van der Horst

Oud-Formule 1 rijder Patrick Nève overleden

Patrick Nève
Patrick Nève
Vandaag bereikte ons het trieste bericht dat landgenoot en oud formule 1 piloot Patrick Nève op 67 jarige leeftijd overleden is. Patrick Neve de Mévergnies was in de jaren 70 van vorige eeuw een van de piloten die trachtte in de voetsporen van Jacky Ickx te treden. Nève had zeker het nodige talent maar kreeg nooit de kans dit te tonen omdat hij steeds bij mindere teams terecht kwam. Hij kwam tienmaal aan de start van een Grote Prijs en kon zich viermaal niet kwalificeren. Zijn beste resultaat was een zevende plaats in de GP van Italië in 1977 met een March van Williams Grand Prix Engineering.
Patrick Neve maakte naam in Groot Brittannië nadat hij 1974 daar een titel behaalde in een van de Formule Ford kampioenschappen. In 1975 stapte hij over naar de Formule 3, Neve koos voor een Safir chassis maar dat jaar was het March chassis onklopbaar. Gunnar Nilsson won met March de Britse F3 titel, Neve won eeen race en eindigde vierde in de eindstand. Ondertussen was Neve in contact gekomen met een zekere Bernie Ecclestone die hem een zitje in de formule 1 beloofde indien hij het nodige sponsorgeld vond. Neve kreeg een F1 zitje, maar niet in het officiële Brabham team van Eclestone maar bij RAM Racing van Mike Ralph en John Macdonald, dat overjaarse bolides inzette voor betalende rijders. De organisatie was er een ramp en na een wedstrijd, de GP van België te Zolder (Opgave), kwam de samenwerking al tot een einde. Dat jaar startte hij nog in de GP van Frankrijk aan boord van een Ensign waarmee hij achttiende werd.

Begin 1977 kreeg Neve de kans om een experimentele March te besturen in de openingsmanche van het Formule 2 kampioenschap. Hij leidde de race tot mechanische pech hem terugwierp naar de derde plaats. Daarna slaagde hij er in om met het geld van Belle Vue het formule 1 team van Frank Williams van de ondergang te redden. Williams had geen geld meer om een eigen wagen te bouwen en kocht voor Patrick Neve een jaar oude March 761. Met die oude wagen kon onze landgenoot nooit mee met de top, hij bereikte wel zevenmaal de meet waarvan driemaal in de top tien. Op het einde van het jaar vond Williams geld in Saoedi-Arabië en was er geen plaats meer voor Neve in het team.

In 1978 probeerde Neve het opnieuw in de formule 2, maar de weinig competitieve Pilbeam waarover hij beschikte liet hem niet toe enig positief resultaat te scoren. Meer voldoening vond hij in de endurance racerij waar hij een BMW 320 Silhouette van het Grohs/BMW Team Belgium bestuurde. Dat jaar eindigde hij ook derde in de 24 uren van Spa samen met Alain Peltier met een BMW 530i van Serge Power. In 1979 probeerde Neve nogmaals zijn kans in de formule 1, met geld van sponsor Kinley kocht hij zich in in het F1 team van Willy Kauhsen. De Duitse fantast had een revolutionaire F1 laten ontwikkelen maar de wagen presteerde ondermaats en nog voor het seizoen begon was het geld al op en kwam het avontuur voor Neve tot een einde. Daarna kwam Neve vooral uit in Endurance racing ondermeer voor het March Team. Zijn laatste volle seizoen was 1984 toen hij in het Europese tourisme kampioenschap een Volvo 240 deelde met Jean-Marie Pirnay.

Foto: Hans van Onsem
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op maandag 13 maart 2017.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons