van der Horst

Salzburgring: Jean-Karl Vernay wint doornatte race, WRT-teamgenoot Comini nieuwe leider

Jean-Karl Vernay: tweede TCR-zege
Jean-Karl Vernay: tweede TCR-zege
Door in tegenstelling tot de vier concurrenten voor hem op de grid te opteren voor regenbanden, effende Jean-Karl Vernay de weg naar een verdiende zege, de tweede reeds voor de Leopard Racing/WRT-rijder dit seizoen. Harde regen gomde bovendien het verschil in topsnelheid tussen de VW-rijders en de concurrentie weg. Dat resulteerde in een derde stek voor Vernay's teamgenoot Stefano Comini achter een in erg moeilijke weersomstandigheden sterk presterende Sergey Afanasyev (Craft-Bamboo). Doordat puntenleider Pepe Oriola wegens technische problemen niet meer aan de start kwam, gaat Comini bovendien voor één luttel punt aan de leiding in het kampioenschap.
  • Hamofa Performance
 
Salzburgring: doornat...
Salzburgring: doornat...
Polesitter Tassi had net als Grachev, Jordi Oriola en Morbidelli, de hem op de grid voor race 2 omringende concurrenten voor slicks geopteerd maar dat bleek nog in de formatieronde duidelijk de verkeerde keuze. Alle vier zochten zij net voor de start de pits op voor regenschoeisel, hiermee definitief hun kansen op een ereplaats verkijkend.

Zodoende kwam Jean-Karl Vernay plots helemaal vooraan op de grid te staan, een buitenkans die de WRT-rijder optimaal benutte om als eerste de chicane in te duiken. Niet gehinderd door regenspray zou de Fransman op een deels bijna droge maar elders doornatte baan een kloof van ca. vijf seconden op achtervolgers Kajaia en Comini weten op te bouwen.

Davit Kajaia
Davit Kajaia
  Laatstgenoemd duo animeerde de wedstrijd met hun duel om de tweede plaats, waarbij watergladheid nooit ver weg was. Aquaplaning  bij het aanremmen van de chicane zou Davit Kajaia fataal worden. De Liqui Moly Team Engstler-rijder schoof met blokkerende wielen hard tegen de bandenstapel in de chicane aan en was meteen uitgeschakeld.

Sergey Afanasyev
Sergey Afanasyev
Daarop werd de safety car uitgezonden, waardoor het hele veld weer kon aansluiten bij het leidende Leopard-duo Vernay-Comini. Een WRT-dubbelslag leek in de maak tot Comini zich bij de herneming eveneens in de chicane verslikte, rechtdoor ging en achter Sergey Afanasyev als derde invoegde. De Rus had eerder geprofiteerd van het uitvallen van Harald  Proczyk maar was wel knap aan teamgenoot James Nash voorbij gegaan.

Vreugde in het Leopard Racing-kamp
Vreugde in het Leopard Racing-kamp
Die zelfde chicane werd ei zo na ook nog leider Vernay fataal. Ook de Fransman ging er in de slotronde immers rechtdoor, om onder de bumper van Afanasyev weer op de baan te komen. Een eerste TCR-zege voor Afanasyev? Net niet want enkele bochten verder heroverde Vernay zijn goed en werd voor amper 0.955" als winnaar afgevlagd. Comini tikte onbedreigd als derde aan, goed voor vijftien punten die hem nipt de leiding in het kampioenschap opleveren. Rivaal Pepe Oriola was immers niet meer aangezet nadat diens team tijdens de repair time de oorzaak voor zijn uitvallen in race 1 niet had gevonden. James Nash en Mat'o Homola vervolledigden de top vijf.

De amper 16-jarige Attila Tassi hield lang vast aan de zesde stek maar begaf in de slotronden onder de druk van Gianni Morbidelli en Jordi Oriola om als achtste te eindigen. 

Uitslag Race 2:

1 Jean-Karl Vernay 17 r
2 Sergey Afanasyev +0.955
3 Stefano Comini +2.065
4 James Nash +5.698
5 Mat´o Homola +7.889
6 Gianni Morbidelli +8.297
7 Jordi Oriola +9.392
8 Attila Tassi +16.390
9 Mikhail Grachev +16.846
10 Florian Janits +31.036
11 Davit Kajaia  7 r
12 Harald Proczyk  5r3
13 Michela Cerruti -

Kampioenschap:

1.Comini 120p
2.P.Oriola 119
3.Nash 112
4.Vernay 107
5.Morbidelli 107
6.Homola 102
7.Afanasyev 86
8.Pellinen 63
9.Grachev 58
10.Kajaia 54...

Foto's: TCR Intl.Series



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in TCR International Series op zondag 5 juni 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Salzburgring.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons