van der Horst

Australië: Kimi Räikkönen wint verrassend eerste race van het jaar

Winst voor Kimi Raikkonen
Winst voor Kimi Raikkonen
Kimi Räikkönen heeft de Grote Prijs van Australië gewonnen dankzij een juiste bandenstrategie. De Fin koos voor twee stops, waar de andere toppers opteerden voor drie stops. Fernando Alonso werd tweede, voor de poleman Vettel die zijn ideale startpositie niet kon verzilveren. Adrian Sutil maakte een opmerkelijke comeback en reed zelfs een tijdje aan de leiding, maar zakte uiteindelijk weg naar de zevende plaats als gevolg van de snel slijtende super soft banden.
  • Dreamdrive
Kimi Räikkönen - Lotus-Renault
Kimi Räikkönen - Lotus-Renault
De eerste uitvaller was al een feit nog voor de start gegeven werd, de Sauber van Nico Hülkenberg kende problemen met de brandstoftoevoer en de Duitser mocht inpakken. Mark Webber maakte opnieuw een slechte start en viel dadelijk terug in het veld, in tegenstelling tot polesitter Vettel die de leiding kon behouden voor de beide Ferrari’s. De Red Bull kon echter nooit afstand nemen van de Italiaanse wagens en de posities wisselden afhankelijk van de pitstops. Beide merken werden echter de loef afgestoken door de Lotus van Räikkönen. Die koos om tweemaal van banden te wisselen, in tegenstelling tot de meeste andere teams die gingen voor drie stops. Ondanks tot op de draad versleten banden wist de Fin zijn opgebouwde voorsprong behouden tot het vallen van de vlag. Webber kon na zijn gemiste start nooit meer de aansluiting bij de kop van het veld bewerkstelligen en kwam als zesde over de lijn.

Fernando Alonso - Ferrari
Fernando Alonso - Ferrari
Alonso reed een mooie race, maar de Ferrari was uiterst sletig voor de banden en de Spanjaard moest dus driemaal binnen komen  voor nieuw rubber. Hij ging echter Vettel vooraf die eveneens kampte met snel slijtende banden en alzo nooit zijn pole position kon ten gelde maken. Massa pakte de vierde plaats voor de Mercedes van Hamilton. Voor het Duitse merk verliep de race niet als gepland; ondanks een hoge topsnelheid kon Hamilton nooit de Ferrari’s bijbenen en meer dan een vijfde plaats zat er voor de Brit niet in. Nico Rosberg zag de eindmeet al helemaal niet, de Duitser moest opgeven met elektronische problemen.  Mercedes had ongetwijfeld op een beter resultaat gehoopt voor deze eerste GP van het jaar.

Start GP van Australië 2013
Start GP van Australië 2013
De revelatie van de race was echter Adrian Sutil die na een afwezigheid van een jaar zijn terugkeer maakte bij Force India. De Force India leek de mediumbanden ideaal te verteren en de Duitser kon een extra lange eerste stint afleggen waardoor hij zelfs even van de leiding mocht proeven. Wanneer Sutil op het einde van de race de supersofts moest schoeien, zakte hij zienderogen weg om op een zevende plaats te stranden, net voor zijn teammaat di Resta. Ook voor McLaren was deze eerste GP een regelrechte afgang, non-competitief tijdens de kwalificaties, verging het het Britse merk al niet beter tijdens de race. Button redde in extremis twee schamele puntjes met een negende plaats en Pérez eindigde net buiten de top 10. Tussen beide McLaren’s eindigde Grosjean op de tiende plaats; de Fransman nam een uiterst voorzichtige start mogelijk uit angst om weer een fout te begaan en zakte ver weg in het veld. Marussia won het eerste duel tegen Caterham en Bianchi werd vijftiende, één plaats beter dan Charles Pic. Van de Garde finishte  achttiende op twee ronden in zijn eerste Grand Prix. Naast Rosberg moesten ook Ricciardo (mechanische problemen) en Pastor Maldonado (sortie) de race verlaten.

Onze fotograaf ter plaatse zorgde voor  foto's van de Grote Prijs van Australië 2013.

De volgende wedstrijd is de Grote Prijs van Maleisië over één week op het circuit van Sepang nabij de hoofdstad Kuala Lumpur.

Uitslag GP Australië 2013

1. Kimi Räikkönen (Lotus) - 58 ronden
2. Fernando Alonso (Ferrari), op 22.451
3. Sebastian Vettel (Red Bull), op 22.346
4. Felipe Massa (Ferrari), op 33.577
5. Lewis Hamilton (Mercedes), op 45.561
6. Mark Webber (Red Bull), op 46.800
7. Adrian Sutil (Force India), op 1:05.068
8. Paul di Resta (Force India), op 1:08.449
9. Jenson Button (McLaren), op 1:21.630
10. Romain Grosjean (Lotus), op 1:22.759
11. Sergio Perez (McLaren), op 1:23.367
12. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso), op 1:23.857
13. Esteban Gutierrez (Sauber), op 1 ronde
14. Valtteri Bottas (Williams), op 1 ronde
15. Jules Bianchi (Marussia), op 1 ronde
16. Charles Pic (Caterham), op 2 ronden
17. Max Chilton (Marussia), op 2 ronden
18. Giedo van der Garde (Caterham), op 2 ronden

Kampioenschap:

1. K. Räikkönen 25p
2 .F. Alonso 18
3. S. Vettel 15
4 .F. Massa 12
5. L. Hamilton 10
6. M. Webber 8
7 .A. Sutil 6
8 .P. di Resta 4
9. J. Button 2
10. R. Grosjean 1


Foto's: Georges De Coster



  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons