van der Horst

Overzicht reglementswijzigingen FIA WEC

Sfeerbeeld FIA WEC 6H Bahrein 2017
Sfeerbeeld FIA WEC 6H Bahrein 2017
Naast een drastisch hertekende kalender ondergaat ook het technisch en sportief reglement van het FIA WEC enkele wijzigingen deze winter. Blikvangers zijn het EoT-proces in LMP1 en de terugkeer van een BoP voor de LMP2-bolides. Toyota wachtte dan ook tot vandaag om haar deelname aan het Super Season officieel bekend te maken.
ByKolles Racing Team - ENSO CLM P1/01
ByKolles Racing Team - ENSO CLM P1/01
In LMP1 hanteert men een zogenaamde Equivalance of Technology (EoT), om de verschillende technologiën in de klasse in elkaars buurt te brengen. Atmosferische, turbo- en hybride- krachtbronnen worden elk onderverdeeld in hun eigen technologie subklasse. Om het Toyota niet te gemakkelijk te maken in het Super season 2018-19 zal het FIA Endurance Committee enkel de prestaties van de niet-hybride wagens kunnen aanpassen. Uitgangspunt is een gemiddelde rondetijd voor elke klasse die berekend wordt op basis van de snelste ronden over 20% van de raceafstand. Teams en constructeurs (Toyota) moeten zelf de nodige gegevens aanleveren, het doorspelen van valse data zal zwaar bestraft worden.

In LMP2 maakt de Balance of Performance een terugkeer. Na het eerste seizoen met de nieuwe bolides bleken de onderlinge verschillen groot en vooral Oreca was een klasse apart. Ligier, Dallara en Riley kregen na afloop van het seizoen al de kans om hun wagens beter te maken, maar nu zal de FIA ook BoP-aanpassingen kunnen doorvoeren in de loop van het seizoen (gewicht, tankinhoud, aerodynamica).

Ford GT
Ford GT
Verder werd verduidelijkt dat constructeurs niet meer dan twee wagens in GTE-Pro mogen inschrijven, met uitzondering van Le Mans. Het aantal testdagen voor LMP1 en LMP2 teams werd gevoelig verlaagd. Een nieuw strafpuntensysteem wordt ingevoerd, waarbij iedere rijder een startkapitaal krijgt van 12 punten. Indien de teller op nul komt te staan wordt de rijder in kwestie geschorst voor de eerst volgende wedstrijd.

Foto's: Georges De Coster, Vincent Wouters & Arne SimonsSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in FIA World Endurance Championship op dinsdag 19 december 2017.
  • LTF

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons