van der Horst

Rusland: Hamilton op titelkoers na dominante overwinning in Sochi

Podium GP van Rusland
Podium GP van Rusland
Lewis Hamilton won vandaag de Grote Prijs van Rusland in Sochi. De Brit kan over twee weken in Austin zijn derde wereldtitel pakken. Zijn naaste rivaal en teamgenoot Nico Rosberg moest vroegtijdig opgeven door een technisch probleem aan zijn gaspedaal. Vettel eindigde in zijn Ferrari tweede en Sergio Perez bezette de laatste plaats op het podium. Het leek erop dat Bottas in de Williams als derde zou eindigen maar na een late botsing met de Ferrari van Kimi Räikkönen was het toch de Mexicaan die van de champagne mocht proeven.
Bij de start stormden beide Mercedes rijders zij aan zij richting de tweede bocht maar het was Rosberg die de leiding kon behouden. Plots werd de safety car opgeroepen. De leider drukte zijn rem iets te hard in en verraste hiermee bijna zijn teamgenoot, alsook een aanstormende Räikkönen. Nipt werd er een aanrijding vermeden.

Achter hen werd een rondtollende Force India van Nico Hulkenberg geraakt door de Sauber van Marcus Ericsson. De Zweed werd zodanig verrast dat hij de Duitser niet meer kon ontwijken. Max Verstappen in de Toro Rosso was ook slachtoffer van het incident met Hulkenberg en stond eveneens in de verkeerde rijrichting. De Nederlander kon zijn weg verderzetten maar moest wel langs de pit voor een set nieuwe banden en een nieuwe voorvleugel. Hij eindigde de wedstrijd op een elfde plaats en dus net buiten de punten, maar door de straf die Alonso naderhand kreeg, schoof Verstappen toch nog op naar plaats tien, goed voor één punt.

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Nadat al het puin werd geruimd kon de race verdergezet worden. Jammer genoeg werd iedereen beroofd van een spannende strijd voor de eerste plaats. Rosberg meldde aan zijn team problemen te hebben met zijn gaspedaal. Het duurde niet lang voor Hamilton voorbij de trager rijdende Rosberg geraakte. De Duitser dook de pits in maar het werd al snel duidelijk dat zijn race voorbij was. Met een achterstand van 73 punten op Hamilton en nog slechts 100 punten te verdienen lijkt zijn strijd voor de wereldtitel wederom voorbij. Ook dropt hij van de tweede plaats in de tussenstand naar de derde plaats. Vettel komt na vandaag op 66 punten van de WK-leider.

Na een zware crash van Romain Grosjean werd andermaal een safety car periode ingelast. De Fransman verloor de achterzijde van zijn Lotus in bocht 3 en toen hij zijn bolide trachtte in bedwang te houden schoof hij over de vuile kant van de baan en verloor de controle over het stuur. Hij smakte tegen hoge snelheid tegen de Tecpromuur aan maar kwam er zonder kleerscheuren vanaf.

Felipe Massa - Williams
Felipe Massa - Williams
In de laatste ronde volgde er nog meer drama. Nadat Bottas de derde plaats overnam van Perez volgde de Räikkönen in zijn spoor en schoof ook voorbij de Force India. In bocht 4 zag de Fin een mogelijkheid maar het bleek een onberekend manoeuvre. Beide bolides botsten tegen mekaar en Bottas vloog van de baan. Einde wedstrijd voor de jonge Fin. Räikkönen beschadigde zijn linkervoorophanging maar kon zijn weg verderzetten en eindigde vijfde, net achter Filipe Massa in de Williams. De Braziliaan reed een fantastische wedstrijd. Hij klom vanaf de vijftiende plaats naar de vierde stek.

Thuisrijder Daniil Kvyat eindigde met zijn Red Bull op positie zes. Op plaatsen zeven en acht eindigden Filipe Nasr in de Sauber en de Lotus van Pastor Maldonado. Jenson Button in de McLaren werd negende en op tien eindigde zijn teamgenoot Fernando Alonso. Alonso vierde dit weekend zijn 250ste Grand Prix weekend.

Sebastian Vettel - Ferrari
Sebastian Vettel - Ferrari
Carlos Sainz Jr. leek op weg om de man van de wedstrijd te worden. Na een overnachting in het ziekenhuis na zijn zware crash van gisteren startte hij vandaag op de laatste plaats. Hij reed zich een weg in de punten maar uiteindelijk deden problemen met zijn remmen hem de das om. Hij tolde tot twee keer toe rond zijn as en bij zijn laatste omwenteling beschadigde hij zijn achtervleugel.

Daniel Ricciardo in de Red Bull was ook op weg om punten mee naar huis te nemen maar met nog slechts zes ronden te gaan moest hij de strijd staken met een gebroken ophanging. De Manor Marussia rijders Roberto Merhi en Will Stevens eindigden de race gans achteraan.

Na lang wachten op een beslissing van de stewards won Mercedes uiteindelijk dan toch de titel bij de constructeurs nadat Räikkönen werd bestraft met 30 seconden straftijd voor zijn crash met Bottas en verhuisde naar de achtste positie. Fernando Alonso die op plaats 10 eindigde en zo ook het laatste WK-punt nam kreeg op zijn beurt 5 seconden straftijd wegens het meermaals afsnijden van een bocht en zakte één plaatsje.

Uitslag GP van Rusland:

01. Lewis Hamilton (Mercedes) 53 ronden
02. Sebastian Vettel (Ferrari) +5.953
03. Sergio Perez (Force India) +28.918
04. Felipe Massa (Williams) +38.831
05. Daniil Kvyat (Red Bull) +47.566
06. Felipe Nasr (Sauber) +56.508
07. Pastor Maldonado (Lotus) +1:01.088
08. Kimi Räikkönen (Ferrari) +1:12.358 (30 seconden straftijd)
09. Jenson Button (McLaren) +1:19.467
10. Max Verstappen (Toro Rosso) +1:28.424
11. Fernando Alonso (McLaren) +1:31.210 (5 seconden straftijd)
12. Valtteri Bottas (Williams) niet aangekomen
13. Roberto Merhi (Manor) op 1 ronde
14. Will Stevens (Manor) op 2 ronden

Foto's: Racing International Photography
 



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons