van der Horst

Rome: Mitch Evans overvleugelt het veld - podium voor Stoffel Vandoorne

Podium 2022 Formula E Rome E-Prix 1
Podium 2022 Formula E Rome E-Prix 1
Na een uiterst boeiende Rome E-Prix kwam Mitch Evans als winnaar uit de bus. De Jaguar-piloot startte nochtans pas vanaf een negende plaats, maar kon geleidelijk aan zich opwerken naar de kop om dan op een kwartier van het einde van de race zonder problemen verder te rijden richting winst. Stoffel Vandoorne (Mercedes) mocht vanaf pole starten, maar moest zijn meerdere erkennen in Evans en Robin Frijns (Envision Racing), hij sloot de race af op de derde plaats.
Start 2022 Formula E Rome E-Prix 1
Start 2022 Formula E Rome E-Prix 1
Vandoorne hield goed stand bij de start tegenover Frijns, maar het duel werd al snel geneutraliseerd door de virtual safety car en safety car. Maximilian Günther (Nissan e.Dams) eindigde namelijk in barrières. Eens de wedstrijd terug op gang kwam, kregen we een race van de bovenste plank. Zo was er het duel tussen Vandoorne en Frijns, dat uiteindelijk heel de race zou voortduren, al was dat buiten Evans gerekend. Bij Jaguar zeiden ze al op voorhand dat ze een goede wagen hadden en dat bleek al snel uit de race van de Kiwi.

Mitch Evans - Jaguar TCS Racing
Mitch Evans - Jaguar TCS Racing
Evans werkte zich op naar het leidende duo en eens hij hen voorbij ging, kwam de Nieuw-Zeelander niet meer in beeld. Achter hem probeerde Jake Dennis (Avalanche Andretti) zich te mengen in de debatten, maar hij viel uiteindelijk een paar ronden later wanneer hij te weinig energie over had. Hierdoor kon Jean-Éric Vergne (DS Techeetah) de aansluiting vinden bij de Nederlander en de Belg, hij bedreigde hen ook regelmatig maar kende geen succes. Dan kwam het finale eindschot van Frijns in de voorlaatste ronde, waar Vandoorne geen antwoord op had. Hiermee verzekerde de Maastrichter zich van de tweede plaats, terwijl de Rumbekenaar zonder problemen nog Vergne van zich afhield. Sam Bird (Jaguar), gestart vanaf plaats dertien, vervolledigde de top vijf. Na de race verklaarde Vandoorne wel dat hij enorm veel moeite had met het energy management, een goede les voor morgen dus.

In de tussenstand is het onze landgenoot die de beste zaak doet. Edoardo Mortara (ROKiT Venturi) behoudt de leiding wel na zijn zevende plaats in de race, maar ziet Vandoorne naderen tot op drie tellen. Frijns en Vergne volgen daarachter op respectievelijk zeven en tien punten, terwijl Nyck de Vries (Mercedes) na een opgave terug gevallen is op twaalf punten. Er is natuurlijk nog niets beslist, want morgen mogen de heren terug aan de bak. Ditmaal met eerst een laatste vrije training om 8:30 uur.

Foto's: Formula EDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 9 april 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rome 1.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons