van der Horst

Racing Festival: Voorbeschouwing van de organisatoren

Belgian Gentlemen Drivers Club
Belgian Gentlemen Drivers Club
Het is zover! De Belgian Gentlemen Driver’s Club (BGDC) staat bekend voor zijn mooi gevulde startvelden en is weer van de partij op onze autosportkalender en dat voor het eerst sinds de laatste race, tijdens de Syntix Superprix einde juni op Circuit Zolder. Het is een blij weerzien met de amateurs, gentlemen drivers en andere jonge wolven en dat op het mooiste circuit ter wereld, Spa-Francorchamps. Het is al de tweede maal dat er in de Ardennen zal geracet worden en dit weekend doen de deelnemers dat tijdens het Racing Festival van Pierre Delettre en de Royal Automobile Club de Spa! De BGDC is dus te gast tijdens een prestigieuze meeting met internationale competities zoals de Supercar Challenge en de ADAC Deutsche Tourenwagen Challenge. Op het programma staat een kwalificatie van 45 minuten op zaterdag van 11u25 tot 12u10, en een race van 180 minuten zondag tussen 14u15 en 17u15.
  • Prospeed Competition
Zoals we konden verwachten is de combinatie van de omloop van Spa-Francorchamps en de deelname aan het Racing Festival een goede zaak voor de teams die aan de BGDC deelnemen, met eens te meer een startlijst van maar liefst 60 bolides! Er zijn ook heel wat nieuwigheden. Zo zien we in de Klasse D (2 liter) van de Division 1 de Mini Cooper van Bloem-Hellebuyck en de Luxemburgers Pilger-Belkreier-Deby, maar ook de Renault Clio III #210 van Brassine-Tricoche (uit de ateliers van Michaël Divoy, net als de #10 en de #110), een zelfde wagen voor Marchiome-Van Geldersen en de comeback van de Abarth 500 Trofeo van Peter Bens en de Seat Ibiza Super Copa Trofeo van Naniot-Naniot-Pilette. Roland De Bargigli doet het met Franken in de Honda Civic #47, terwijl Matts Breckpot, winnaar van de 24 Uur Karting van Francorchamps, een zitje vond in de Civic #48 van Thiroux en Gillion, met een rechtstreekse ondersteuning van de BGDC… als prijs voor zijn zege in de bekende kartingrace!
 
In de Division 1 zien we als favorieten opnieuw de snelle Peugeot RCZ. We denken dan aan de exemplaren van Semoulin-Semoulin, Cristinelli-Duquesnoy, Buffet-Buffet en Heinen-Paisse. Maar opgepast voor twee hele snelle BMW 3 Reeks, van Van Colen-Despriet en Heyninck-X, maar ook de meute Clio, met onder meer Asnong-Divoy, Deger-X, Car-De Robiano, Frère-Hayot, Meurens-Cezar-Stassen, Jeukenne-Vannetelbosch en andere. En wat kunnen de Honda Civic en Vauxhall Astra Coupé (Ménage-Katsers) in de Ardennen hier tegen inbrengen?
 
De Klasse E (2,5 liter) van de D1 is die van de BMW Clubsport Trophy van promotor Jan Horemans (een goede tien wagens aan de start), maar verder zijn er de Porsche Boxster van Beeckman-Denis-Neutelers, de Nissan 200 SX-R van Lannaux-Niclot, en nog heel wat andere BMW, met Clermont-Grysouille-Spigeleer (M3 E36), Boeykens-Wastiels (325i E90)... Noteer ook de komst van een E36 Coupé voor Fava-Wautier, ook al een nieuwkomer in de competitie.
 
Om de lijst volledig te maken is er nog de Honda Civic #5 van Van Damme-Berbion-Deridder, in de Klasse C (1,6 liter), en de lang verwachte comeback van de Citroën AX van Jérémy Princen en Jonathan Peeters, nu met een blok van 1400cc en dus uitkomend in de Klasse B.
 
Bij de dikke BMW M3 van de Division 3 zien we een Slag om de Ardennen tussen Huygens-Vandenabeele, Koen De Wit, Pirot-Pirot, Longin-Piessens, Engelen-Van Mechelen-Verlinde, Smets-Verbeke, en ook een nieuwe wagen, de E36 van De Volder-Dobbelaere.
In de BRCC Club, ook mooi volk met de Volkswagen Golf TDI (De Wilde-Van Den Berge, Gonzales-Millan-Villanueva en Fontan Alcade-Gomez Gomez-Heirman), BMW 120d (De Vocht-Van Loo en Van den Hove-Bradt), Renault 21 Turbo (Danneels-Danneels), Lotus Exige (Pecoraro-Snel-Close et Colaux-Palm) en Lotus Elise (Gelade-Sandona).
 
De comeback van de BGDC is ook goed voor een tiental wagens uit de BMW M235i Racing Cup met als voornaamste deelnemers Schrey, Kox-Dreszer, Bouvy-Dermont, Dumarey-Dumarey, Rasse-Van Rompuy… Tijdens de meest recente 24 Hours of Zolder hebben deze wagens van zich laten spreken.  
 
Als kers op de taart zullen de organisatoren en promotoren van de BGDC tijdens de briefing op zondag om 12u45 een eerste doek lichten van de editie 2016 met heel wat leuke verrassingen. Meer daarover voor de race. See you in Spa !   

BGDC Press
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Gentlemen Drivers Club op dinsdag 29 september 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Racing Festival.
  • LTF

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons