van der Horst

Red Bull Ring: Robert de Haan in de kleuren van Richardson Racing de nieuwe kampioen

Robert de Haan kampioen Porsche Carrera Cup Benelux 2023
Robert de Haan kampioen Porsche Carrera Cup Benelux 2023
Op de Oostenrijkse Red Bull Ring is het doek gevallen over de Porsche Carrera Cup Benelux 2023. De 17-jarige Nederlander Robert de Haan uit Zutphen mag zich de nieuwe kampioen noemen in de snelste merkencup van de Benelux. In de kleuren van Richardson Racing gaf hij zijn titel op het snelle Oostenrijkse circuit nog meer kleur met twee nieuwe zeges. Ook de andere kampioenen zijn uiteraard gekend, met Sacha Norden (Team GP Elite) in PRO-AM en Cedric Chassang (Team GP Elite) in AM. Robert de Haan is uiteraard ook de nieuwe kampioen in de Rookie-klasse van de Porsche Carrera Cup Benelux en AUGUST by NGT pakt de titel bij de teams. Nu het doek over het seizoen 2023 gevallen is, zal de promotor van de Porsche Carrera Cup Benelux over afzienbare tijd de kalender van het nieuwe seizoen 2024 bekend maken.
Het stond in de Oostenrijkse sterren geschreven en het gebeurde ook zo: Robert de Haan volgt de Brit Harry King op als kampioen. de Haan pakte op zaterdagochtend autoritair de beide poleposities en reed zaterdagnamiddag als winnaar over de finishlijn, waarmee hij meteen zijn titel veiligstelde. Het was zijn vijfde zege van het seizoen. Robert de Haan pakte eerder dit seizoen ook al de titel in de Porsche Sprint Challenge Southern Europe en is een van de revelaties aan het stuur van een Porsche 911 GT3 Cup  - Type 992 – van het seizoen 2023. Het spreekt dan ook voor zich dat de jonge Nederlander bijzonder tevreden was:
 
 “We hebben als team zó hard gewerkt dit jaar om dit te bereiken. Ik ben als rookie hierin gestapt en ook het team was nieuw in de Porsche Carrera Cup Benelux. Een geweldige prestatie, ik heb er gewoon geen woorden voor, zo blij ben ik! Natuurlijk hoop dat dat we dit kunnen volhouden.  Nu gaan we zien wat de plannen voor volgend jaar zijn, maar eerst ga ik hiervan genieten, ik ben echt super tevreden!”

de Haan wint de eerste, Horst Felix Felbermayr pakt zijn eerste podium
 
In de eerste race van het weekend was Robert de Haan dus de snelste,  voor de erg sterk rijdende Horst Felix Felbermayr (Huber Racing) en diens teamgenoot Flynt Schuring die mee het podium op mocht. Ariel Levi, ook al in de kleuren van Huber Racing tikte als vierde aan en Gilles Magnus (AUGUST by NGT) werd mooi vijfde bij zijn debuut in de competitie. Nog een debutant, Jani Käkelä (39 racing) pakte de zege in de klasse PRO-AM, voor de kampioen Sacha Norden en Didier Glorieux in de kleuren van Speedlover. In AM zorgde Cedric Chassang voor zekerheid over zijn titel met winst, voor Sem Geerts (Hans Weijs Motorsport) en diens vader Ad Geerts (RedAnt Racing).

Verregende slotrace met winst voor kampioen de Haan en Sam Jongejan revelatie van het weekend
 
Sam Jongejan
Sam Jongejan
De hemelsluizen gingen open voor de laatste race van het seizoen en het hele veld mocht achter de safety car van start gaan. In die tweede race lieten de deelnemers van de Porsche Carrera Cup Benelux vervolgens het beste van zichzelf zien, met een wedstrijd in extreem moeilijk weer, evenwel zonder belangrijke incidenten. Vooraan bewees Robert de Haan dat hij zijn titel meer dan waardig is, met een zesde zege van het seizoen, op een volledig doorregende piste en in ontzettend uitdagende omstandigheden. Flynt Schuring werd knap tweede, voor dé revelatie van het weekend, de debutant Sam Jongejan (JW Raceservice). Sam Dejonghe werd mooi vierde voor rekening van RedAnt Racing, met Robin Knutsson (Revs Motorsport) achter zich.  
 
In PRO-AM ging de zege naar Aaron Mason (Revs Motorsport), voor Didier Glorieux en kampioen Sacha Norden. In AM was de zege voor Sem Geerts, een première, en dat voor Peter Aronson (Speedlover) en Ad Geerts, de vader van Sem.  

Titel bij de teams voor AUGUST by NGT
 
Glenn Van Parijs - August by NGT
Glenn Van Parijs - August by NGT
Het Belgische AUGUST by NGT mag zich de eerste teamkampioen in de Porsche Carrera Cup noemen, een zeer mooie onderscheiding voor de jonge samenwerking tussen de structuren van Marc Maton en Lionel Hansen. Het team deed dit seizoen een beroep op Glenn van Parijs die goed was voor twee zeges, terwijl ook Bertrand Baguette één overwinning pakte. Benjamin Paque en Gilles Magnus reden ook voor het team in de Belgische tricolore. AUGUST by NGT haalde het voor Richardson Racing en Huber Racing.
 
“Ik wens alle winnaars, de andere deelnemers, de partners en medewerkers te bedanken voor dit prachtige seizoen, waarin we topsport zagen”, sluit Olivier Aerts, de Series Manager van de Porsche Carrera Cup Benelux af. “Ik geef nu al afspraak voor een nog sterker 2024!”

Persbericht Porsche Carrera Cup Benelux



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Porsche Carrera Cup Benelux op maandag 25 september 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Red Bull Ring.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons