van der Horst

Professor Sid Watkins overleden

Sid Watkins en zijn opvolger Gary Hartstein
Sid Watkins en zijn opvolger Gary Hartstein
Professor Sid Watkins is woensdag op 84-jarige leeftijd overleden. Sid Watkins was een fel geprezen neurochirurg welke de veiligheid in de Formule 1 ter harte nam van eind de jaren '70 tot 2004, wanneer hij afscheid nam als medisch verantwoordelijke in de F1. Onder zijn bewind werd de koninginneklasse van de eenzitterij een pak veiliger; veel rijders hebben hun leven te danken aan de Brit en velen onder hen rekenden hem ook tot een persoonlijke vriend. Onder meer Rubens Barichello, Didier Pironi en Mika Häkkinen kregen zijn zorgen toegediend na hun crashes in San Marino, Duitsland en Adelaide.
Het was Bernie Ecclestone zelf die Watkins in 1978 koos en na zijn afscheid in 2004, bleef de Brit actief als hoofd van de FIA-werkgroep rond veiligheid. Afgelopen jaar legde hij ook die functie neer, maar hij bleef evenwel betrokken als ere-lid. De werkgroep zelf werd opgericht na de crash van Rubens Barichello, in hetzelfde weekend als die van Roland Ratzenberger en Ayrton Senna. Samen met toenmalig FIA-voorzitter Max Mosley werkte Watkins aan het verbeteren van de veiligheid in de racerij, zowel in de wagen als op de baan. Met success zo blijkt, want sinds het overlijden van Ayrton Senna op 1 mei 1994 kende de Formule 1 geen enkel ongeluk met dodelijke afloop meer.

Dat overlijden van Senna zou Watkins overigens fel raken. In zijn autobiografie schreef hij dat hij getracht had om na de crash van Ratzenberger Senna om te praten om niet deel te nemen aan de Grote Prijs. Hij pende neer, "Trouwens, waarom stop je niet gewoon? Wat heb jij nog te bewijzen? Je bent drievoudig wereldkampioen en overduidelijk de snelste rijder. Werp de handdoek en we gaan vissen." Senna's antwoord: "Sid, er zijn bepaalde dingen over dewelke we geen controle hebben. Ik kan niet stoppen. Ik moet doorgaan." Slechts 1 dag later wou het lot dat Watkins over Senna gebogen stond na diens dodelijke crash.

Watkins werd vorige week nog 84 en laat een vrouw en zes kinderen na.

Foto: racing intl photographyDit artikel werd gepubliceerd door Marnik Mouchaers in Formule 1 op donderdag 13 september 2012.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons