van der Horst

Regenbandentest Pirelli - dag 1: Ricciardo snelste en Vandoorne kent motorpech

Stoffel Vandoorne - McLaren-Honda
Stoffel Vandoorne - McLaren-Honda
Tijdens dag 1 van de tweedaagse regenbandentest op het circuit van Paul Ricard wist Daniel Ricciardo de snelste tijd neer te zetten. De Australiër was met zijn Red Bull Racing 0,4 seconde sneller dan Stoffel Vandoorne in de McLaren-Honda. Onze landgenoot kon zijn programma helaas niet afwerken wegens motorpech. Ex-wereldkampioen Kimi Raïkkönen volgde met zijn Ferrari op een halve seconde van de McLaren-rijder. Tijdens deze testdagen in het Zuid-Franse Le Castellet, georganiseerd door bandenleverancier Pirelli, moeten de drie uitgenodigde teams rijden met de wagens van vorig seizoen.
Pirelli bracht verschillende soorten regenrubber mee naar het Zuiden van Frankrijk: banden met verschillende dieptes van groeven en configuraties. Maar omdat de temperatuur nooit boven de 10 graden steeg, waren de omstandigheden ook niet echt ideaal te noemen.

Met een sprinklersysteem werd het circuit kort voor de start nat gesproeid om zo natte weersomstandigheden te simuleren. Met een interval van 10 seconden verlieten de wagens de pitlane en na een 10-tal ronden keerden ze terug naar de pits. Na hun terugkomst werd het circuit terug nat gemaakt.

Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen
Stoffel Vandoorne mocht van McLaren deze test op zich nemen. De Kortrijkzaan wist in de MP4/30 89 ronden af te leggen, maar moest uiteindelijk aan de kant met mechanische pech. “We hadden problemen met de motor”, aldus de Belgische McLaren-testrijder in de Britse media. “Het team vroeg me om de auto aan de kant te zetten en dat was dan meteen ook het einde van onze dag.”

De Honda-motor die vandaag werd gebruikt, was echter een krachtbron die vorig jaar al gebruikt werd. De Britse renstal was volgens Vandoorne toch reeds van plan om ze voor 's anderdaags te vervangen. Uiteindelijk was onze landgenoot best tevreden met zijn dag: “Na de eerste drie installatieronden en eens de bandentest van start ging, hadden we altijd wel een consistent circuit en daar ligt de focus op en zeker bij het testen van banden.”

“In het begin waren enkele plaatsen op de baan niet nat genoeg, maar nadien leverden ze goed werk om het nat te maken. Natuurlijk waren er plaatsen bij die te nat waren en dat was moeilijk met soms wat te veel aquaplaning, maar na een paar ronden was het weer in orde.”

Daniel Ricciardo - Red Bull Racing
Daniel Ricciardo - Red Bull Racing
Kimi Räikkönen, met de SF15-T, legde 99 ronden af, maar vond dat er weinig verbetering was met de banden van vorig jaar. “Ik denk dat de banden van vorig jaar ons beter liggen, maar eigenlijk is het nog te vroeg om er iets over te zeggen”, aldus de Finse Ferrari-rijder. Daniel Ricciardo reed met zijn Red Bull eveneens 99 ronden en eindigde de sessie met de snelste tijd. Morgen gaat Vandoorne verder testen voor McLaren, bij Ferrari kruipt viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel achter het stuur en bij Red Bull Racing Daniil Kvyat.

Uitslag Dag 1 F1 Regenbandentest Pirelli 2016

#RijderTeamResultaat
1.Daniel RicciardoRed Bull Racing1:08.713
2.Stoffel VandoorneMcLaren Honda+0.418
3.Kimi RäikkönenScuderia Ferrari+0.924


Foto's: Racing International Photography & Eric Damagnez



  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons