van der Horst

Rusland: Rosberg neemt pole position in Sochi

Nico Rosberg - Mercedes
Nico Rosberg - Mercedes
Nico Rosberg was vandaag de snelste op het circuit van Sochi. Hij start morgen op pole position voor de Grote Prijs van Rusland. De Duitser was drie tienden van een seconde sneller dan teamgenoot en WK-leider Lewis Hamilton. Valtteri Bottas in de Williams vervolledigde de top drie op acht tienden van de polesitter.
  • St. Paul
Bottas - Rosberg - Hamilton
Bottas - Rosberg - Hamilton
Mercedes liet al snel zien de favoriet te zijn tijdens het eerste gedeelte van de kwalifcaties. Nico Rosberg zette met de softbanden de snelste tijd neer en teamgenoot Lewis Hamilton was derde op drie tienden van zijn teamgenoot. Valtteri Bottas in de Williams eindigde de sessie op één tiende van Rosberg maar de Fin zette zijn tijd neer op de supersoft banden, net als de rest van het rijdersveld. Sebastian Vettel eindigde de sessie op enkele hondersten van Hamilton maar de Ferrari rijder verkwanselde een set supersofts door een flatspot te zetten op zijn linkervoorband.

Zoals we nu al gewoon zijn hebben de jongens van Manor, Roberto Merhi en Will Stevens, zich niet kunnen plaatsen voor Q2. De Sauber van Marcus Ericsson werd 17de en ook Fernando Alonso in de McLaren-Honda eindigde zijn dag vroegtijdig. De Spanjaard eindigde 16de maar zal morgen als laatste starten door een 35 plaatsen-gridpenalty na het meermaals verwisselen van stukken aan zijn krachtbron.

Tijdens Q2 was het weer het merk met de Ster dat het ritme dicteerde met Rosberg voor Hamilton. Bottas in de Williams bleef nog in het spoor van beide Mercedes-rijders maar zijn teamgenoot verging het minder goed. Door een stuurfout in bocht 8 verloor de Braziliaan zoveel tijd dat hij slechts 15de eindigde. Het werd nog even warm voor Max Verstappen op P10 maar thuisrijder Kvyat kon met zijn Red Bull de tijd van de Toro Rosso-rijder niet verbeteren en bleef op P11 steken. Nasr, Button, Maldonado en Massa haalden Q3 dus niet.

Het was nu wel vrij duidelijk dat Mercedes de eerste rij zou bezetten op de startgrid. Rosberg was tijdens zijn eerste run wederom drie tienden sneller dan Hamilton. Een tweede snelle ronde voor Hamilton zat er niet in nadat de WK-leider een fout maakte in bocht 12 en van de baan schoof. De Brit verkoos om terug naar de pit te rijden en het was nu wel zeker dat Rosberg de pole in handen had. De concurrentie bleek gans de kwalificatie niet in de buurt te komen. Zelf kon de Duitser zijn tijd niet verbeteren.

Williams Martini Racing GP Rusland 2015
Williams Martini Racing GP Rusland 2015
Williams-rijder Bottas was in strijd gewikkeld met de Ferrari's voor de derde plaats op de startgrid. De Ferrari-rijders hadden blijkbaar veel last van overstuur en Vettel noch Räikkönen konden Bottas uiteindelijk bedreigen. De Force India's van Hulkenberg en Perez eindigden op positie zeven en acht respectievelijk. Grosjean, Verstappen en Ricciardo vervolledigden de top 10.

Sainz Junior nam uiteraard niet deel aan de kwalificaties. De jonge Spanjaard kwam weliswaar ongedeerd uit zijn spectaculaire crash maar Diens Toro Rosso-team stelt dat hij deze nacht ter observatie in het ziekenhuis blijft. Op zijn Twittert-account geeft Sainz zelf aan "er alles aan te doen om morgen te kunnen rijden".

Het ziet er naar uit dat niemand Mercedes morgen van de zege kan houden. Kan Rosberg de puntenkloof met Hamilton dichten of loopt de wereldkampioen morgen verder uit? Of krijgen we toch nog een verrassing morgen? De race start morgenmiddag om 13u00.

Foto's: Racing International Photography
 



  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons