van der Horst

Petit Le Mans: Zege voor WTR – Action Express kampioen – Falken wint GTLM

Wayne Taylor Racing - Corvette DP
Wayne Taylor Racing - Corvette DP
De Wayne Taylor Racing Corvette DP van de broers Jordan en Ricky Tayler en Max Angelelli heeft de seizoensafsluiter van het Tudor United Sportscar Championship (TUSC) gewonnen. De wedstrijd over 10 uren op het circuit van Road Atlanta draaide al snel uit op een duel tussen de uiteindelijke winnaar en de Action Express Corvette DP van Joao Barbosa, Christian Fittipaldi en gelegenheidsrijder Sebastien Bourdais, beide wagens bekampten elkaar al gedurende heel het seizoen en waren tot de laatste vijf minuten aan het strijden.
Wayne Taylor Racing - Corvette DP
Wayne Taylor Racing - Corvette DP
De spanning bleef in de wedstrijd tot het allerlaatste moment, en nadat het veld na de dertiende en laatste neutralisatie werd vrijgegeven bleek Jordan Taylor de betere te zijn van Fittipaldi, om uiteindelijk met een voorsprong van 11 seconden de meet te overschrijden. Ondanks hun tweede plaats ging het kampioenschap zoals verwacht nog steeds naar Fittipaldi en Barbosa op de Action Express Corvette DP. Het podium werd vervolledigd door de Chip Ganassi Racing Riley-Ford van Scott Pruett, Memo Rojas en Scott Dixon. 
 
574573dc17ded6a9cdad8dfdf3bd0b50c34d4a4d.jpg
Ondanks versnellingsbak problemen in de slotfase, behaalde de DeltaWing coupé met P4 haar beste finish van het seizoen, de bolide van Katherine Legge, Andy Meyrick en Gabby Chaves reed op een gegeven moment zelfs aan de leiding en profiteerde duidelijk van een nieuwe aero-update. De OAK Racing Ligier JS P2 Honda was de enige LMP2 die het de DP’s nog moeilijk kon maken, maar de Franse wagen moest opgeven na een contact met de DeltaWing. In de Prototype Challenge klasse (PC) ging de overwinning naar de Starworks Motorsport bolide van Renger van der Zande, Mirco Schultis en Alex Popow, door het hoge aantal uitvallers in de topklasse finishte het trio vijfde algemeen.
 
Team Falken Tire - Porsche 911 RSR
Team Falken Tire - Porsche 911 RSR
Net als vorig jaar ging Falken Tire weer met de overwinning lopen in GT Le Mans (GTLM). Bryan Sellers, Wolf Henzler en Marco Holzer vertoefden met hun opvallende groen-blauwe bolide heel de wedstrijd in de voorste regionen en hielden na 10 uur racen het fabrieksexemplaar van Patrick Long, Michael Christensen en Earl Bamber (#912) amper 0.937s achter zich. Voor Nieuw-Zeelander Bamber was het overigens een sterk eerste optreden in een voor hem nieuwe wagen. Met deze 1-2 is Porsche er in extremis nog in geslaagd om de titel bij de constructeurs binnen te halen, met evenveel punten als Dodge.
 
SRT Dodge Viper GTS-R #93
SRT Dodge Viper GTS-R #93
De titel bij de rijders ging dan weer naar het Dodge/SRT kamp, waar Marc Goossens en Ryan Hunter-Reay Kuno Wittmer aan het kampioenschap hielpen door de SRT Viper GTS-R #91 naar de derde plaats te sturen. Jonathan Bomarito, die voor deze race van zijn vaste teamgenoot Wittmer werd gescheiden, werd zesde in de zusterwagen, terwijl de Corvette C7.R #3 (Magnussen/Garcia) elke aanspraak op de titel verloor na een incident in de pitlane. De Corvette C7.R #4 van Oliver Gavin, Tommy Milner en Ryan Briscoe was de vierde en laatste wagen in de zelfde ronde in GTLM.
 
In GT Daytona (GTD) scoorde Audi zijn eerste zege van het seizoen. De Paul Miller Racing Audi R8 LMS van Bryce Miller, Christopher Haase en Matt Bell was in de laatste ronde in een duel verwikkeld met de Team Seattle Porsche 911 GT America van Alex Riberas, die na een contact tussen beide wagens spinde. Jan Heylen en Madison Snow promoveerden daardoor naar P2 in hun Snow Racing Porsche. 
 
Turner Motorsport - BMW Z4
Turner Motorsport - BMW Z4
De derde plaats van de Magnus Racing Porsche, verzekerde de Duitse constructeur ook van de merkentitel in GTD. Dane Cameron haalde met de Turner Motorsport BMW Z4 het kampioenschap bij de rijders binnen, samen met Markus Palttala en Christoffer Nygaard werd hij vierde, wat uiteindelijk genoeg bleek te zijn daar de AIM Autosport Ferrari #555 en Alex Job Racing Porsche #22 niet verder kwamen dan P7 en P8.

--- UITSLAG TUSC PETIT LE MANS 2014 (PDF) ---

Foto's: WTR, IMSA, DeltaWing, Porsche
 Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Tudor United Sportscar Championship op zondag 5 oktober 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Petit Le Mans.
  • Shopa

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons