van der Horst

Sanya: Eindelijk raak voor Jean-Éric Vergne

Jean-Éric Vergne - DS Techeetah
Jean-Éric Vergne - DS Techeetah
Deze ochtend stond de Sanya E-Prix op het menu en het is huidig kampioen Jean-Éric Vergne die met zijn DS Techeetah zijn eerste overwinning van het seizoen binnenhaalde. De Fransman zette vanaf de start van de Chinese manche polesitter Oliver Rowland (Nissan) onder druk, welke uiteindelijk bezweek waardoor Vergne richting de overwinning reed, voor Rowland en Antonio Félix da Costa (BMW). Ook in Sanya werd de race getekend door de vele aanrijdingen en opgaves, van onder meer Stoffel Vandoorne die al snel zijn wagen moest parkeren.
  • Hamofa Performance
Startprocedure Sanya E-Prix 2019
Startprocedure Sanya E-Prix 2019
Al van bij de start was het Rowland die van op de polepositie goed weg was en Jean-Éric Vergne en Antonio Félix da Costa kon afhouden. De race was nog maar goed en wel onderweg wanneer kampioenschapsleider Sam Bird (Envision Virgin Racing) de handdoek in de ring moest gooien. De Brit moest vanuit de achterste regionen starten en terwijl hij diep in de remmen ging in bocht vier, vloog Stoffel Vandoorne (HWA Racelab) recht op de Virgin Audi. Door de opgelopen schade, konden beiden niet anders dan de wagens parkeren. Ondertussen voelde Rowland de druk van Vergne achter zich en in omstreeks de helft van de race bezweek de Britse rookie. Hierdoor kon de Fransman vrij snel afstand nemen op een groep met zeven wagens en leek hij vanaf dan al zegezeker. Totdat een rode vlag uitkwam.

Deze werd veroorzaakt door Alexander Sims die de muur raakte en op het rechte stuk tussen bocht zeven en acht geparkeerd stond. Het takelen van de wagen deed de wedstrijdleiding besluiten de race voor de derde race op rij stil te leggen. Na de herstart kregen we nog 10 minuten plus een ronde om uit te maken wie de Sanya E-Prix ging winnen. Vergne maakte een goede herstart maar kreeg enkele minuten later een onderzoek aan zijn been vanwege zijn houding onder de safety car procedure, maar kon Rowland toch van zich afhouden. Al eindigde de race wel in mineur.

Jean-Éric Vergne
Jean-Éric Vergne
In de voorlaatste ronde moest Robin Frijns verdedigen tegen een oprukkende Sébastien Buemi. Doordat beiden elkaar raakten na het eerste lange rechte stuk, blokkeerde Frijns zijn remmen en vloog recht op Lucas Di Grassi. Doordat Di Grassi niet meer verder kon en snel uit de wagen kroop, kon de wedstrijdleiding niet anders dan de Full Course Yellow uitroepen. Hierdoor kon Vergne - die uiteindelijk niet bestraft werd - zonder problemen naar zijn eerste overwinning van het seizoen bollen waarmee Techeetah een thuisoverwinning behaalt. Jérôme D'Ambrosio werd bij de start van de race vrij snel overrompeld, waardoor hij naar een tiende plaats terugviel. Toch bleef de Etterbekenaar koel en kon dankzij problemen van anderen uiteindelijk naar een zevende plaats opschuiven.

Dankzij de derde plaats pakt Félix da Costa de leiding in de tussenstand over van Sam Bird, die terugvalt naar een vierde plaats. D'Ambrosio blijft nog altijd mooi aanklampen op een tweede plaats, met maar 3 punten achterstand op de Portugees. Vergne van zijn kant klimt dankzij zijn overwinning op in de top vijf, op gelijke hoogte met Bird. Edoardo Mortara kon geen punten scoren deze manche en vervolledigt de top vijf in de tussenstand. Nu het Aziatische luik afgerond is, is het tijd om richting Europa te trekken. De volgende E-Prix zal plaatsvinden op 13 april in Rome.

Foto's: DS Performance - Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 23 maart 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Sanya.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons