van der Horst

Roar before the Rolex 24: Cadillac pakt 1-2 met recordtijd

Action Express Racing - Cadillac V-Series.R
Action Express Racing - Cadillac V-Series.R
De Roar before the Rolex 24 in Daytona werd besloten met het belangrijkste punt op de agenda: de kwalificaties voor de Rolex 24. Pipo Derani trok met de Action Express Racing Cadillac het laken naar zich toe met een 1:32.656, goed voor een nieuw kwalificatierecord. De Braziliaan bleef de Cadillac Racing GTP van Sébastien Bourdais en de Porsche Penske Motorsport van Felipe Nasr voor. Aan Belgische zijde kwam niemand in actie, maar ieder hebben ze volgend weekend werk voor de boeg.
Het liet lang op zich wachten, maar in de laatste sessie voor de kwalificatie maakte een van de GTP-bolides kennis met het decor. Neel Jani had net de snelste ronde gerealiseerd met de Proton Competition Porsche, maar een paar bochten later schoof hij in de vangrails. De wagen van onder meer Alessio Picariello moest een kruis maken over de kwalificaties, al blijkt de schade repareerbaar en komt volgend weekend voorlopig nog niet in gevaar.

Na een rustige opbouw om het rubber op temperatuur te brengen, opende Connor de Phillippi de debatten in de BMW M Team RLL #25. Lang was hij niet aan de macht, want Pipo Derani vlamde naar de kop met een prestatie die een seconde sneller was dan de vorige recordtijd. Bourdais kwam heel dichtbij, maar strandde op 71 duizendste van een seconde, met de Porsche van Nasr op iets meer dan twee tiende. Cadillac bevestigt dat het klaar is voor de Rolex 24.

BMW M Team RLL - BMW M V8 Hybrid
BMW M Team RLL - BMW M V8 Hybrid
Connor De Phillippi, die de wagen deelt met Maxime Martin, kon zijn tijd niet verbeteren en start op de vierde plaats. De derde startrij is weggelegd voor de beide Acura's van Wayne Taylor Racing with Andretti, waar Louis Delétraz sneller was dan Filipe Albuquerque. Nick Tandy kon de Porsche Penske Motorsport #6 - waarop ook Laurens Vanthoor postvat - niet verder brengen dan de zevende plek, voor de BMW M Team RLL #24 met onder meer Dries Vanthoor. Aangezien JDC-Miller Motorsports pas als negende kon afklokken, zullen beide klantenteams achteraan moeten vertrekken.
Lexus sterk, maar geklopt door Porsche
AO Racing - Porsche 911 GT3-R (992)
AO Racing - Porsche 911 GT3-R (992)
De GT's begonnen hun kwalificaties met een valse noot, toen na minder dan een minuut de rode vlag werd gezwaaid. Door de crash van de Kellymoss with Riley Porsche van David Brule, kregen de rijders slechts een zestal minuten om een goede tijd te realiseren. Meer dan genoeg voor Sebastian Priaulx, want de Britse youngster was de snelste van het lot met de AO Racing 'Rexy' Porsche (GTD Pro).

Iron Dames - Lamborghini Huracan GT3 Evo II
Iron Dames - Lamborghini Huracan GT3 Evo II
Priaulx deed beter dan de beide Lexus van Vasser Sullivan, waaronder het exemplaar van Parker Thompson dat de pole opeiste in GTD. De Canadees bleef de MDK Motorsports Porsche van Klaus Bachler en de Gradient Racing Acura van een ijzersterke Katherine Legge voor. De derde tijd in GTD Pro ging naar de Corvette Racing by Pratt Miller Motorsports Corvette van Antonio Garcia, die weliswaar als negende algemeen zal starten. Michelle Gatting nam de honneurs waar in de Iron Dames Lamborghini en eindigde als negentiende algemeen en dertiende in GTD, terwijl Frédéric Vervisch met de Ford Multimatic Motorsports Mustang als 23ste van start zal gaan. Tot slot kwam de Wright Motorsports Porsche, de wagen met Jan Heylen, niet verder dan plaats 32.
Spotter Andy Jaenen vierde in LMP2
In LMP2 mochten de rijders uit de Bronze-categorie zich uitleven. Niemand kon een vuist maken tegen Ben Keating. De Texaan piloteerde de Oreca van United Autosports tot in de perfectie, met een vijfde pole op rij tot gevolg. Hij bleef Nick Boulle van Inter Europol by PR1 Mathiasen Motorsports voor, die tot een tiende genaderd was, terwijl George Kurtz voor Crowdstrike Racing by APR de derde plaats afsnoepte van Gar Robinson en Riley, de wagen van onder meer Felipe Massa en spotter Andy Jaenen.

De startgrid voor volgende week zaterdag ligt vast en de teams kunnen na drie drukke dagen even uitblazen. Het IMSA Weathertech Sportscar Championship komt komende donderdag voor het eerst weer in actie.

Foto's: IMSA - BMW M Motorsport - Porsche AG - Iron Lynx



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons