van der Horst

Red Bull Ring: zege voor Evans in sensationele wedstrijd

Mitch Evans - Pertamina Campos Racing
Mitch Evans - Pertamina Campos Racing
Mitch Evans heeft na een spectaculaire wedstrijd met daarin safety car periodes, regen en een rode vlag, zijn vijfde GP2-zege te pakken. De Australiër is hiermee de zesde verschillende winnaar dit seizoen, en dat na zeven wedstrijden. De tussenstand in het kampioenschap liegt er ook niet om: Raffaele Marciello (derde in de wedstrijd) is de nieuwe leider met amper vier puntjes meer dan Artem Markelov die vierde staat. Tussenin bevinden zich Norman Nato en Evans op drie punten. Sean Gelael maakte er in de wedstrijd een dubbel van voor het Spaanse Campos Racing.
Pierre Gasly - Prema Racing
Pierre Gasly - Prema Racing
De start van de wedstrijd werd uitgesteld nadat de F1-kwalificatie langer duurde dan verwacht. Inmiddels waren de regensluizen weer gaan rusten en alle rijders vertrokken op droogweerbanden. Evans, tiende, vertrok als enige vooraan op ultra zachte banden. Bij het doven van de lichten namen beide Prema-rijders, Antonio Giovinazzi en Pierre Gasly, de leiding over van de slecht gestarte poleman Sergey Sirotkin. In de zesde ronde ging Gasly over zijn teamgenoot en in de tiende ronde kwam Evans binnen met versleten ultra zachte banden. 

Raffaele Marciello - Russian Time
Raffaele Marciello - Russian Time
In de dertiende ronde viel de regen plots uit de hemel maar enkel op een deel van de omloop. Vijf ronden later verspeelde leider Gasly (die in Azerbeidzjan de zege in de laatste ronde verloor) opnieuw de overwinning. De Fransman maakte een foutje op de natte omloop en kwam vast te zitten in het gravel, einde verhaal. De safety car kwam de baan op om zijn Dallara weg te slepen. Verschillende toppers (Nato, Alex Lynn, Marvin Kirchhöfer en Jordan King) profiteerden hiervan en schakelden over op regenbanden. Slechts zeven rijders planden geen pitstop en namen dan ook de top zeven over. Giovinazzi leidde met Sirotkin en Marciello in zijn kielzog. Nato, achtste, was de eerste op regenbanden.

Norman Nato - Racing Engineering
Norman Nato - Racing Engineering
Na de herstart nam Marciello de leiding en reed indrukwekkend weg van Giovinazzi. Regenbanden waren duidelijk niet de beste keuze en Nato (en alle rijders daarachter) verloren snel terrein op de rijders op droogweerbanden. Wel maakten deze laatsten veel foutjes op het glibberige oppervlak. Zo won Luca Ghiotto drie plaatsen in één bocht wanneer Sirotkin, Markelov en Oliver Rowland er alle drie tegelijk eventjes afgingen. In de 25ste ronde hernam Giovinazzi de leiding over van Marciello in wat een prachtige wedstrijd aan het worden was. 

Sean Galeal - Pertamina Campos Racing
Sean Galeal - Pertamina Campos Racing
In de 28ste ronde viel Kirchhöfer stil op de baan wat voor een nieuwe safety car fase zorgde. De piloten profiteerden hiervan om over te gaan op regenbanden waarbij Marciello opnieuw de leiding overnam van Giovinazzi aldaar zijn Russisch team sneller werk leverde dan de Italianen van Prema. Na een crash van Markelov bij de uitgang van de pits kwam de wedstrijd onder rood te staan met nog tien ronden te gaan. Hierdoor werd het klassement volledig door elkaar geschud en zagen we bij de herstart plots Evans op kop gevolgd door Sean Gelael en Jimmy Eriksson. Zo pakte Campos Racing, dat tot nu toe niet zijn beste seizoen kent, een onverhoopte dubbel. Marciello knokte zich nog naar de derde plaats, Giovinazzi viel bij de herstart stil. De overige punten gingen naar Ghiotto, Eriksson, Rowland, Nato, Sirotkin, Gustav Malja en Jordan King. 

Update: Gustav Malja (Rapax) kreeg 30 seconden straftijd en ook Sergey Sirotkin werd na de race bestraft voor een incident achter de safety car en zakt naar de twaalfde plaats waardoor hij ook de pole voor race 2 verliest, die gaat nu naar Jordan King. 

Uitslag Race 1 GP2 Oostenrijk 2016

#RijderTeamResultaat
1.Mitch EvansPertamina Campos Racing1u18:32.399
2.Sean GelaelPertamina Campos Racing+4.600
3.Raffaele MarcielloRussian Time+10.789
4.Luca GhiottoTrident+12.363
5.Jimmy ErikssonArden International+12.691
6.Oliver RowlandMP Motorsport+15.557
7.Norman NatoRacing Engineering+16.559
8.Sergey SirotkinART Grand Prix+19.708
9.Gustav MaljaRapax+20.258
10.Jordan KingRacing Engineering+22.762
11.Arthur PicRapax+24.738
12.Nicholas LatifiDAMS+25.629
13.Alex LynnDAMS+27.000
14.Daniel De JongMP Motorsport-1 ronde
15.Philo Paz ArmandTrident-1 ronde
16.René BinderART Grand Prix-2 ronden
 Antonio GiovinazziPrema RacingOpgave
 Artem MarkelovRussian TimeOpgave
 Marvin KirchhöferCarlinOpgave
 Pierre GaslyPrema RacingOpgave
 Nabil JefriArden InternationalOpgave
 Sergio CanamasasCarlinOpgave

Foto's: Racing International Photography



  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons