van der Horst

Oulton Park: Sensationele rentree van Billy Monger in de eenzitter-racerij

Billy Monger - Carlin
Billy Monger - Carlin
Amper een jaar na zijn angstaanjagende crash in een F4-wedstrijd, met als gevolg het verlies van zijn beide onderbenen, beleefde Billy Monger dit weekend een schitterende rentree in de eenzitter-racerij. De 18-jarige Brit behaalde in de openingsrace van het Britse Formule 3-kampioenschap te Oulton Park een zwaarbevochten derde plaats.

Billy Monger - Carlin
Billy Monger - Carlin
Billy Monger maakte afgelopen paasweekend zijn debuut in het BRDC British Formula 3 Championship op de piste van Oulton Park, waar de serie zijn seizoen opende. Het team van Carlin paste speciaal voor Monger een Formule 3-bolide aan, waarbij hij door middel van een peddel op het stuurwiel gas kan geven en met zijn linkerhand kan op- en terugschakelen. Het rempedaal van de formulewagen bedient hij met zijn rechterbeenprothese. De jonge Brit had zich prima gekwalificeerd met een vijfde plek voor de eerste race. Na de start profiteerde hij van een aanrijding tussen polesitter Clement Novaluk en Krishnaraaj Mahadik, en weerstond hij de aanhoudende druk van achtervolger Tom Gamble. Zodoende vierde Monger zijn rentree in de autosport met een sensationele podiumfinish.

“Als je me had gezegd dat ik tijdens mijn eerste wedstrijd van het seizoen op het podium zou eindigen, dan had ik je voor gek verklaard”, aldus Billy Monger. “Het was geweldig om weer te rijden op wedstrijdniveau en het Britse F3 is een zwaarbevochten kampioenschap. Om daar deel van uit te maken en te bewijzen dat ik daarin competitief ben is meer dan waar ik op mocht hopen”.

Billy Monger - Carlin
Billy Monger - Carlin
De Carlin-rijder werd daarna op paasmaandag in vochtige omstandigheden negende in de tweede wedstrijd van het Britse F3 die overigens werd gewonnen door Manuel Maldonado, de neef van FIA WEC-piloot Pastor. De derde manche sloot de jonge piloot af op de achtste plaats. De deelname aan enkel de openingsronde van het Britse Formule 3-kampioenschap was door Billy Monger eerder al bevestigd. Om het volledige kampioenschap te kunnen betwisten is deze bewonderenswaardige jonge man nog op zoek naar de nodige financiële steun.

Foto's: British F3 Championship




Dit artikel werd gepubliceerd door Michel Helders in Circuit Internationaal op dinsdag 3 april 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Oulton Park.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons