van der Horst

Salzburgring: Mikhail Grachev wint incidentrijke openingsrace

Mikhail Grachev wint openingsrace
Mikhail Grachev wint openingsrace
Spectaculair slipstreamwerk, incidenten, opgaves, de eerste van twee TCR-races op de Salzburgring had het allemaal. Finaal was het Mikhail Grachev die als overwinnaar over de finishlijn kwam, de Rus ging de achteraan gestarte James Nash en Mat'o Homola vooraf. Puntenleider Pepe Oriola moest in het zicht van de meet opgeven waardoor titelrivaal Stefano Comini, onderweg in een topsnelheid missende VW Golf, met een achtste plaats eigenlijk nog goed weg kwam.
  • St. Paul
Crash bij de start
Crash bij de start
Bij de start gaat het mis achter polesitter Jean-Karl Vernay die de leiding had weten  te behouden. In de nauwe chicane komt het tot crashes met Petr Fulin (Mulsanne Racing Alfa Romeo Giulietta) en Harald Proczyk (WestCoast Racing Honda Civic) als voornaamste slachtoffers, beiden moeten al meteen opgeven.


Sergey Afanasyev
Sergey Afanasyev
Pepe Oriola werkt zich nog in de openingsronde met sprekend gemak voorbij Vernay, de Leopard Racing VW Golf Gti komt net als de overige VW's duidelijk topsnelheid tekort op deze erg snelle omloop. Een ronde later blijkt het lange rechte eind te smal voor het duellerend duo Afanasyev-Borkovic én de naar de pits terughinkende Fulin. Waarop de Rus naast de baan en in de grintbak verzeilt..

Inmiddels is na Jordi Oriola ook Mikhail Grachev aan de onmondige Vernay voorbijgegaan. De WRT-rijder is zelfs tot achter Borkovic en Nash naar de  zesde plaats teruggevallen wanneer de safety car uiteindelijk toch uitrukt om de gestrande wagen van Afanasyev te ontzetten.
Heel even lijkt een Oriola-dubbelslag in de maak maar net wanneer de safety car uitrukt duikt junior Jordi met vlammende uitlaat de pits in om op te geven.

Mikhail Grachev
Mikhail Grachev
 Broer Pepe Oriola behoudt bij het hernemen van de wedstrijd de leiding voor Grachev, Borkovic, Nash en Homola. Twee ronden later krijgen we alweer een nieuwe leider wanneer ook Pepe Oriola met een technisch probleem naar de pits moet. Mikhail Grachev die de hele race uit de problemen wist te blijven erft zodoende de leiding, hij gaat Borkovic en Nash vooraf. De Brit stelt zich evenwel niet tevreden met een derde plaats en zet Borkovic onder druk. In de slotronde komt het tussen beiden tot een contact op het rechte eind waarbij de boomlange Serviër er onzacht af gaat en finaal Mat'o Homola naast Grachev en Nash op het podium komt te staan.

Achter Gianni Morbidelli, vierde, profiteert onder meer Jean-Karl Vernay van de verschillende opgaves om alsnog als vijfde te finishen voor Tassi, Kajaia en Comini. Met zijn achtste stek doet laatstgenoemde nog onverhoopt een goede zaak aangezien rivaal Pepe Oriola na zijn opgave niet tot scoren komt.

 Uitslag Race 1:

1 Mikhail Grachev 17 ronden
2 James Nash +1.420
3Mat´o Homola +1.627
4 Gianni Morbidelli +2.304
5 Jean-Karl Vernay +8.244
6 Attila Tassi +10.746
7 Davit Kajaia +11.305
8 Stefano Comini +12.387
9 Florian Janits 12.+864
10 Michela Cerruti +28.268
11 Dusan Borkovic 11r
12 Pepe Oriola  14r
13 Jordi Oriola  7r
14 Sergey Afanasyev  2 r
15 Harald Proczyk -
16 Petr Fulin -

Foto's: TCR Intl.Series
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in TCR International Series op zondag 5 juni 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Salzburgring.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons