van der Horst

Rolex 24: 60 wagens die een nieuw era inluiden

Penske Motorsport - Porsche 963
Penske Motorsport - Porsche 963
Anderhalve maand voor de 61ste editie van de Rolex 24 at Daytona van start gaat heeft IMSA de voorlopige deelnemerslijst bekend gemaakt. Daarop prijken maar liefst 60 wagens, verdeeld over vijf klassen. Het is tevens ook de start van een nieuw era in de endurance racerij, met maar liefst negen LMDh's in de nieuwe GTP-klasse.
Cadillac V-LMDh
Cadillac V-LMDh
Acura, BMW, Cadillac en Porsche: dit zijn de vier merken die in de nieuwe GTP-klasse aantreden. Alle constructeurs zetten twee wagens in, behalve Cadillac dat het met drie doet. Ook LMP2 is andermaal goed bemand met tien wagens waarbij naast de gebruikelijke Oreca's ook een Ligier aan de start verschijnt. Net zoals de vorige jaren telt deze klasse niet mee voor het algemeen kampioenschap, en dus enkel voor de Michelin Endurance Cup. Ook het evenwicht tussen Europese en Amerikaanse teams blijft, terwijl ook teams zoals Proton Competition en AF Corse zich melden. Het eerste om ervaring op te doen met het oog op de levering van hun Porsche 963, het andere voor onder meer François Perrodo, een gekende naam in het FIA WEC en European Le Mans Series die mee hielp om zowel Nicklas Nielsen als Alessio Rovera klaar te stomen voor hun debuut met de Ferrari 499P LMH.

Pfaff Motorsports
Pfaff Motorsports
In LMP3 tellen we negen wagens, waar er in tegenstelling tot de ELMS wel een evenwicht is te zien  tussen de Ligiers en Duqueine's. Helaas wel geen Muehlner Motorsports America. Het team van Bernhard Mühlner was actief in de Michelin Endurance Cup maar lijkt daar nu van af te zien. GTD Pro vormt net zoals vorig jaar een interessante klasse in de Rolex, want maar liefst zeven verschillende constructeurs zijn van de partij voor acht wagens aan de start. We noteren ook het debuut van drie nieuwkomers: Iron Lynx brengt de nieuwe Lamborghini Huracan GT3 Evo2, Pfaff Motorsports de nieuwe Porsche 911 GT3-R (992) en Risi Competizione de door Oreca gebouwde Ferrari 296 GT3. Al zijn deze bolides ook terug te vinden in de GTD-klasse,  de grootste klasse met 24 wagens, waaronder de Iron Dames.

Voor de bekendmaking had John Doonan, voorzitter van IMSA,  bij Sportscar365 gemeld dat er maar liefst 72 inschrijvingen waren. Maar gezien er 56 wagens een volledig seizoen in de Michelin Endurance Cup zullen afwerken - 45 daarvan een volledig seizoen in IMSA Weathertech Sportscar Championship -, krijgen die voorrang op de enkelingen die alleen de Rolex 24 willen afwerken. Die niet geselecteerd zijn zullen op een reservelijst gezet worden. Het is nu aftellen tot 20 januari voor de Roar before the Rolex 24.

--- Deelnemerslijst Rolex 24 at Daytona 2023 ---

Foto's: IMSA - Pfaff MotorsportsDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op donderdag 15 december 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rolex 24 at Daytona.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons