van der Horst

Sam Dejonghe: "Kunnen ons niet veroorloven er niet bij te zitten"

Sam Dejonghe
Sam Dejonghe
RACB TCR Benelux Stuurwiel-laureaten Sam Dejonghe en Denis Dupont staan aan de vooravond van een nieuwe impuls in hun carrière. Voor beide heren opent zich met de deelname aan de TCR Benelux onder de vleugels van het RACB National Team immers een nieuwe deur. Voor Sam Dejonge komt de opportuniteit als een gouden kans en autosport.be was dan ook benieuwd hoe de Antwerpenaar kijkt naar wat er zich het komende jaar gaat afspelen.
  • Prospeed Competition
Je bent reeds halfweg de twintig, was je verbaasd dat je samen met Denis nog als winnaar van het TCR Benelux Stuurwiel uit de bus kwam?
Luc De Cock - Sam Dejonghe
Luc De Cock - Sam Dejonghe
"Ik vind wel leuk dat het nog kan; op zich zou je denken dat het wat laat is, maar we zijn ook allemaal wat gebrainwashed op dat vlak. Vroeger was het normaal dat je op 26 in de Formule 1 debuteerde, nu moet je 17 zijn. Als je kijkt naar de juniorprogramma's van bijvoorbeeld Porsche, daar mag je volgens mij maximaal 20 zijn. Dat is waanzin, dat was voorheen nooit. De reden ligt volgens mij bij de situatie dat de autosport duurder is geworden doordat de F1 nog meer onbereikbaar geworden is. Jonge kerels met budget merken dat ze niet in de F1 geraken en komen terecht in andere kampioenschappen. Dat is dan weer nadelig voor rijders als ik met beperkte budgetten. Op dat vlak ben ik dan ook zeer blij dat ik de kans gekregen heb er bij te zitten."

Dat betekent ook dat de verwachtingen hooggespannen zijn...
Sam Dejonghe & Denis Dupont
Sam Dejonghe & Denis Dupont
"In de autosport krijg je niet zoveel kansen, dus als je er een krijgt, moet je die opportuniteit met beide handen grijpen en er keihard voor gaan! Binnen het RACB National Team wordt je eveneens omringd door enkele indrukwekkende mensen; het is goed bij die groep te horen en op alle vlakken dingen van hen te leren. Uiteindelijk komt het er dit jaar dus op neer die ervaringen te bundelen en ook de wagen zo goed mogelijk te kennen om zo goed mogelijk te kunnen presteren."

En hoe zit het met je wagenkennis op dit ogenblik?
Seat Leon Cup Racer TCR
Seat Leon Cup Racer TCR
(lacht) "Daar moeten we nog aan werken. Ik heb enkel in de Seat León TCR gereden tijdens de zes rondjes van de finale van het stuurwiel en heb daarnaast eigenlijk nul komma nul ervaring met voortrekkers. Er is een groot verschil (t.o.v. achterwielaangedreven wagens nvdr.), dat kon ik tijdens de finale al voelen, maar ik denk niet dat je het op die manier mag benaderen. Het blijft rijden en het blijft racen; je moet het aanpakken zoals je dat bij elke auto doet en lichtjes jouw rijstijl aanpassen in functie van de wagen. We moeten simpelweg veel testen, want als RNT kunnen we het ons gewoon niet veroorloven er niet bij te zitten. Als je mee wil doen, als je wil winnen, dan moet je er gewoon staan; jij moet de auto kennen en het team moet de auto kennen, punt. Een nieuw kampioenschap als TCR Benelux, hoe win je dat? Door beter voorbereid aan de start te staan!"

Foto's: Martijn Wouters, Marnik Mouchaers, Niels Vaeck & RACB National Team



  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons