van der Horst

Rome: Mitch Evans wint bloedstollend duel - Vandoorne op podium

Simon Evans - Panasonic Jaguar Racing
Simon Evans - Panasonic Jaguar Racing
Mitch Evans (Jaguar) is de winnaar van de Rome E-Prix. De Nieuw-Zeelander was van start tot finish in gevecht met André Lotterer (DS Techeetah), pakte de leiding en kon - mits wat rekenen - uiteindelijk voor de Duitser blijven. Hiermee pakt Evans zijn allereerste overwinning in de Formule E. Achter hen kregen we Stoffel Vandoorne (HWA), die een perfecte start kende waarbij hij de derde plaats opeiste. De race zelf begon in mineur, toen na 8 minuten reeds de rode vlag werd bovengehaald - voor de vierde E-Prix op rij.
  • VR Racing
Vandoorne kon zich geen betere start voorstellen dan deze van vandaag. De Rumbekenaar vloog meteen voorbij José Maria López, maar werd geblokkeerd door Evans en Lotterer. Toch was de beginfase vrij rommelig. Zo werd Sam Bird de muur in geduwd en kregen we een heuse blokkade met onder meer López, Gary Paffett en Jean-Éric Vergne. Omdat de drie wagens de weg compleet blokkeerden kon de raceleiding niet anders dan de rode vlag bovenhalen. Het zou maar liefst 45 minuten duren alvorens de wedstrijd terug op gang getrokken werd.

Podium 2019 Rome E-Prix
Podium 2019 Rome E-Prix
Na de herstart sloegen Lotterer, Evans en Vandoorne een kloof op de rest van het peleton. De Rumbekenaar probeerde nog aan te klampen bij de Duitser en de Kiwi, maar moest uiteindelijk meer en meer de rol lossen op het leidersduo. In de achtergrond moesten zowel Felipe Massa en Edoardo Mortara de strijd staken nadat zij met technische averij te maken kregen. Daarnaast werd er veel gestrooid met tijdstraffen, waaronder voor huidig kampioen Jean-Éric Vergne die daardoor buiten de punten eindigde. Vooraan leek Lotterer Evans onder controle te houden, tot de Kiwi een inhaalmanoeuvre deed waar de Duitser het niet verwachtte en deze zo de leiding moest afstaan.

Een juichende Stoffel Vandoorne
Een juichende Stoffel Vandoorne
Doordat beiden alles in de strijd gooiden voor de overwinning, moest er nog gerekend worden om niet zonder energie te vallen. Dankzij een uitgekiende strategie kon Evans uiteindelijk zonder problemen richting zijn eerste overwinning van zijn carrière in de Formule E rijden. Achter Lotterer en Vandoorne was er nog een gevecht tussen Robin Frijns (Envision Virgin Racing) en Sébastien Buemi (Nissan e.Dams) om de vierde plaats, dat uiteindelijk gewonnen werd door de Nederlander. Vandoorne had op het einde nog geluk. In de uitloopronde na de finish moest hij halfweg zijn wagen stoppen met... technische problemen.

Jérôme D'Ambrosio - Mahindra Racing
Jérôme D'Ambrosio - Mahindra Racing
Dankzij deze race ligt de strijd voor de titel zo mogelijk nog verder open dan reeds het geval was. Zo pakt Jérôme D'Ambrosio - die op een 8ste plaats eindigde - de leiding terug over van Antonio Félix da Costa met 1 punt. Achter hen zien we nu met André Lotterer en Mitch Evans twee nieuwe gezichten opduiken die zich mengen in de titelstrijd. Zij liggen respectievelijk drie en vier punten achter op D'Ambrosio. Daarnaast is Evans nu ook de eerste leider in het Europese klassement - de Voestalpine European Races - met drie punten voorsprong op Lotterer en tien op Stoffel Vandoorne. De volgende race gaat door op 27 april, dan trekt de Formule E-karavaan richting Parijs waarbij veel Stoffel Vandoorne fans verwacht worden om hem aan te moedigen. Hopelijk voor hen, betekende de eerste Europese E-Prix van dit seizoen een kantelmoment voor Stoffel Vandoorne...

Foto's: Jaguar Racing - Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 13 april 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rome.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons