Race promotion Day: Wiebe Wijtzes en Bart Van Samang verdelen de zeges

Start race 2 Race Promotion Day
Race op de nationale feestdag, dat kon dus donderdag op Circuit Zolder. De Belcar Skylimit Sprint Cup betwistte er de tweede manche van het seizoen. De aanhoudende regen maakte dat de bandenkeuze een bepalende rol speelde in de races maar net als bij de openingsmanche draaiden de races uit op een duel om de zege tussen de MSE Motorsport BMW van Bart Van Samang/Xander Przybylak en de AR Performance BMW van Wiebe Wijtzes. De Nederlander won de eerste race, terwijl Van Samang in de tweede race de zege pakte na een adembenemende remonte.
Wiebe Wijtzes - BMW E90 WTCC M3
Michiel Smulders bezette de pole bij de eerste race maar zou zich niet kunnen mengen in het gevecht om de zege nadat hij na de opwarmingsronde binnenkwam en uit de pitlane moest vertrekken. Al in de eerste ronde werd de race geneutraliseerd door Safety Car nadat de Mini van Kata Bozó hard van de baan ging aan de Thierry Boutsen chicane. Wanneer de race hervatte nam Wijtzes het voortouw met Przybylak in zijn spoor. Langzaam bouwde de Nederlander zijn voorsprong verder uit en won de race met een halve minuut voor op de MSE Motorsport BMW.

Tom Van Eenaeme - Renault Clio 4 Cup
Smulders had zich ondertussen teruggevochten naar de derde plaats, goed ook voor winst in klasse 5. Juna-Jane De Keersmaecker was de enige overige deelnemer in de klasse, zij eindigde negende algemeen. Kevin de Regt pakte met zijn BMW 130i de vierde plaats voor Patrick Beliën in de BMW 120D. Enkel de vijf eersten eindigden in dezelfde ronde op één ronde werd Steven Maris (BMW E36 M3) zesde. De negen eerste plaatsen gingen trouwens allen naar BMW, tiende en eerste in klasse 3 werd de Clio 4 van Tom Van Eenaeme. Klasse 2 werd gewonnen door Nelson Van Hulle (Clio 3). Tom Vanderheyden (Ford Fiesta Sprint Cup) was primus in klasse 1, hij ging Yannick van Espen (Honda Civic) en de Amerikaan Ellis Spiezia, die vorig weekend debuteerde in de Ford Fiesta Sprint Cup, vooraf.

Davy Cooreman - Honda Civic
Voor de aanvang van de tweede race regende het maar net voor de start leek de piste op te drogen wat de teams voor een moeilijke bandenkeuze zette. Op de grid zagen we dan ook nog sommige teams de rubbers wisselen. Bart Van Samang nam een kanonstart en ging de eerste linkse in met enkele meters voorsprong op Wijtzes. Maar in de kanaalbocht verloor de wagen grip en belandde met de achterwielen in het grind. Er ontstond wat geharrewar in het peloton zodat Davy Cooreman (Honda Civic) als eerste uit de eerste ronde kwam. Er werd beslist om de safety car de baan op te sturen en ondertussen was Van Samang er in geslaagd zijn wagen terug op de baan te krijgen en kon hij alzo terug aansluiting vinden met de overige deelnemers.

MSE Motorsport - BMW E92 Coupé
Wanneer de race weer van start ging begon een gepikeerde Van Samang aan een furieuze remonte die hem vlak voor het einde van de race naar de koppositie bracht. Wijtzes had geen verweer en moest zich ditmaal tevreden stellen met de tweede plaats op zes seconden van de winnende BMW. Kevin de Regt (BMW 130i) reed opnieuw een excellente race en mocht mee op het algemene podium. Juna-Jane De Keersmaecker (BMW M240) eindigde mooi vierde en won de klasse 5. Michiel Smulders (BMW E36) kende weer pech, hij werd teruggeslagen in het begin van de race en verloor daarna nog twee deuren op de wagen. Hij wist alsnog als zevende over de finish te rijden.

Tom Vanderheyden - Ford Fiesta Sprint Cup
Tom Van Eenaeme (Clio 4 Cup) won opnieuw de klasse 3 en eindigde bovendien mooi vijfde algemeen. Davy Cooreman won de klasse 2 voor Van Hulle. In de klasse 1 kregen we een identiek podium als in de eerste race met Vanderheyden voor van Espen en Spiezia. De volgende manche vindt plaats midden augustus in het voorprogramma van de 24 uren van Zolder.

Foto's: Marnik Mouchaers

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Belcar Endurance op donderdag 21 juli 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Race Promotion Day.