Qatar: 'Pechito' Lopez moeiteloos naar tiende seizoenzege

José Maria Lopez
In een gelukkig incidentloze maar vrij animoloze wedstrijd stormde José Maria Lopez met de vingers in de neus naar een tiende seizoenzege. Vanop de pole gestart, rukte de Argentijn zich dadelijk van de rest van het veld los om met dik zeven seconden op Mehdi Bennani als eerste de finishvlag te pakken. Hugo Valente wist racelang Sebastien Loeb achter zich te houden en mocht na een mature wedstrijd mee op het podium. Yokohama Driver Trophy-leider Norbert Michelisz eindigde als eerste Honda-rijder op P7 maar ziet zijn voorsprong op rivaal Bennani gereduceerd tot twee luttele puntjes.
Start Race 1
Bij de start leek Loeb merkgenoot Bennani de tweede plaats af te zullen snoepen. De Fransman  werd evenwel de weg versperd door leider Lopez, moest weer invoegen en wisselde naderhand meermaals stuivertje met Hugo Valente die uiteindelijk het pleit voor P3 zou winnen. Een eind verderop leverden Ma Qing Hua en Yvan Muller ook al een ongebruikelijk clean gevecht om de vijfde plaats, het is duidelijk dat het hele veld na de recente, al te incidentrijke races werd aangemaand wat minder brokken te maken. Dit resulteerde in een vrij monotone wedstrijd waarin Michelisz die er aanvankelijk door Ma en Muller was afgereden nog wel opnieuw bij het Citroën-duo aansloot, evenwel zonder ooit te kunnen dreigen.

Achter de Hongaar tikten Monteiro, Catsburg, D'Aste en Lapierre na een grotendeels eenzame race op P8 tot P11 aan. Een duidelijk erg voorzichtige Tom Coronel die in race 2 vanop de eerste rij mag starten nam de hele race de rest van het veld op sleeptouw. Achteraf bleek de oliecooler op Tom's Chevrolet lek waardoor er olie op diens voorwiel lekte. Dramatisch nieuws met het oog op race 2.
Toch al buiten de punten, deden ook Rob Huff, Tom Chilton en polesitter voor race 2 John Filippi er alles aan om hun strijdros onbeschadigd aan de finish te brengen. Enkel Gabriele Tarquini, bij de start rondgetikt door Stefano D'Aste, won een plaatsje op local hero Nasser Al-Attiyah maar daarmee is ook alles gezegd.