van der Horst

Leerrijk weekend voor Michiel Haverans in Assen

Michiel Haverans - Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Michiel Haverans - Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Michiel Haverans mocht zondagavond met opgeheven hoofd het TT Circuit in het Nederlandse Assen verlaten. De Belgium Racing-rijder kende een weekend vol primeurs, met zijn eerste deelname aan de competitieve Porsche Carrera Cup Benelux, zijn eerste race in een Porsche 911 GT3 Cup van de laatste generatie en zijn eerste wedstrijd op het TT Circuit in Assen.
  • LTF
Het TT Circuit in Assen staat gekend als een technisch en uitdagend circuit en bijgevolg koos Michiel Haverans niet voor de eenvoudigste piste om te debuteren in de snelste merkencup van de Lage Landen. “Michiel wist vooraf dat er dit weekend enorm veel op hem af zou komen en de opdracht was bijgevolg ook eenvoudig: ervaring opdoen en finishen”, stelt rijderscoach Marc Goossens. “De Porsche Carrera Cup Benelux-meetings zijn niet eenvoudig, want er is vrij weinig track time en in een cup strijdt iedereen met gelijke wapens. Ondanks dat hij bij de tweede training vanaf de zijlijn moest toekijken, wist hij zich tweemaal in de top 10 te kwalificeren. Dat is zeker en vast een puike prestatie, temeer Michiel dit weekend niet enkel voor het eerst racete met de Porsche 911 GT3 Cup type 992, maar het voor het eerst ook zonder ABS diende te stellen. Dat maakt het remmen een pak precairder en dat in wat slechts zijn vierde race was in een Porsche. Dat zijn allerminst eenvoudige omstandigheden.”

Michiel Haverans
Michiel Haverans
Michiel Haverans trok naar de kwalificaties met slechts 40 minuten vrije training achter de kiezen. “In de eerste vrije training verremde Michiel zich waardoor hij in aanraking kwam met de bandenstapels”, verduidelijkt teamchef Jan Gabriëls. “Bij de start van de tweede vrije training hoorden we een atypisch geluid achteraan de wagen en besloten we voor de zekerheid enkele onderdelen te controleren, om grote schade te voorkomen. Daardoor kon de wagen niet deelnemen aan die tweede training, maar kijkend naar de chrono’s uit de kwalificaties, leek dat Michiel niet te deren. Hij verzekerde zich voor beide races van een plaats in de top 10 op de startgrid. In race 1 finishte hij ook in die top 10, terwijl race 2 bol stond van de incidenten en neutralisaties en in zo’n situaties geeft ervaring vaak de doorslag. Michiel mag echter tevreden terugkijken op het weekend. Hij paste zich goed aan zijn nieuwe omgeving aan en leerde heel wat bij. Bovendien genoot ook het team zichtbaar van die progressie.”

Michiel Haverans houdt een dubbel gevoel over aan zijn eerste meeting in Assen, maar beseft niettemin dat hij belangrijke stappen zette. “Jammer van het incident in de eerste training. Ik moest wat wennen aan het remmen zonder ABS en dan is een foutje snel gebeurd. Ik was tevreden over mijn kwalificatie en ook over race 1, de leukste race uit mijn carrière eigenlijk! Bij de start verloor ik een paar plaatsen omdat ik iets te behouden te werk ging, maar ik besloot finaal op een mooie tiende plaats. Race 2 was een moeilijk doch uitermate leerrijk verhaal, met heel wat neutralisaties en herstarts. Ik heb enkele directe duels uitgevochten en mij goed geamuseerd. Helaas tikte ik bij één van die duels ook Tom Boonen aan die vervolgens in de zandbak belandde. Noem het een inschattingsfout, een gebrek aan ervaring, maar de tijdstraf die ik kreeg was terecht. Nadien had ik wat last om terug in het ritme te geraken. Het was geen eenvoudig weekend, maar ik heb enorm veel opgestoken over de Porsche 911 en over racen in het algemeen. Daar ga ik later in mijn carrière absoluut de vruchten van plukken. Mission accomplished dus!”

Voor de volgende afspraak van de Porsche Carrera Cup Benelux trekt het kampioenschap eind augustus naar het F1-circuit in Barcelona, maar eerst staat er dit weekend het hoogtepunt van het seizoen op het programma: de 24 Hours of Zolder!

Persbericht Belgium Racing Team




  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons