van der Horst

Ronald Moons: Beste seizoen op sportief vlak

Top vier 2021 Virtual 24 Hours of Zolder Belcar 4
Top vier 2021 Virtual 24 Hours of Zolder Belcar 4
In april gaat het derde seizoen van de Virtual Belcar Series van start. De serie mocht dan wel in het leven geroepen zijn als een vervanger van de ware serie nadat alles plat lag door COVID, toch begint ze stilletjes een plaats te verwerven als officieel e-kampioenschap van de Belcar Series. Daarom is het eens hoog tijd om nog eens te praten met Ronald Moons, één van de krachten achter de schermen van het kampioenschap.
  • Skylimit Events
Ronald, hoe kijk je terug op het afgelopen seizoen?
Arnage Competition versus Simtag e-Team #2
Arnage Competition versus Simtag e-Team #2
Op sportief vlak vond ik dit het beste seizoen tot nu toe. We zagen in alle klassen een mooie strijd voor de podiumplaatsen. Voor de meeste teams vormden de 24 Hours of Zolder de finale kans om nog op het podium te eindigen. Die race was ongemeen spannend tot in de laatste ronde en werd live uitgezonden. Vooral de progressie die mensen maakten charmeert mij enorm. Het niveau stijgt elk seizoen. Niet alleen omdat er een paar wereldtoppers met zeer hoge iRating (rakingsysteem van iRacing nvdr.) meedoen, maar vooral omdat de kennis en kunde van het ganse deelnemersveld stijgt. We zijn vooral dankbaar voor de community die we hebben. Stuk voor stuk competitiebeesten die voor elke millimeter strijden maar ook sportiviteit hoog in het vaandel dragen en geschillen op een volwassen manier uitklaren.
Vorig jaar werd de Lamborghini geïntroduceerd in de plaats van de Radical, wat een groot succes was. Waarom werd er besloten om nu de Audi er aan toe te voegen?
We proberen zo goed mogelijk het format en de klassen van de echte Belcar Endurance Series te benaderen, binnen de grenzen van het iRacing platform. Omdat er in de reële Belcar een Audi R8 GT2 instapt leek het ons een mooie aanvulling om ook in de digitale versie een Audi R8 op te nemen, al heeft de iRacing versie wel een GT3 jas aan. Ook de Porsche 911 Cup kreeg een update naar de 992 versie. In Belcar 4 krijgt de Audi TCR gezelschap van de Hyundai Elantra en de Honda Civic Type R toerwagens.
Ook de Virtual Skylimit Sprint Cup kent een nieuw seizoen, maar vorig jaar daalde het deelnemersaantal na de zomerstop tot vrij lage cijfers. Is het verplaatsen van de racedag een manier om hier tegenin te gaan?
Lucas Wijnant - Audi RS3 LMS TCR
Lucas Wijnant - Audi RS3 LMS TCR
Dat is inderdaad een van de redenen om de racedag te verplaatsen. Men kan nu de Virtual Skylimit Sprint Cup race beschouwen als een generale repetitie voor de Virtual Belcar wedstrijd de dag erna, zeker voor de wagens uit Belcar klassen 3 en 4 want die rijden ook in de Virtual Skylimit Sprint Cup. Anderzijds is het op die manier ook organisatorisch beter te managen en kunnen we per kampioenschap de nodige focus voorzien.
In 2020 ben je hier in gerold dankzij Andy Jaenen. Hoe loopt die samenwerking verder tussen jullie beiden?
We vullen elkaar goed aan. Andy heeft bergen ervaring in de racerij alsook met alles wat met organisatie te maken heeft. Door mijn IT achtergrond kan ik technische ondersteuning bieden en processen automatiseren. Daarnaast kunnen we bijvoorbeeld ook rekenen op de hulp van Rudi Steylaerts die elke race deel uitmaakt van race control.
Twee jaar geleden vroegen we al of er een langetermijnvisie bestond en je antwoorde dat de focus meer lag op het heden. Is dat ondertussen veranderd en is er een toekomstplan of bekijken jullie het verloop nog altijd op jaarbasis?
Start 2021 Virtual 24 Hours of Zolder
Start 2021 Virtual 24 Hours of Zolder
Eerst en vooral willen we een goed georganiseerd en competitief kampioenschap neerzetten dat voor alle teams aantrekkelijk is en hun visibiliteit biedt. Autosport.be is vooruitstrevend genoeg om ook aandacht te geven aan sim-racen en daar zijn we alvast dankbaar voor. Daarnaast werken we hard om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Onze live uitzendingen spelen daarbij een grote rol. Deels zullen we ook het grote publiek nog moeten uitleggen dat sim-racen meer is dan een spelletje spelen en dat er maar weinig platformen zijn die de badge ‘simulator’ waardig zijn. Voor mij valt alle software waarbij je kan racen zonder virtueel achter het stuur te zitten, dus niet in een cockpit, al onmiddellijk uit de boot. Maar die discussie is goed voor een veel langer artikel vrees ik.

We willen ook onze tak van eSports in België laten groeien. We zoeken nog partners die ons daarbij willen ondersteunen of met ons willen samenwerken om dat doel te bereiken. In België staan eSports nog in de kinderschoenen en dat maakt dat er nog veel opportuniteiten open liggen.

Foto's: Ignium Motorsport - Virtual Belcar Series - Virtual Belcar Skylimit Sprint Cup - Kurt Vanhoenacker



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Belcar Endurance op zondag 6 maart 2022.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons