van der Horst

Pinksterraces: Nabeschouwing van de organisatoren

Porsche GT3 Cup Challenge Benelux
Porsche GT3 Cup Challenge Benelux
De eerste Porsche GT3 Cup Challenge Benelux-races op Nederlandse bodem hebben drie mooie races onder zeer wisselende weersomstandigheden opgeleverd. Nadat op Spa-Francorchamps alle zeges naar de Nederlandse deelnemers gingen, nam Jeffrey van Hooydonk in de eerste race op Zandvoort revanche door afgetekend de overwinning te claimen. In de tweede race stond er geen maat op Max van Splunteren. Bij zijn allereerste race ooit in een Porsche mocht hij direct de hoogste trede van het podium beklimmen. Tijdens de hoofdrace waren de hemelpoorten volledig opengedraaid en moesten de teams kort voor de race regenbanden monteren. Opnieuw bleek de equipe van Porsche Groep Zuid de sterkste, nadat Paul van Splunteren een flinke voorsprong had opgebouwd kon zoon Max zijn tweede zege van de dag noteren.
Na het spraakmakende debuut van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux op Spa-Francorchamps is klassementsaanvoerder Christiaan Frankenhout er op Zandvoort niet bij. De winnaar van twee races op Spa was voor zijn toetreding tot de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux al verplichtingen aangegaan voor deelname aan de 24 uurs-race op de Duitse Nordschleife. De verrassende nieuwe teamgenoot van Paul van Splunteren is zijn zoon Max. De pas 17-jarige formulewagencoureur kan slechts bogen op één jaar autosportervaring en mag bij zijn debuut in de Porsche direct de strijd aangaan met top GT-coureurs als Bert Longin, Jeffrey van Hooydonk en Hunter Abbott.
 
Tijdens de Pinksterraces staan er minder Porsches aan de start dan op Spa. “Reden is dat er diverse andere events in Europa zijn waar onze Porsche-coureurs in actie komen”, legt co-founder van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux Paul van Splunteren uit. “Op Zandvoort hebben we daarom twaalf deelnemers, voor de volgende races zijn er weer meer inschrijvingen.”

Race 1

Bij de start van de eerste race weet polesitter Melroy Heemskerk de leiding te behouden. Al in de eerste ronde krijgt hij echter een lekke band, moet hij de pits opzoeken en hoewel hij zijn weg kan vervolgen kan hij geen rol van betekenis meer spelen. Paul van Splunteren neemt de leiding in de race over, maar ook hij kan niet lang van die mooie uitgangspositie profiteren. “Ik was zo gebrand op een goede start dat ik net te vroeg op het gas ging. Ik stopte meteen, maar het was al te laat. Erg jammer, maar de drive-through-penalty is terecht”, concludeerde Van Splunteren senior.
Jeffrey van Hooydonk profiteerde op zijn beurt en pakte gedecideerd de leiding over om die ook niet meer uit handen te geven. Van Hooydonk: “Mijn start was niet super, maar ik kon toch een positie goedmaken. Vervolgens zag ik de rijders voor mij de pits inrijden en kon ik mijn eigen tempo gaan rijden. Mijn auto was met name in het middelste gedeelte van de race erg snel, vandaar dat ik een mooie voorsprong kon opbouwen. Een mooie overwinning.”
Bert Longin wordt tweede en Paul van Splunteren pakt ondanks zijn straf toch nog de laatste podiumplek. In de AM-klasse is de zege voor de debuterende Jan van Kuijk (NL), die de strijd met Nicolas Vandierendonck (B) in zijn voordeel weet te beslissen.

Race 2

De tweede sprintrace is er één om in te lijsten. Roger Hodenius vertrekt vanaf poleposition, maar kent een matige start en valt terug naar de vierde plek. De van de vijfde positie gestarte Max van Splunteren heeft juist een prima start, hij komt als derde uit de Tarzanbocht en gaat direct in de aanval bij Carlos Rivas. De leiding is in handen van Hunter Abbott, maar nadat de ontketende Van Splunteren junior Rivas gepasseerd is moet ook de ervaren Brit zijn meerdere erkennen in de jonge Nederlander. Van Splunteren maakt in de resterende race geen fout, ook zijn achtervolgers weten hun positie vast te houden en daarmee is het podium van race twee bekend. “Een geweldige race, ik heb in de beginfase optimaal gebruik gemaakt van mijn nieuwe banden”, lacht Max van Splunteren na de race tevreden.
In de AM-klasse moet Jan van Kuijk nu zijn meerdere erkennen in Olivier van Oost (B), die net als zijn teamgenoot Vandierendonck nog niet eerder op Zandvoort geracet heeft.

Race 3

Terwijl de Porsche-coureurs naar de startgrid rijden begint het in Zandvoort zachtjes te regenen. De wedstrijdleiding besluit de start 10 minuten uit te stellen om de teams de gelegenheid geven regenbanden te monteren. Wanneer de race van start gaat regent het inmiddels flink en daar heeft Paul van Splunteren voordeel van het feit dan hij de duinpiste erg goed kent. In zijn stint weet hij tot aan de verplichte pitstop een grote voorsprong op te bouwen. De rijders die minder bekend zijn op Zandvoort hebben meer moeite met de regen, die inmiddels zo fors naar beneden komt dat er op verschillende plaatsen op de baan kleine riviertjes ontstaan.
Na de pitstop heeft equipe Van Splunteren een kleine 30 seconden voorsprong en weet Max van Splunteren wat hem te doen staat. Jeffrey van Hooydonk komt echter al snel goed in zijn ritme en weet per ronde twee seconden in te lopen op de raceleider. Van Splunteren is echter inmiddels ook gewend aan de moeilijke omstandigheden op de baan en versnelt. Wanneer Van Hooydonk enige tijd achter een achterblijver vastzit weet hij dat de tweede plaats het hoogst haalbare is. Carlos Rivas, die dit weekend ook voor het eerst kennismaakt met Circuit Park Zandvoort, brengt zijn Porsche als derde over de finish. “Ik rijd alle races zelf, dus concentratie is erg belangrijk. In de regen was het moeilijk rijden, maar fysiek is dat minder zwaar en dat was in mijn voordeel. Ik bedank mijn team Speedlover voor het neerzetten van een perfecte auto”, besluit de Belgische rijder.
 
Robert van Barneveld van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux, is erg tevreden over het verloop van de races op Circuit Park Zandvoort: “Alle ingrediënten die autosport mooi maken waren dit weekend aanwezig. Spektakel tijdens de races met volop positiewisselingen en een 17-jarige rookie als winnaar, een regenrace waarin onze Continental-banden het uitstekend hebben gedaan en tevreden coureurs. Onze klasse laat zien dat er op een betaalbare manier geracet kan worden met een prachtig merk als Porsche. Al het mooie van cup-racen maar dan met snelle GT-wagens. Tel daarbij dat onze gasten zich in onze hospitality uitstekend hebben vermaakt en de conclusie is dat we weer een top weekend hebben gehad!”
 
De volgende races van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux staan geprogrammeerd voor 7 tot en met 9 juni tijdens het Dutch Power Pack Festival op TT Circuit Assen.

Tussenstand kampioenschap

Pro
  1. Hunter Abbott (UK) - DVB Racing
  2. Jeffrey van Hooydonk (B) - DVB Racing
  3. Paul van Splunteren (NL) - Porsche Groep Zuid
Am
  1. Olivier Van Oost (B) - THEMS Racing by Powercars
  2. Nicolas Vandierendonck (B) - THEMS Racing by Powercars
  3. Sven Heyrowsky (DE) - Attempto Racing
Club
  1. Philippe Richard (FR) - Speedlover
  2. Sven Van Laere (B) - Speedlover

Porsche GT3 Cup Challenge Benelux pressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Porsche GT3 Cup Challenge Benelux op maandag 20 mei 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Pinksterraces.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons