van der Horst

Philippe Streiff (1955-2022)

Philippe Streiff (l)
Philippe Streiff (l)
Nog geen twee weken na het overlijden van Patrick Tambay verliest Frankrijk opnieuw een van zijn ex-formule 1 rijders. Philippe Streiff was één van de vele Fransen die in de jaren 80 van vorige eeuw wisten door te stoten naar de formule 1. Hij was niet zo succesvol als Tambay, hij won nooit een Grand Prix, maar daartegen staat dat zijn carrière vroegtijdig afgebroken werd na een zware crash tijdens de wintertesten voorafgaande aan het seizoen 1989. Streiff zou door de slechte opvang die hij kreeg na het ongeluk voor de rest van zijn leven aan een rolstoel gekluisterd blijven, maar dat belette hem niet om nog betrokken te blijven bij verschillende projecten. Philippe Streiff werd 67 jaar oud.
  • Hamofa Performance
Philippe Streiff
Philippe Streiff
Net als vele autosportpiloten begon Philippe Streiff zijn carrière in de karting. Hij debuteerde in de autosport via de Coupe de l’Avenir (Kleine proto’s aangedreven door een Simca motor) waar hij in 1977 de titel pakte. Na het winnen van het Motul stuurwiel in Nogaro maakt hij de overstap naar de Formule Renault waar hij in 1978 vijfde eindigde in de eindstand. In 1979 promoveerde hij naar de formule 3, een klasse waar hij ook in 1980 en 1981 zou rijden. In 1980 won hij een race op Circuit Zolder en een jaar later eindigde hij vierde in het Europese F3 kampioenschap.

 In 1982 vonden we Streiff terug in de formule 2 bij AGS, hij eindigde het seizoen op de zesde plaats en kreeg de post van testpiloot bij Renault aangeboden. Ook de twee volgende jaren bleef hij AGS trouw in de formule 2, maar het kleine Franse team had het moeilijk tegenover de Britse constructeurs en pas in 1984 behaalde hij zijn eerste zege in de klasse. Hij mocht ook een Grand Prix voor Renault rijden op een derde wagen.

Philippe Streiff - Tyrrell 015
Philippe Streiff - Tyrrell 015
1985 stond in het teken van de formule 3000, nog steeds met AGS, maar gedurende het seizoen mocht hij instappen bij Ligier in de formule 1 waar hij Andrea De Cesaris verving. In Australië eindigde hij zelfs op het podium. De twee volgende jaren kwam hij in de formule 1 uit voor Tyrrell, maar met weinig succes, het team is nog maar een schim van het succesvolle team uit het voorgaande decennium. Voor 1988 keerde hij terug naar AGS dat de overstap naar de formule 1 had gemaakt. De wagen toonde wel snelheid maar de betrouwbaarheid lag zeer laag. Beterschap werd beloofd voor 1989 maar op het circuit van Jacarepagua werd hij het slachtoffer van een zware crash. De onhandige actie van de hulpdiensten maakte dat Streiff voor de rest van zijn leven verlamd bleef. Toch bleef hij niet bij de pakken zitten en stortte zich op het organiseren van de Masters Kart en kartwedstrijd tussen piloten uit alle disciplines. De wedstrijd vond tussen 1993 en 2001 plaats en kreeg nog een elektrische opvolger in 2011.

Foto's: Racing Internaztional Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op maandag 26 december 2022.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons