van der Horst

Rome: Een nieuwe plottwist in het kampioenschap?

Start 2018 Rome E-Prix
Start 2018 Rome E-Prix
Na drie weken rust trekt het Formule E-circus weer op gang en vat het in Rome al zijn vijfde continent aan in evenveel maanden tijd. Daarnaast is de Rome E-Prix is niet alleen het begin van het tweede deel van het kampioenschap, maar zal de race ook dienen als de openingsmanche voor het nieuwe Europese subkampioenschap in de elektrische series. Wat het kampioenschap zelf betreft, zou je een mooie vergelijking kunnen maken met een spannend boek. Na hoofdstuk zes in Sanya kreeg de strijd om de titel een zoveelste plottwist, waarbij sommigen terug boven water kwamen en sommigen dat weekend alle pech van de wereld kenden. Krijgen we in hoofdstuk zeven een nieuwe plottwist in Rome?
Sam Bird
Sam Bird
Sam Bird begon nog als kampioenschapsleider in Sanya, maar werd er zeer snel uit geknikkerd door Stoffel Vandoorne. Op dat moment zal er bij ene André Lotterer maar één gedachte door zijn hoofd gegaan zijn: karma. De Brit mag dan wel in China zijn leiding kwijt gespeeld zijn aan António Félix da Costa, toch kijkt hij uit naar Rome. Hij stond tijdens de vorige editie op het hoogste schavot en wil graag als een alleenheerser in de Romeinse stad op de erelijst blijven staan. Toch beseft hij ook dat het niet simpel zal zijn, gezien de concurrentie moordend is en slechts 10 punten plaats 1 en 6 scheiden in de voorlopige ranking. En als men verder kijkt is de tiende in de stand maar één overwinning verwijderd van de koppositie.

António Félix da Costa - BMW i Andretti Motorsport
António Félix da Costa - BMW i Andretti Motorsport
Hetzelfde verhaal kan verteld worden voor en door da Costa. De Portugees bleef lang op de achtergrond sinds zijn aanvaring in Marrakech, maar verklaarde na de race dat hij niet meer kan doen dan proberen constant te blijven, iets wat allesbehalve simpel is wanneer concurrenten als Jean-Éric Vergne en zelfs een Oliver Rowland de handschoen oppakken om mee te bikkelen in de titel. Bij Audi kijkt men zelfs niet alleen meer naar de algemene tussenstand, maar ook het nieuwe Europese subkampioenschap - de Voestalpine European Races - staat hoog op hun verlanglijstje. Vorig seizoen was Lucas Di Grassi de enige piloot die in alle Europese manches op het podium stond en stiekem hoopt het merk met de vier ringen dit kunstje over te doen om zo met de eerste Europese titel te kunnen gaan lopen.

Pascal Wehrlein - Mahindra Racing
Pascal Wehrlein - Mahindra Racing
Na de race in Sanya was de sfeer bij Mahindra nog altijd goed. Jérôme D'Ambrosio is nog steeds in volle titelstrijd met slechts één punt achterstand op de leider en Pascal Wehrlein handhaafde zich in de top tien en bleef zo in de running voor de titel. Mag er dan al eens gelachen mag worden? Dan bent u bij het Indische team aan het juiste adres. Op 1 april stuurde ze een communiqué de wereld in dat het team een single had opgenomen in pure Bollywood-stijl. Jammer, maar helaas: 1 april! Kortom: het tweede luik wordt ontspannen aangepakt, al wil teambaas Dilbagh Gill dat het Indische volkslied zo snel mogelijk weer afgespeeld wordt tijdens de podiumceremonie, en het liefst al dit weekend.

Stoffel Vandoorne - HWA Racelab
Stoffel Vandoorne - HWA Racelab
HWA Racelab vertrok na wat een topweekend was in Hong Kong, uit China met frustraties. Nadat de aandrijfas het begaf voor Vandoorne in Hong Kong, kampte Gary Paffett met exact hetzelfde probleem tijdens de vrije trainingen in dezelfde manche en tijdens de race in Sanya. In de dagen erna sprak een gefrustreerde Ulrich Fritz over een teleurstellend en irriterend probleem dat dringend moest opgelost worden door leverancier Venturi. "We moeten dit oplossen met hen, want anders heeft het geen zin om aan de start te verschijnen", verklaarde Fritz aan motorsport.com. U moet zich gelukkig geen zorgen maken, het team tekent present in Rome. In het recenste perscommuniqué was de Duitser overigens positiever en verklaarde dat een plaats in de top tien mogelijk was.. als ze uit de problemen blijven. Of Venturi het probleem heeft opgelost en de uitspraken waar zijn, zullen we zaterdag omstreeks 17 uur weten.

Foto's: Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op donderdag 11 april 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rome.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons