zijn voorsprong op zijn achtervolgers uit en breekt na drie maand 'zonder' de ban. Ook deze race wordt gekruid met menig incident. Petr Fulin is betrokken bij een clash tussen Comini en Morbidelli en geeft al na een ronde op. Nog in die zelfde ronde maken ook Borkovic en Vernay contact, met opgave van laatstgenoemde als gevolg. Een ronde later raken Grachev en Buri elkaar waarna de Rus de handdoek in de ring moet gooien.

Kajaia weet tot dik halfweg de wedstrijd vast te houden aan zijn tweede plaats maar begaat daarop verschillende fouten waardoor hij ver terugvalt. Borkovic profiteert en pikt diens tweede stek in, de kloof naar leider Oriola dichten zit er voor de Serviër niet meer in. Hij eindigt tweede voor Craft-Bamboo-teamgenoot Nash, Afanasyev en Homola.
Stefano Comini tekent voor een opgemerkte inhaalrace; na diens clash met Morbidelli tot helemaal achterin het veld teruggevallen, vecht de Leopard Racing-rijder zich nog naar de zesde plaats terug.

Na zes van de elf wedstrijden meldt nu ook Mat'o Homola zich als titelkandidaat. De 21-jarige Slovaak uit Bratislava scoorde dit weekend liefst 39 punten. Na zijn zege in race 1 werd de youngster zelfs tijdelijk puntenleider maar vertrekt finaal als derde uit Duitsland, op vier punten van de nieuwe co-leiders Oriola (26p) en Nash (33p). Net als Gianni Morbidelli maakten ook Leopard Racing-vertegenwoordigers Jean-Karl Vernay en Stefano Comini geen goede beurt in Oschersleben. Zij scoorden elk slechts acht punten en verliezen terrein in het algemeen klassement.

Uitslag Race 1:

1  Mat' o Homola (SVK) SEAT Leon TCR 19 r
2  Dušan Borković (SRB) SEAT Leon TCR +1.438
3  James Nash (GBR) SEAT Leon TCR +2.383
4  Sergey Afanasyev (RUS) SEAT Leon TCR +3.080
5  Antti Buri (FIN) SEAT Leon Cup Racer +3.741
6  Jean-Karl Vernay (FRA) Volkswagen Golf Gti TCR +5.031
7  Gianni Morbidelli (ITA) Honda Civic TCR +5.533
8  Davit Kajaia (GEO) Volkswagen Golf Gti TCR +11.085
9  Niklas Mackschin (DEU) Volkswagen Golf Gti TCR +11.562
10  Pepe Oriola (ESP) SEAT Leon TCR +26.593
11  Gary Sheehan (USA) Volkswagen Golf Gti TCR 17r
12  Michela Cerruti (ITA) Alfa Romeo Giulietta TCR 16r
13  Petr Fulin (CZE) Alfa Romeo Giulietta TCR 15r

DNC
 Mikhail Grachev (RUS) Honda Civic TCR
Stefano Comini (SUI) Volkswagen Golf Gti TCR
Attila Tassi (HUN) SEAT Leon TCR

 Uitslag Race 2:

1 Pepe Oriola (ESP) SEAT Leon TCR 17r
2  Dušan Borković (SRB) SEAT Leon TCR +2.164
3  James Nash (GBR) SEAT Leon TCR +5.928
4  Sergey Afanasyev (RUS) SEAT Leon TCR +7.881
5  Mat' o Homola (SVK) SEAT Leon TCR +12.375
6  Stefano Comini (SUI) Volkswagen Golf Gti TCR +15.413
7  Attila Tassi (HUN) SEAT Leon TCR +17.703
8  Niklas Mackschin (DEU) Volkswagen Golf Gti TCR +17.954
9  Michela Cerruti (ITA) Alfa Romeo Giulietta TCR +21.470
10 Gianni Morbidelli (ITA) Honda Civic TCR +23.274
11 Gary Sheehan (USA) Volkswagen Golf Gti TCR +40.115
12 Mikhail Grachev (RUS) Honda Civic TCR 15 r

DNC
 Davit Kajaia (GEO) Volkswagen Golf Gti TCR
 Antti Buri (FIN) SEAT Leon Cup Racer
 Petr Fulin (CZE) Alfa Romeo Giulietta TCR
 Jean-Karl Vernay (FRA) Volkswagen Golf Gti TCR
 
Kampioenschap:

1  Pepe Oriola 145p
2  James Nash 145
3  Mat'o Homola 141
4  Stefano Comini 128
5  Jean-Karl Vernay 115
6  Gianni Morbidelli 114
7  Sergey Afanasyev 111
8  Dušan Borković 88
9  Aku Pellinen 63
10  Mikhail Grachev  58
11  Davit Kajaia 58
12  Attila Tassi  30
13  Antti Buri  28
14  Jordi Oriola 17
15  Jordi Gené  16 ...

Foto's: TCR Intl.Series
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in TCR International Series op zondag 19 juni 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Oschersleben.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons