van der Horst

RYS titel zou mooiste verjaardagscadeau zijn voor Jamie Vandenbalck

Jamie Vandenbalck (rechts)
Jamie Vandenbalck (rechts)
Tijdens het weekend van 16 en 17 september trekt de GT4 European Series Northern Cup karavaan richting Nürburgring voor wat de laatste manche van het jaar is, tevens ook de finale van de RYS (Reiters Young Stars) Cup. In dit laatste kampioenschap strijden jonge beloftevolle rijders tegen elkaar in gelijkwaardige KTM X-BOW bolides. Onze landgenoot Jamie Vandenbalck is een van hen en hij staat in het puntenklassement van dit laatste kampioenschap voorlopig op de derde plaats en maakt nog aanspraak op de titel. 17 september de dag van de laatste race viert onze landgenoot tevens zijn 21ste verjaardag en de titel is dan ook het mooiste geschenk dat hij zich kan inbeelden.
KTM X-Bow GT4
KTM X-Bow GT4
Acht identieke KTM X-BOW’s en zestien jonge rijders, twee per wagen, dat is het basisconcept van de Reiters Young Stars Cup. Gedurende vijf meetings van de GT4 European Series Northern Cup strijden de rijders om punten voor de cup, deze worden niet toegekend op basis van het eindklassement maar naargelang de snelste wedstrijdronden. Het vrij ingewikkelde puntensysteem houdt rekening met de vijf snelste wedstrijdronden maar tevens met het totaal van alle rondetijden samen. Zo kan een rijder die zijn klasse wint toch niet het maximum aan punten behalen bij de RYS Cup terwijl een piloot die de strijd moest staken maar toch nog enkele snelle wedstrijdronden liet optekenen nog een behoorlijk aantal punten kan scoren.

Jamie Jason Vandenbalck
Jamie Jason Vandenbalck
Onder de deelnemers aan de cup vinden we met Jamie Vandenbalck ook een Belg terug. Vandenbalck is aan zijn tweede jaar in de GT4 Cup bezig en bezet momenteel de derde plaats in de puntenstand van de Reiters Young Stars Cup. Hij heeft momenteel 100 punten tegenover 118,5 voor zijn ploeggenoot Mads Siljehaug die net als Vandenbalck geboren is in 1996. De minder jonge, hij telt immers 29 lentes, Lenny Marioneck bezet in de tussenstand de tweede plaats met 107,5 punten.

Jamie Vandenbalck/Mads Siljehaug - RYS Team InterNetX KTM Xbow
Jamie Vandenbalck/Mads Siljehaug - RYS Team InterNetX KTM Xbow
De titel in de RYS Cup is het doel voor Jamie Vandenbalck en om deze binnen te halen beschikt hij over nog twee races. De snelheid heeft hij zeker in huis, dat bewees Vandenbalck recent nog op de Slovakiaring waar hij een snelste chrono neerzette en op Zandvoort waar hij in een van de races als tweede algemeen finishte. Nu nog gespaard blijven van tegenslag en de titeldromen kunnen waarheid worden, de prijs voor de twee eersten in het eindklassement is dan ook niet te versmaden, een seizoen in de Blancpain GT Series Endurance Cup met een Gallardo GT3 van Reiter Engineering. Nog iets meer dan twee weken en we weten of de Leuvenaar zijn doel heeft bereikt.  

Foto's: RYS Cup & Niels Vaeck
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in FIA GT4 op donderdag 31 augustus 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Nürburgring.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons