van der Horst

Pakt Lopez derde titel in Motegi?

Twin Ring Motegi
Twin Ring Motegi
De Twin Ring Motegi is dit weekend het decor voor de negende WTCC-afspraak van het seizoen en mogelijk ook de plek waar meervoudig kampioen José Maria Lopez voor de derde keer op rij tot kampioen zal worden gekroond. López die dankzij vijf poles en zeven zeges 117 punten voorsprong op eerste achtervolger Tiago Monteiro telt, kan zich mathematisch reeds in Japan van de rijderstitel verzekeren. Voor de Argentijn die in 2017 naar de Formule E promoveert, is de aangekondigde afgelasting van de Buriram-meeting in elk geval een goede zaak.
Ook voor constructeur Citroën lijkt een derde titel niet ver meer weg. Met 196 punten voorsprong op Honda, maximaal 105 punten per weekend te verdienen en een gemiddelde score van 88 per meeting, is ook dit objectief best haalbaar. Ook al omdat concurrent Honda op zijn thuiscircuit eveneens met 80 kilogram succesballast aan de start komt. Beide merken - die hier in 2015 reeds de buit verdeelden met de pole voor Norbert Michelisz en zeges voor Monteiro en Lopez -  strijden dit weekend dus met gelijke wapens.

Wat er ook van zij, op een omloop die zich als geen ander tot veelvuldige inhaalmaneuvers leent, kunnen de fans zich net als vorig jaar aan een spektakelrijk kijkstuk verwachten. Ook al omdat de strijd voor de overige ereplaatsen wijd open ligt, met maar liefst zeven rijders gegroepeerd binnen 37 punten.

Winnen voor eigen publiek is voor constructeur Honda uiteraard erg belangrijk. Om even goed of zo mogelijk nog beter te doen dan vorig jaar, kan Honda in Motegi voor het eerst rekenen op de diensten van Rob Huff, de Brit die het in Japan reeds zeven keer tot op het podium schopte en er ook al wist te winnen. Daarenboven zet Honda een vierde fabriekswagen in voor de snelle en ervaren Ryo Michigami; al wordt het voor de Super Formula- en Super GT-teammanager na drie jaar inactiviteit mogelijk toch even aanpassen.

De knappe prestaties op de eigenste Moscow Raceway leidden tot euforische toestanden maar na het débacle in het Argentijnse Termas de Rio Hondo staat men bij Lada Sport Rosneft weer met beide voeten op de grond. Viktor Shapovalov en zijn manschappen kijken niettemin hoopvol uit naar het WTCC-weekend in Japan. "Ik denk dat we hier succesvol kunnen zijn. De omloop ligt de Lada Vesta wel, getuige mijn derde plaats vorig jaar in race 1" weet Gabriele Tarquini, wiens prestatie toen in race 2 werd herhaald door Hugo Valente. De Lada's torsen weliswaar 50 kg extra mee, 40 kg meer dan de Chevrolet's van Tom Coronel, dit seizoen reeds goed voor twee overwinningen, en come back man
James Thompson.

Ook voor Volvo Polestar was de trip naar Argentinië er één om snel te vergeten. Dit eerste verkennende seizoen was er tot dusver een van vallen en opstaan, maar het leerproces wordt vanaf nu ongetwijfeld versneld nu het team uit Zweden eindelijk over een testwagen beschikt. Het wordt dit weekend daarenboven uitkijken naar de prestaties van Néstor Girolami. De snelle Argentijn toonde zich in eigen land geregeld de evenknie van José Maria Lopez en mikt hier als vervanger van Robert Dahlgren op een Polestar-zitje voor de nog resterende wedstrijden én voor 2017.

Timing WTCC Race of Japan

Zaterdag 3/9

01:45 Free Practice 1 (30 min)
04:00 Free Practice 2 (30 min)
08:00 Qualifying (60 min)

Zondag 4/9

07:35 Race 1 (13 r)
08:50 Race 2 (14 r)

Kampioenschap:

1 José María López Citroën C-Elysée 284 p
2 Tiago Monteiro Honda Civic 167 (-117)
3 Yvan Muller Citroën C-Elysée 160 (-124)
4 Rob Huff Honda Civic 158 (-126)
5 Mehdi Bennani Citroën C-Elysée 144 (-140)


Succesballast:

Citroën C-Elysée WTCC +80kg  1.180kg
Honda Civic WTCC +80kg – 1.180kg
Lada Vesta WTCC +50kg – 1.150kg
Chevrolet RML Cruze TC1 +10kg – 1.110kg
Volvo S60 WTCC +0kg – 1.100kg

Foto: FIA WTCCDit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op vrijdag 2 september 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Twin Ring Motegi.
  • LTF

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons