van der Horst

Rudi Penders geeft zijn visie over de Formule ERA

Rudi Penders aan het stuur van de Formula ERA
Rudi Penders aan het stuur van de Formula ERA
In januari werd op Circuit Zolder de Formula ERA aan het publiek voorgesteld. De elektrische eenzitter, ontwikkeld op basis van een Dome F4-chassis, moet het begin van een autosportladder worden met Formule E als summum. Hoewel de verantwoordelijken een internationaal opzet beogen, ligt het kloppend hart in ons land, meer bepaald in Zonhoven - vlakbij Circuit Zolder - in dezelfde gebouwen van waaruit ook de Porsche Carrera Cup Benelux wordt aangestuurd. Ook Rudi Penders, onlosmakelijk verbonden met autosport, de racerij en The Driving Force, was aanwezig bij de voorstelling van de Formula ERA. De Limburger kreeg zelfs de eer om enkele demo-ronden af te werken met de elektrische wagen en nam na afloop tijd voor een gesprek met Autosport.be.
  • Powercars
Rudi Penders
Rudi Penders
De Formula ERA wil voortborduren op een aantal gekende componenten. "De wagen is opgebouwd op basis van een Dome-chassis en is in zekere zin een vervolg van het Formulino E-project waarbij ik een aantal jaren geleden betrokken was, samen met Punch Powertrain", licht Rudi Penders toe aan Autosport.be. "We hadden heel graag de samenwerking met Dallara als chassisleverancier verdergezet, maar zij hadden vanwege andere opdrachten en projecten niet de capaciteit om ons wagens te leveren, waardoor we naar een alternatief op zoek moesten. We zijn uiteindelijk terechtgekomen bij Dome, dat met de F110 een goede monocoque had. Daarop hebben we dan een eigen structuur geplaatst, in combinatie met een aandrijflijn en batterijpack."


Lees ook: Limburgs consortium presenteert Formulino E elektrische eenzitter

ERA Mitsu-Bachi F110e
ERA Mitsu-Bachi F110e
De ERA Mitsu-Bachi F110e is dus relatief gelijkaardig aan de versie met verbrandingsmotor. "Je hebt veel meer koppel en hoewel ik nog geen idee heb van rondetijden, denk ik dat we de chrono's van een F4 met ICE moeten kunnen benaderen. De ontwikkelingswagen die we hier vandaag meebrachten, zal bovendien nog verschillen van de uiteindelijke versie die de klantenteams krijgen. Zo maakten wij gebruik van een aandrijving met ketting, wat het ontwikkelingswerk eenvoudiger maakte, maar krijgt de uiteindelijke bolide gewoon een motor met versnellingsbakje, zoals in de Formule E."

Dieter Vanswijgenhoven
Dieter Vanswijgenhoven
Ook Dieter Vanswijgenhoven, die zowel het technische als het zakelijke aspect mee in goede banen leidt, was hoopvol op vlak van performantie. "Het gewicht van de wagen is hetzelfde als dat van de standaard F4-bolide. We beperken via het reglement bovendien de kracht die de elektromotor mag leveren, waardoor we een nivellering moeten zien tussen de verschillende types aandrijving. Ik verwacht net als Rudi dat we de rondetijden van een niet-elektrische F4 moeten kunnen klokken en waarom zelfs niet sneller; het vermogen van een elektromotor is immers meteen beschikbaar. We kijken echter ook naar de toekomst, bijvoorbeeld met de plannen om 17 inch-wielen te introduceren. Dat doen we niet enkel voor het visuele aspect...", klinkt het ietwat mysterieus bij de Limburger.

Aandrijving ERA Mitsu-Bachi F110e
Aandrijving ERA Mitsu-Bachi F110e
De denkpiste achter die update, moet vooral gezocht worden in de toekomst die de innovation class voor zich heeft. In die klasse mogen deelnemers namelijk hun eigen aandrijflijn gebruiken, wat variatie kan opleveren zowel op vlak van batterij als op vlak van motor. "Het subchassis dat we hebben gebouwd, biedt wel wat mogelijkheden tot de positionering van de onderdelen. Als we echter overstappen naar grotere wielen, is er geen enkele reden waarom de elektromotor nog in het midden zou moeten zitten. Als een team de motoren in de wielen zelf wil huisvesten, dan kunnen ze dat gewoon", bevestigt Rudi Penders. Op dit ogenblik beschikt de Formula ERA-bolide nog over een centraal geplaatste elektromotor nabij de achteras en geen in-wheel motor. "Hoe efficiënter de oplossing, hoe beter uiteraard, maar ongeacht de oplossing die een team hanteert, kijken we naar de regelementair vastgelegde 130kW beschikbaar vermogen. Het is dan enkel een kwestie van dat vermogen tijdens de race goed in de gaten te houden en in te grijpen wanneer die waarde wordt overschreden. Hiervoor hebben we een systeem met live-telemetrie in gedachten waardoor we op eender welk ogenblik meteen de nodige gegevens tot onze beschikking hebben."

Saroléa-logo op de Formula ERA-testbolide
Saroléa-logo op de Formula ERA-testbolide
Elektromotoren en een batterij, geeft dat kopzorgen op vlak van veiligheid? "Niet echt", stelt Penders gerust. "We hebben ervoor gekozen om de batterij aan te schaffen bij Sarolea (nvdr. een Belgische expert op vlak van batterij-technologie) en die batterij kunnen we eenvoudig uit de wagen halen. De batterijen zullen niet in de pitboxen worden opgeladen, maar uit de wagens worden verwijderd en vervolgens op een centraal punt worden opgeladen. Qua veiligheid, addresseert dat dus meteen heel wat punten. Ik verwacht dat we een 25-tal minuten kunnen rijden op volle snelheid, ruimschoots voldoende dus om de races van een goede 20 minuten af te werken."

Foto's: Ronald Janssens, Martijn Wouters & Niels Vaeck



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit op dinsdag 4 februari 2020.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons