van der Horst

Zandvoort: Smits wint in extremis na flaterende concurrentie

Gilles Smits - SpeedLover - Porsche 911 GT3 Cup
Gilles Smits - SpeedLover - Porsche 911 GT3 Cup
Na een opgave eerder vandaag, heeft Am-rijder Gilles Smits (Speedlover) de zege behaald in de slotrace van het Porsche Sprint Challenge Benelux-weekend in Zandvoort. Nochtans leken eerst Nicolas Vandierendonck (EMG Motorsport) en vervolgens Michael Cool (NGT Racing) met de zege aan de haal te gaan. Cool moest evenwel vrede nemen met de laatste ereplaats, Vandierendonck viel net naast het ereschavot. Bas Barenbrug (Bas Koeten Racing) bedankte en finishte als tweede algemeen en beste ProAm.
Polesitter Smits kende een goede start, met Vandierendonck en Cool in zijn zog. Jean-Pierre Verhoeven (Speedlover) ging echter rond in de eerste bocht en parkeerde zijn Porsche 911 tegen pitmuur aan de binnenkant van de Tarzanbocht. Safety Car en na vijf minuten wedstrijd was alles te herdoen. Smits pakte een halve straat voorsprong bij de herstart, maar Vandierendonck wist Cool en Barenbrug af te houden. Minder dan tien minuten later had de West-Vlaming echter de kloof op de leider gedicht en dwong hij Smits in de fout om de leiding over te nemen, met in zijn zog Cool.

Nicolas Vandierendonck - EMG Motorsport - Porsche 911 GT3 Cup
Nicolas Vandierendonck - EMG Motorsport - Porsche 911 GT3 Cup
De geel-groene SHIPEX-Porsche leek op weg naar de zege, maar bij de verplichte pitstop liep het evenwel compleet fout voor de EMG Motorsport-wagen. Vandierendonck werd te vroeg terug op pad gestuurd en Edgard Terium maande hem aan te vertragen om zo niet onder de minimum pitstoptijd te duiken. De communicatie liep echter spaak - tot zichtbare frustatie bij de Limburger, maar ongetwijfeld ook bij de rijder - en Vandierendonck werd bedacht met een Stop and Go penalty van 3 seconden waardoor hij terugviel tot naast het podium. Bijzonder jammer, maar twee weken geleden won de EMG Motorsport-rijder op de Nürburgring op een gelijkaardige manier nog een podiumplaats; in Zandvoort waren de rollen dus omgekeerd. Ook bij het openingsweekend in Zolder vaardigde de wedstrijdleiding een penalty uit tegen Vandierendonck voor een gelijkaardig vergrijp.

Cool leek vooraan de 55 minuten durende race te kunnen controleren en bouwde een voorsprong uit van een tiental seconden. Alles liep op wieltjes, tot hij de slotminuut aansneed en rondging in de vernieuwde Arie Luyendijckbocht bij het dubbelen van Harold Goddijn (GP Elite). De NGT Racing-rijder kon zijn weg verderzetten, maar Smits bedankte en pakte onverwacht toch nog de zege. Bas Barenbrug ging eveneens voorbij aan Cool, die met enkele tienden Nicolas Vandierendonck nog van het ereschavot wist te houden.

Thierry Vermeulen - GP Elite - Porsche Cayman GT4 ClubSport
Thierry Vermeulen - GP Elite - Porsche Cayman GT4 ClubSport
Wie anders dan Thierry Vermeulen (GP Elite) triomfeerde in de Porche Cayman GT4 ClubSport-klasse en daarmee zet de Nederlander - die tot dusver elke race in zijn klasse won - een stapje naar mathematische zekerheid omtrent de titel. Teamgenoot Steven van Rhee hield ditmaal wel Alexander Goddijn (GP Elite) af voor het zilver. De volgende afspraak is half oktober, op Circuit Zolder.

Foto's: Porsche Sprint Challenge BeneluxSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Porsche Sprint Challenge Benelux op zondag 27 september 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zandvoort.
  • VR Racing

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons