van der Horst

PK Carsport en Deldiche Racing kunnen kampioenschap beïnvloeden

Deldiche Racing - Norma M20 FC
Deldiche Racing - Norma M20 FC
Het wordt tijdens de seizoensafsluiter komend weekend spannend inzake de titelstrijd in de Belcar Endurance Cup waarin PK Carsport en Deldiche Racing de scherprechters van dienst kunnen worden. In geen enkele klasse of het algemeen klassement is er reeds een kampioen gekend en dat na vier races met zes puntendelingen (3 tijdens de 24H Zolder). Vooral de strijd voor de algemene titel wordt interessant met de komst van de Wolf GB08 Tornado en Ivan Bellarosa die het duo Bert Longin/Frank Beliën komt versterken. Dat deze wagen voor de zege zal gaan, is een feit en maakt de eindsprint in het kampioenschap nog interessanter en laten we ook zeker regerend kampioen Deldiche Racing niet vergeten.
Ivan Bellarosa
Ivan Bellarosa
We kunnen alle verschillende scenario’s op papier zetten, maar dit zou ons te ver leiden. Feit is dat Longin en Beliën, die samen met Kumpen de Wolf GB08 naar de zege loodsten tijdens de eerste race, het seizoen in schoonheid willen afsluiten. Met de komst van Ivan Bellarosa en de GB08 Tornado zit een zege er ook dik in, maar dit wil ook zeggen dat de Norma’s dan voor de tweede plaats moeten strijden. In het algemeen klassement is dit geen ramp omdat de winnaar 10 punten krijgt, aftellend met één punt per volgende plaats algemeen. Dus 10 voor de winnaar en dan 9, 8, 7, 6, 5, enz. In de klasse daarentegen krijgt de winnaar 25 punten en de tweede 18, de derde 15 en dan 12, 10, 8, 6, enz. Een zege in de klasse is dus zeer belangrijk.

Punt voor de pole kan de doorslag geven

McDonald’s Racing Belgium - Norma M20 FC
McDonald’s Racing Belgium - Norma M20 FC
McDonald’s Racing leidt momenteel met zijn Norma de dans met een bonus van negen punten op het exemplaar van Scuderia Monza. Stel dat PK Carsport de race zou winnen, dan heeft McDonald’s Racing in theorie voldoende aan een derde plaats om zijn eerste algemene titel binnen de rijven. Dan moeten ze echter in de algemene uitslag voor de Porsche van MExT Racing blijven indien deze zijn klasse wint. De kans dat MExT een top drie algemeen scoort, is echter klein, maar na vijf volle puntenscores op rij is het best mogelijk dat de West-Vlamingen opnieuw hun klasse winnen. Scuderia Monza kan ook de titel pakken indien ze de wedstrijd winnen en McDonald’s pakt de derde plaats of indien ze de pole pakken en winnen, terwijl McDonald's dan tweede zou eindigen. Dan is er een ex aequo, maar Scuderia Monza heeft een wedstrijd meer gewonnen.

DVB Racing - Norma M20 FC
DVB Racing - Norma M20 FC
Zowel McDonald's Racing als Scuderia Monza by DVB RACING hebben het lot nog in eigen handen, maar met dat verschil dat de familie Thiers en Jeffrey Van Hooydonck wel de pole moeten pakken. Met een richttijd is de pole zoals geweten echter één grote loting. PK Carsport kan dus de spelbreker worden in de strijd tussen de twee Norma’s, maar ook Deldiche Racing kan mee beslissen wie van zijn merkgenoten de titel pakt. Als PK Carsport of Deldiche Racing de wedstrijd wint, dan vergroten alleen maar de kansen van McDonald's Racing. Dit team moet het komend weekend trouwens doen zonder François Bouillon die door beroepsomstandigheden niet kan aanwezig zijn. Dit maakt voor de puntentelling in het kampioenschap niet uit, gezien Bouillon vaak genoeg aan de start verscheen om opgenomen te worden in de ranking.

MExT Racing - Porsche 991 GT3 Cup
MExT Racing - Porsche 991 GT3 Cup
Ook MExT Racing is nog niet uitgeteld voor de titelstrijd, maar dan moeten ze hun klasse sowieso winnen, een goede klassering algemeen rijden en rekenen op een mindere dag van McDonald's Racing.

Strijd in de klassen

In de klasse Belcar 1 is MExT Racing Team quasi zeker van de titel na hun volle score tijdens de 24 Hours of Zolder. Ze vielen de eerste wedstrijd uit, maar scoorden nadien met drie zeges op rij 100 punten op 100. De regerende kampioen staat et zijn Porsche riant aan de leiding voor de Porsches van Belgium Racing en EMG Motorsport. Uitrijden, of de 50% regel respecteren en dus geklasseerd worden, is voor het team van Lieven Goegebuer, Koen & Kris Wauters en Xavier Stevens voldoende voor titelverlenging. Bij Belgium Racing moet het kwartet Bonnet, Haane, Derdaele & Van Parijs reeds hopen op een uitval van MExT om nog aanspraak te maken op de titel. Idem voor EMG met De Wilde & Huygens. 

In Belcar 2 is het verschil tussen de Norma's van McDonald's Racing en Scuderia Monza by DVB Racing 5,5 punten. De Thiersen moeten dus ook hier de wedstrijd winnen of indien tweede moeten troepen van Bouillon, Houthoofd & Vervisch pas vierde worden. Dus ook hier blijft McDonald's Racing als favoriet.

PG Motorsport - Porsche Cayman GT4
PG Motorsport - Porsche Cayman GT4
In Belcar 3 hoeft PG Motorsport niets te forceren met de Porsche Cayman GT4. Ze kunnen een afwachtende houding aannemen, want alle druk ligt bij de BMW 235i van Vannerum.

Vanbellingen en Wytzes hebben met hun BMW M3 GTR dan weer voldoende aan uitrijden om de titel te pakken in Belcar 4 waarin ze amper tegenstand krijgen.


QSR Racing - BMW 325i
QSR Racing - BMW 325i
Idem voor QSR Racing in Belcar 5 dat met het trio Uylenbroeck/Liljeström/Janssens 15,5 punten voorsprong heeft op Convents Racing en aan uitrijden voldoende heeft om de titel te pakken.


--- Tussenstand Belcar na de 24 Hours of Zolder (pdf) ---Foto's: Niels Vaeck & Martijn Wouters  • St. Paul

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons